Bursa de Valori București a premiat performerii anului bursier 2023, în cadrul evenimentului anual care premiază excelența pe piața de capital din România

Bursa de Valori București a premiat performerii anului bursier 2023, în cadrul evenimentului anual care premiază excelența pe piața de capital din România

  • 19 premii au fost acordate companiilor prezente la bursă, intermediarilor, administratorilor de fonduri de investiții și de pensii, jurnaliștilor pentru performanțele pe care le-au înregistrat pe parcursul anului bursier 2023, în cadrul BVB Awards 2024.
  • Aceasta este a 11-a ediție prin care Bursa de Valori București premiază performerii pieței de capital locale.
  • Câștigătorii BVB Awards 2024 sunt: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, BENTO – 2B Intelligent Soft, BCR, BRD, BRK Financial Group, BT Asset Management, BT Capital Partners, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Metropolitan Life Pensii Private, Ministerul Finanțelor, NN Asigurări de Viață, OMV Petrom, Tradeville, TTS – Transport Trade Services și jurnalistul Tibi Oprea.

Bursa de Valori București (BVB) a acordat pe 29 februarie 2024, în cadrul celei de-a 11-a ediții BVB Awards, 19 premii pentru rezultatele obținute în 2023 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private și de investiții. Evenimentul prin care s-au adus în prim-plan performerii pieței de capital locale din anul 2023, este organizat în urma rezultatelor înregistrate anul precedent.

2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori București, cu recorduri pe multiple paliere. Capitalizarea companiilor listate la bursă a depășit, în premieră, pragul de 300 miliarde de lei, valoarea totală de tranzacționare înregistrată pe toate piețele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depășit 38 de miliarde de lei (+58% față de 2022), lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate, pe ambele piețe, a ajuns la 153 de milioane de lei (+60% față de 2022), indicele principal, BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%, cel din urmă având cea mai bună performanță din regiune anul trecut.

Anul trecut, prin cele 34 de listări de acțiuni și obligațiuni, a fost atrasă suma record de 5,5 miliarde de euro. O valoare record a fost înregistrată și pentru numărul investitorilor care a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000. Performanțele anului bursier 2023 sunt reflectate, în primul rând, de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost, în 2023, cea mai mare ofertă din Europa și a 4-a la nivel mondial. Toate aceste reușite au fost posibile datorită eforturilor realizate de către stakeholderii pieței de capital din România.

După un an 2023 foarte bun pentru piața de capital din România, cu rezultate excepționale pe multiple paliere, a sosit acel moment în care invităm pe scena BVB Awards performerii anului bursier trecut pentru a le recunoaște public performanțele. Vorbim despre companii listate, instituții ale statului, intermediari, investitori instituționali, jurnaliști și despre toți cei care au făcut posibilă dezvoltarea pieței noastre de capital la un nivel înalt și care, alături de noi și proiectele noastre, continuă să demonstreze că piața de capital din România își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești. Felicitări tuturor Performerilor anului 2023 pe piața de capital”, a declarat Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București.

„Pentru a 11-a oară, în cadrul evenimentului anual al Bursei de Valori București, care premiază excelența pe piața de capital, am adus în lumina reflectoarelor companiile care au strălucit la propriu în anul bursier 2023. A fost un an 2023 extraordinar, performanță reflectată în primul rând de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, lider in producția de energie electrică în România. Meritul pentru aceste rezultate se datorează stakeholderilor pieței de capital și, astăzi, am văzut pe scena BVB Awards companiile care s-au remarcat prin rezultate notabile. Ne bucurăm să avem în cadrul comunității pieței noastre de capital asemenea jucători și cu siguranță, împreună, putem duce piața de capital din România la nivelul următor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Dintre cele 19 premii, unul a fost stabilit prin votul publicului în perioada 5 – 15 februarie 2023 pentru “Cel mai apreciat jurnalist pe piața de capital în 2023”. În cadrul acestei ediții a fost acordat, pentru a patra oară, premiul pentru „Cea mai bună comunicare cu jurnaliștii a unui emitent în 2023”, premiu stabilit de un juriu format din jurnaliștii care acoperă domeniul pieței de capital, pe baza experienței și interacțiunii lor cu companiile listate.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0