Capacitatea instalată în resurse regenerabile a crescut de zece ori în doi ani

business

Capacitatea instalată în resurse regenerabile a crescut de zece ori în doi ani, în perioada 2010 – 2012, iar în prezent există contracte de racordare pentru încă 17.000 de MW şi avize tehnice de racordare (ATR) pentru un plus de 6.200 de MW, a declarat, Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, într-o dezbatere de profil organizată de Camera de Comerţ şi Industrie.

„În perioada 2010 – 2012 a fost un boom extraordinar – o creştere a capacităţii instalate de zece ori faţă de 2010. În doi ani, capacitatea instalată în resurse regenerabile a crescut de zece ori. Este domeniul investiţional cu cea mai mare rată de creştere. Faţă de ceea ce este conectat, în prezent există contracte de racordare pentru încă 17.000 de MW şi ATR-uri pentru încă 6.200 MW. Din aceste capacităţi, Transelectrica nu are controlul decât asupra unei capacităţi foarte mici, nefiind solicitări de conectare în reţeaua de transport de înaltă tensiune”, a spus Carmen Neagu, citată de Agerpres.

În opinia acesteia, multe dintre proiectele care au doar avize tehnice de racordare sunt nefinanţabile.

„În prezent, cei 6.000 de MW, şi acum vorbesc din punctul de vedere al unui expert, date fiind situaţia financiară actuală şi perspectivele de evoluţie, eu nu cred că cele care au doar ATR-uri în momentul de faţă sunt proiecte chiar finanţabile”, a explicat Carmen Neagu.

Potrivit reprezentantei Transelectrica, datele arată că, practic, eolianul va creşte de şase ori şi fotovoltaicul de cinci ori faţă de capacitatea instalată. “Acest lucru ar trebui să constituie un scenariu posibil de evaluare a analizelor strategice de perspectivă”, a subliniat reprezentanta Transelectrica.

Coş de electricitate pentru export

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a declarat că producătorii de energie din România ar trebui să formeze un pachet de electricitate care să fie vândut pe bursă şi apoi exportat. El a explicat că există într-adevăr un excedent de energie în piaţă, ca urmare a scăderii consumului intern cu 7% în acest an.

“Acest lucru poate fi rezolvat printr-un pachet de energie pe care România îl poate scoate la export. Adică, în acest moment, când scade consumul intern, ca să poţi să ţii toate capacităţile în funcţiune, poţi să faci un coş de energie termo, de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, cu hidro şi cu nuclear. Astfel vom fi compatibili la export şi ne menţinem toate capacităţile în funcţiune şi locurile de muncă. Acest lucru este obligatoriu, după părerea mea. Trebuie făcut însă în condiţiile legii, adică în transparenţă totală. Iar aceste mici cantităţi care apar acum ca un subiect distinct pentru unii nu vor mai putea fi accesibile pentru nimeni”, a menţionat Iancu.

În ceea ce priveşte capacitatea tehnică a reţelei de export, Iancu a arătat că România poate exporta 1.000 de MW în orice moment.

“Acest lucru poate fi rezolvat printr-un pachet de energie pe care România îl poate scoate la export. Adică, în acest moment, când scade consumul intern, ca să poţi să ţii toate capacităţile în funcţiune, poţi să faci un coş de energie termo, de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, cu hidro şi cu nuclear. Astfel vom fi compatibili la export şi ne menţinem toate capacităţile în funcţiune şi locurile de muncă. Acest lucru este obligatoriu, după părerea mea. Trebuie făcut însă în condiţiile legii, adică în transparenţă totală. Iar aceste mici cantităţi care apar acum ca un subiect distinct pentru unii nu vor mai putea fi accesibile pentru nimeni”, a menţionat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0