CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut la 47,6 puncte în luna septembrie

CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut la 47,6 puncte în luna septembrie

În luna septembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut ţă de lună anterioară cu 4,8 puncte până la valoarea de 47,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 2,9 puncte). Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de lună anterioatra cu 3,6 puncte, până la valoarea de 65,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 5,4 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,82%.
Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS pentru România).
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice. Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arata percepţia grupului de analişti membri ai Asociaţiei CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoza privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
 Condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii;
 Anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0