Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților angrenează mediul privat, cel universitar și societatea civilă în procesul legislativ, printr-o serie de întâlniri informale în Cluj-Napoca

Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților angrenează mediul privat, cel universitar și societatea civilă în procesul legislativ, printr-o serie de întâlniri informale în Cluj-Napoca

Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor și-a desfășurat în această săptămână activitatea la Cluj-Napoca, sub coordonarea președintelui comisiei, deputatul clujean Sabin Sărmaș, cu scopul de a întări parteneriatul cu mediul privat, cel universitar și societatea civilă și de încuraja implicarea acestora în procesul legislativ. Deplasarea la Cluj a vizat și o serie de dezbateri pe marginea Legii interoperabilității, aflată în acest moment în consultare publică.

Agenda delegației a inclus vizite la Cluj Innovation Park – CREIC, unde deputații au vizionat cele trei laboratoare CGI & VFX, Design Development și Machine Learning &Automation, dar și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotropice și Moleculare.

Prima zi a deplasării Comisiei s-a încheiat printr-o întâlnire cu reprezentanții mediului universitar, marcată printr-un dialog informal care a evidențiat și mai mult importanța conexiunii dintre parlamentari, zona academică și mediul privat. Principalul subiect dezbătut a fost cel legat de provocările mediului universitar în a livra absolvenți, specialiști adaptați nevoilor pieței, mai ales pentru domeniul IT&C.

Ideile bune vin din brainstorming și dialog deschis, iar prezența la masă a tuturor stakeholderilor ne-a ajutat să identificăm și modalitățile prin care putem depăși aceste neajunsuri. Modificarea legii educației, implementarea unui învățământ în sistem dual și întărirea parteneriatului dintre legislatori și beneficiarii actelor normative sunt doar câteva dintre soluțiile pe care le-am trasat în cadrul întâlnirii cu mediul universitar”, declară Sabin Sărmaș, președintele Comisiei de IT&C.

Deplasarea la Cluj-Napoca a comisiei a prevăzut și o dezbatere publică despre efectele Legii interoperabilității, la care au fost invitați principalii actori ai mediului privat din județul Cluj.

Această lege este una dintre oportunitățile contextului oferit de Planul Național de Recuperare și Reziliență și este important să reflecte îndeaproape nevoile tuturor stakeholder- ilor impactați de prevederile ei. De aceea, am subliniat de fiecare dată că pentru succesul unor astfel de acte normative, este important ca legislativul să țină cont de realitățile din teren, atunci când vorbim de punerea în practică a legii” a mai afirmat deputatul Sabin Sărmaș.

Legea interoperabilității este prima reformă adevărată care se face în domeniul transformării digitale și al debirocratizării. Acest proiect schimbă paradigma de a utiliza hârtia ca suport pentru transportul de informații. Astfel, pentru mediul privat, una dintre urmările adoptării acestei legi este că persoanelor juridice nu li se va mai solicita – la fiecare interacțiune cu o instituție publică – copii ale unor documente precum certificatului de înmatriculare sau ale certificatelor constatatoare obținute de la Oficiul Registrului Comerțului.

Proiectul legii interoperabilității s-a bucurat de un demers extrem de transparent și îmi doresc ca acest lucru să devină o practică a procesului legislativ. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru implicare și pentru că împreună am reușit să dovedim că deși facem parte din partide diferite, putem face lucruri mari atunci când avem viziuni comune.”

Pe parcursul dezbaterii cu mediul privat din Cluj-Napoca, deputații au mai discutat aspecte legate de implementarea legislației cu privire la utilizarea semnăturii electronice în relațiile de muncă, iar cei prezenți au asistat și la o prezentare a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, susținută de reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0