Ciprian Dascălu, economist şef ING:  „Încrederea consumatorilor se apropie de nivelul dinaintea crizei”

Ciprian Dascălu, economist şef ING: „Încrederea consumatorilor se apropie de nivelul dinaintea crizei”

ING

Optimismul se pare că domină opiniile economiştilor şefi, chiar dacă acordul cu FMI rămâne *deraiat*. „Anul acesta vom vedea o creştere economică de 4,5% în România, iar indicatorii de încredere susţin acest lucru, pe partea de consumatori apropiindu-ne vertiginos de nivelul dinaintea crizei din 2008” a declarat Ciprian Dascălu, economist şef ING.

În ceea ce priveşte aşteptările pentru anul viitor, atât din punct de vedere al creşterii economice cât şi din punct de vedere al inflaţiei, oficialul ING a susţinut că în 2016 vom avea o creştere de 4,3%, iar inflaţia se va menţine în teritoriul negativ până în luna iunie, când efectul măsurilor fiscale va începe să se reducă. Totodată, acesta a susţinut că încrederea se construieşte şi pe faptul că întreaga economie globală intră într-un nou ciclu economic, în care creşterea economică se va evidenţia, bineînţeles în cazul în care nu-şi vom avea parte de noi şocuri. „Creştere economică avem, inflaţie negativă avem, dar şi şomaj avem, se va reduce el numai prin creşterea consumului, atât de stimulat prin măsurile fiscale? Din punctul acesta de vedere problema este mai sensibilă, căci relansarea cosumului nu ar trebui să fie unica modalitate prin care şomajul să se diminueaze, avem dincolo de toate nevoie şi de investiţii, cât şi de stimulente pentru crearea locurilor de muncă.”

Conform prognozelor, România ar trebui să se remarce la nivelul regiunii din Europa Centrală şi de Est, captând mai multe investiţii stăine, cu atât mai mult cu cât ultimele rapoarte cu privire la indicatorii macroeconomici indicau o traiectorie de creştere bazată pe stabilitate. Însă, dincolo de încrederea menţionată, se pare că investitorii străini preferă încă să aleagă ţări precum Ungaria în detrimentul României. Avantajele vecinilor de la vest ţin de infrastructura mai bună, forţa de muncă mai bine pregătită şi, în mod paradoxal, aşteptările optimiste ale investitorilor privind ieşirea Ungariei din categoria „junk investment”.

Măsurile de reformă structurală ar trebui să se evindeţieze la nivelul ţării pentru a plusa la nivel de competitivitate şi pentru a ne pregăti de aderarea la Zona Euro. Conform studiilor realizate de economiştii ING, trecerea la euro a României nu va avea loc mai devreme de anul 2023, când PIB-ul per capita al României va atinge 70% din media UE (de la 55% la momentul de faţă). Aceasta dacă nu cumva criteriile Tratatului de la Maatricht se vor rescrie, după episodul Grecia.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0