-->

Ce se va întâmpla cu piaţa RCA dupa expirarea plafonării preţurilor

Ce se va întâmpla cu piaţa RCA dupa expirarea plafonării preţurilor

Având în vedere interesul crescut al consumatorilor privind evoluția pe care prețurile asigurărilor RCA o vor avea după încheierea perioadei de plafonare, UNSAR dorește să vină în sprijinul acestora cu o serie de date și lămuriri:

Înaintea aplicării tarifului maximal, prețurile polițelor RCA pentru toate categoriile de clienți au fost într-o continuă scădere în perioada august – octombrie 2016, în ciuda informațiilor vehiculate privind creșterea nejustificată a prețurilor RCA, conform datelor oficiale al ASF.

Segmentele cu risc scăzut de daune, cum ar fi autoturismele deținute de persoane fizice, au beneficiat, pe tot parcursul anului 2016, de fluctuații mici ale primelor medii, în ciuda plafonării impuse începând cu jumătatea lunii noiembrie.

Principalii beneficiari ai plafonării tarifelor au fost segmentele de clienți cu daunalitate mare. În plus, schimbarea sistemului bonus/malus prin scăderea numărului claselor de bonus și modificarea coeficienților de ajustare a făcut ca diferența dintre prețul poliței RCA pentru un client cu o conduită bună și unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) să nu fie mai mare de 15%.

Pentru a încuraja un comportament responsabil în trafic, este esențială o piață de asigurări liberă, în care funcționează segmentarea corectă pe categorii de riscuri. Companiile vor putea oferi prețuri mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situația actuală, când plafonarea tarifelor a dus la cazuri în care un șofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un șofer cu istoric ridicat de daune. Totodată, UNSAR este în dialog continuu cu Autoritatea de Supraveghere Financiară cu scopul de a găsi cele mai bune soluții pentru gestionarea riscurile crescute, astfel încât fluctuațiile de preț pentru anumite segmente de clienți, în special cei considerați cu risc major, să poată fi atenuate.

În ceea ce privește evoluția tarifelor RCA după expirarea perioadei de plafonare, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România subliniază faptul că, într-o piață liberă, concurențială, companiile devin competitive și se vor lupta pentru atragerea clienților, oferind servicii de calitate la prețuri adecvate. De asemenea, UNSAR salută intrarea pe piața a jucătorilor noi, care vor activa pe principiile FOS (freedom of service), această intrare fiind menită a încuraja și mai mult mediul concurențial din piața de asigurări.

Plafonarea tarifelor RCA, măsură aflată în vigoare în acest moment, nu face decât să provoace dezechilibre operaționale majore în piață, iar impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar și peste zece ani. După expirarea acestei perioade, piața de asigurări va putea intra în normalitate și va funcționa după principii sănătoase, putând să se maturizeze în mod firesc și să se așeze pe baze solide.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0