Creşte inflaţia, stagnează şomajul în Zona Euro

Creşte inflaţia, stagnează şomajul în Zona Euro

Rata anuală a inflaţiei în Zona Euro a crescut în luna septembrie la 0,4% de la 0,2% o lună mai devreme, potrivit unei estimări preliminare publicată de Biroul de Statistică al Comisei Europene (Eurostat).

Serviciile sunt aşteptate să aibă cea mai ridicată rată anuală în septembrie, de 1,2% faţă de 1,1% în luna august, se mai arată în comunicatul Eurostat. Alimentele, băuturile alcoolice şi tutunul vor scădea la 0,7% de la 1,3% în august, bunurile industriale vor rămâne la 0,3%, iar energia va ajunge la -3,0% de la 5,6% în a opta lună a anului, potrivit estimărilor făcute de specialiştii Eurostat.

Inflaţia anuală în Uniunea Europeană a crescut uşor până la 0,3%, de la 0,2%, după cum arată ultimele date oficiale. În România, preţurile de consum au urcat de la 0,3% în iulie, la +0,3% în luna august.

De asemenea, tot în luna august comparativ cu luna iulie, rata şomajului a rămas stabilă şi în Zona Euro şi în Uniunea Europeană, la 10,1%, respectiv 8,6%.

În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Grecia (23,4% în luna iunie) şi Spania (19,5%). La polul opus se situează Cehia, cu 3,9%, şi Germania, cu o rată a şomajului de 4,2%.

Rata şomajului în România a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în luna august faţă de luna iulie, la 6%, potrivit datelor Biroului Internaţional al Muncii preluate de Institutul de Statistică de la Bucureşti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0