Bursa de Valori Bucureşti extinde platforma BVB Research Hub

Bursa de Valori Bucureşti extinde platforma BVB Research Hub

  • Numărul de emitenţi acoperiţi în cadrul programului va creşte semnificativ, incluzând constituenţii indicelui BET,
  • Investitorii individuali pot contribui activ la dezvoltarea pieţei de capital prin publicarea propriilor materiale cu conţinut informativ şi educaţional pe platforma BVB Research Hub.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) extinde platforma BVB Research Hub prin extinderea numărului de companii acoperite prin rapoarte de analiza, urmând să fie incluse majoritatea companilor din indicele BET, precum şi alte companii.

Totodată, platforma va cuprinde şi o nouă secţiune dedicată Contributorilor, respectiv investitorilor individuali de pe piaţa locală de capital, dar şi celor pasionaţi de burse, şi care au cunoştinţe şi experienţă relevantă pe care vor să le împărtăşească. Materialele şi informaţiile prezentate vor avea scop informativ şi educaţional, obiectivul BVB fiind că prin aceasta interacţiune, investitorii individuali să contribuie la o mai bună înţelegere a pieţei locale de capital, a strategiilor de investiţii şi metodelor de evaluare şi la promovarea societăţilor listate la BVB. De asemenea, această secţiune va constitui un nou canal de comunicare pentru partenerii instituţionali ai BVB Research Hub cu comunitatea locală de investitori.

„Investitorii individuali au un rol esenţial în întregul mecanism al pieţei de capital, pentru că ei sunt cei care realizează cele mai multe tranzacţii şi asigură, astfel, o bună parte din lichiditatea pieţei. De asemenea, importanţa lor este vizibilă şi în cadrul plasamentelor private derulate de companiile care vin pe AeRO, dar şi în rundele de finanţare derulate şi de statul roman pentru titlurile de stat Fidelis, unde am văzut că au fost dislocate sume importante de bani, respectiv 190 milioane euro în plasamentele private şi aproape 3,1 miliarde euro în titlurile de stat Fidelis. În egală măsură, considerăm că piaţa de capital este una dintre cele mai bune alternative de investiţii şi de economisire pentru romani iar scopul Bursei de Valori Bucureşti este să faciliteze accesul la informaţii bursiere de calitate. În prezent, în platformă BVB Research Hub sunt acoperite 17 companii prin rapoarte de analiza, iar în lunile următoare numărul acestora vă creşte, printre noile companii aflându-se şi cele din indicele BET” a declarat Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

„Anul 2023 începe cu dreptul, prin continuarea proiectelor începute şi a demersurilor pe care deja le realizăm pentru dezvoltarea pieţei locale, acestea având şi rezultate palpabile. În ultimii trei ani au avut loc multe evenimente care au influenţat puternic pieţele de capital, dar, cu toate acestea, numărul de investitori din piaţa de capital locală a crescut continuu, de la 54.000 în 2019, la peste 128.000 în septembrie 2022. Credem că este fezabil că până la finalul anului să atingem 200.000 de investitori, dacă se menţine trendul pe care l-am văzut în ultimii ani şi, bineînţeles, ţinând cont de o îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă, continuarea programului Fidelis, listarea Hidroelectrică şi simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta. Le mulţumim partenerilor noştri implicaţi în această etapă de dezvoltare a proiectului BVB Research Hub şi sperăm că şi alţi parteneri să se alăture în viitor pentru creşterea continuă a acestei resurse utile investitorilor pe piaţa de capital din România” a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Secţiunea Contributori din cadrul platformei BVB Research Hub are scop educaţional şi informativ şi va cuprinde materiale utile, care să contribuie la explicarea şi înţelegerea unor concepte şi noţiuni specifice pieţei de capital. Astfel, orice persoană fizică, romana sau străină, poate deveni un contribuitor (autor) în cadrul platformei BVB Research Hub, prin transmiterea de materiale relevante (contribuţii) către Bursa de Valori Bucureşti. Aceste materiale vor fi încărcate pe site-ul bvbresearch.ro, secţiunea Contributori, de către echipa BVB, sub rezerva acceptării şi respectării de către contributor a termenilor şi condiţiilor.

Materiale transmise pot fi în format text sau în format video şi trebuie să includă un scurt profil al autorului, cu evidenţierea experienţei legate de pieţele de capital că investitor, activitate profesională sau academică relevanta.

Printre subiectele care pot fi abordate de contributori se regăsesc evaluarea instrumentelor listate, utilizarea multiplilor bursieri, caracteristici şi diferenţieri sectoriale, tipuri de societăţi listate (growth vs value, large vs mid vs small cap), strategii de investiţii (retail / instituţional), utilizarea diverselor instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, produse derivate), exemple din experienţa investiţională personală sau orice alte subiecte relevante pentru investitori şi piaţa locală de capital.

BVB Research Hub a fost lansat de BVB în 2021 ca o platformă de informaţii esenţiale despre companiile listate la Bucureşti, utile în procesul investiţional. Platforma vizează îmbunătăţirea acoperirii cu rapoarte de analiza pentru emitenţii locali şi creşterea accesului la analiza fundamentală pentru investitorii locali şi, totodată, include şi un modul de analiză comparativă. Aproape 80 de rapoarte de analiza au fost publicate doar în 2022, şi scorurile ESG pentru 16 companii sunt disponibile pe bvbresearch.ro.

Dezvoltarea programului a fost posibilă cu sprijinul partenerilor noştri Banca Transilvania (TLV), Electrică (EL), Impact Developer & Contractor (IMP), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), ONE United Properties (ONE) şi TeraPlast (TRP).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0