Comerțul internațional și industria mondială în scădere în trimestrul I

Comerțul internațional și industria mondială în scădere în trimestrul I

Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda a comunicat datele privind evoluția comerțului internațional și producției industriale mondiale în martie și primul trimestru al anului curent. Statisticile indică intensificarea ritmului de declin pentru comerțul internațional și industria mondială în luna martie, pe fondul incidenței șocului indus de pandemie și restricțiilor implementate pentru contracararea acestei crize de sănătate publică în toate țările lumii ne anunţă analiştii economici ai Băncii Transilvania.

Astfel, volumul comerțului internațional s-a diminuat pentru a treia lună la rând în martie, cu dinamici în intensificare (1.4% lună/lună, respectiv 4.3% an/an), pe fondul restricțiilor implementate în principalele blocuri economice ale lumii pentru contracararea crizei sanitare, cu impact asupra climatului investițional. Exporturile totale au scăzut cu 1.8% lună/lună și cu 3.8% an/an în martie, evoluție determinată de declinul exporturilor țărilor dezvoltate (cu ritm lunar de 6% și cu 6.8% an/an), în contextul scăderii economiei mondiale și închiderii activităților în Europa și SUA.

Pe de altă parte, exporturile țărilor emergente și în dezvoltare au revenit pe creștere în martie, cu 3.8% lună/lună și cu 0.1% an/an, ca urmare a redeschiderii graduale din China. În trimestrul I exporturile au scăzut cu 2.4% an/an: exporturile țărilor dezvoltate și cele ale statelor emergente și în dezvoltare s-au diminuat cu 2.5% an/an, respectiv 2.2% an/an.

Producția industrială mondială s-a ajustat cu un ritm lunar de 0.2% în martie, pe fondul declinului din țările dezvoltate cu 6.8% lună/lună, parțial contrabalansat de creșterea industriei din statele emergente și în dezvoltare cu 6% față de februarie. În dinamică an/an industria a scăzut pentru a treia lună consecutiv în martie, cu un ritm în adâncire la 4.7%. Se evidențiază ajustarea industriei din țările dezvoltate pentru a 10-a lună la rând în martie, cu un ritm an/an în intensificare la 7.7%.

 

De asemenea, industria din țările emergente și în dezvoltare s-a diminuat cu 2.1% an/an în a treia lună din 2020. În perioada ianuarie-martie industria mondială s-a ajustat cu 4.3% an/an, evidențiindu-se declinul industriei din țările emergente și în dezvoltare cu 5.2% an/an.

Industria țărilor dezvoltate a consemnat o scădere cu 3.2% an/an. Analiza pe principalele blocuri economice ale lumii evidențiază declinul industriei din Zona Euro cu 12.6% lună/lună și cu 14.1% an/an în martie.

De asemenea, industria SUA s-a ajustat cu 4.5% lună/lună și cu 4.9% an/an în martie. În China industria a crescut cu 16% lună/lună, dar s-a diminuat cu 1.2% an/an în martie.

„Considerăm că economia mondială va iniția un nou ciclu economic pe termen scurt, pe fondul eliminării restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, într-o evoluție puternic susținută de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare în principalele blocuri economice ale lumii. Acest scenariu este susținut și de ameliorarea puternică a încrederii investitorilor germani în lunile aprilie și mai (spre maximul din primăvara anului 2015)” consideră Andrei Rădulescu, director analiză Macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0