Câştig salarial mediu net de 2.172 lei în noiembrie 2016, cu 64 lei peste cel din octombrie

Câştig salarial mediu net de 2.172 lei în noiembrie 2016, cu 64 lei peste cel din octombrie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.172 lei în luna noiembrie 2016, în creştere faţă de luna precedentă cu 64 lei (+3%), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.005 lei, tot cu 3% mai mare decât în luna octombrie 2016, conform aceleiaşi surse.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrrat în activităţile de servicii de tehnologie a infomaţiei, inclusiv în activităţile de servicii informatice, de 5.675 lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, de 1.291 lei, menţionează INS.

Comparativ cu luna noiembrie a anului 2015, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114%, mai precizează Institutul de Statistică.

Cele mai semnifictive creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în noiembrie 2016, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+18,6%), în tipărirea şi reproducerea de suporturi a înregistrărilor, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, în extracţia minereurilor metalifere dar şi în activităţi de spectacole, cullturale şi recreative (între 10-16% creştere). Majorări au fost şi în fabricarea de produse din cauciuc şi mase plastice sau de maşini, utilaje şi echipamente (între 5-9% creştere), conform datelor INS.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea băuturilor (-3,7%), în activităţile de producţie cinemarofragică, video şi de programe de televiziune sau în telecomunicaţii (între 1,5-3% reducere).

„În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (+1,9%), administraţia publică ( +1,4%), sănătate şi asistenţă socială (+0,1%).”, după cum anunţă Institutul Naţional de Statistică.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0