Ce se întâmplă pe piaţa bancară europeană?

Ce se întâmplă pe piaţa bancară europeană?

ING Groep, cea mai mare bancă din Olanda, va renunţa la mii de locuri de muncă, iar anunţul va fi făcut public luni, la o întâlnire cu investitorii, anunţă bloomberg.com, care citează publicaţia olandeză Het Financieele DagBlad. Oficialii bancari nu au făcut, însă, niciun comentariu, deocamdată, pe baza acestor informaţii.

ING Groep are 52,000 de angajaţi, potivit website-ului insituţiei financiare.

Procesul de reorganizare va duce însă, la un management mai centralizat şi va genera miliarde de euro în economii, potivit publicaţiei olandeze.

ING caută noi oportunităţi în Belgia, Olanda, Germania şi Polonia, dar are îndoilei legate de prezenţa pe piaţa din Turcia, potrivit unui raport citat de bloomberg.com.

Directorul General Executiv, Ralph Hamers, a trasnformat ING într-o bancă focusată pe Europa şi urmăreşte să extindă creditarea către consumatori şi companii în afara pieţei de origine cu rate ale dobânzilor la recorduri minime.

Şi banca germană Commerzbank plănuieşte să elimine unul din cinci job-uri, să suspende plata dividendelor şi să reducă tranzacţiile cu valori imobiliare în cea mai mare revizuire de după bailout, potrivit Bloomberg. În total, la această bancă, sunt vizate 9.600 de job-uri.

Semnalele cele mai îngrijorătoare vin însă, dinspre Deutsche Bank.Acţiunile celei mai mari bănci a Germaniei au pierdut şi 9% astăzi, un minim record. Acţiunile s-au rostogolit după ce un raport citat d epresa internaţională a anunţat că 10 fonduri cu capital de risc şi-au redus expunerea pe această instituţie financiară gigant, potrivit MarketWatch. Aceeaşi publicaţie mai notează în ediţia sa online că problemele Europei cu una dintre cele mai mari insituţii financiare ale sale s-ar putea revărsa peste întreaga piaţă globală. Acţiunile Deutsche Bank au piedut mai mult de jumătate din valoarea lor anul acesta şi au fost subiectul unei volatilităţi excepţionale.

banca-germana

Între timp, CEO-ul Deutsche Bank, John Cryan, a declarat, citat de Bloomberg, că niciodată până acum creditorul nu a avut un bilanţ mai sigur ca în ultimele două decenii şi că nu există „nicio bază”, pentru ca mass-media să facă speculaţii pe seama plecării clienţilor.

Banca noastră a devenit obiect de speculaţii grele–zvonurile reânnoite au provocat oscilaţii pronunţate asupra acţiunilor”, a declarat John Cryan într-o scrisoare către staff-ul băncii, potrivit Bloomberg.

Există unele forţe în piaţă, care doresc să slăbească această încredere în noi. Chiar şi rezultatul unor litigii cu SUA nu justifică declinul acţiunii”, a mai spus John Cryan.

O parte dintre problemele Deutsche Bank au apărut după ce Departamentul de Justiţie din SUA a anunţat că s-ar putea să sancţioneze banca germană cu 14 miliarde de dolari din cauza unor nereguli legate de vânzarea unor produse financiare garantate cu credite ipotecare.

Suma de 14 miliarde de dolari cerută Deutsche Bank ar reprezenta cea mai importantă amendă aplicată vreodată unei bănci străine în SUA, depăşind-o cu mult pe cea de 8,9 miliarde de dolari primită în 2014 de grupul francez BNP Paribas pentru încălcarea embargourilor americane.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0