Creşte semnificativ încrederea investitorilor germani reflectată de indicatorul ZEW

Creşte semnificativ încrederea investitorilor germani reflectată de indicatorul ZEW

– Americanii încep şi ei să se teamă mai puţin.
Încrederea investitorilor germani s-a ameliorat pentru a treia lună consecutiv în iunie (indicatorul ZEW la maximul din mai 2015), evoluție care exprimă premise de relansare economică cu un ritm puternic după șocul indus de pandemie.
Se evidențiază creșterea indicatorului ZEW din Germania spre cel mai ridicat nivel din februarie 2006, evoluție influențată și de amplele programe anunțate recent pentru susținerea procesului de relansare.
Ameliorarea încrederii investitorilor, deciziile recente ale băncilor centrale din SUA și Japonia, informațiile din sfera companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară marți.
Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a urcat la -0.428%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 3.4%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.49% la 1.1308 (referința BCE).
În SUA, încrederea constructorilor de case s-a ameliorat în iunie (indicatorul NAHB în urcare cu 21 puncte lună/lună la 58 puncte, maximul din martie). Totodată, industria și comerțul cu amănuntul au crescut în mai cu ritmuri lunare de 1.4%, respectiv 17.7%, pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.
În discursul susținut în Congres Președintele FED a atras atenția cu privire la incertitudinea asociată procesului de relansare economică post-pandemie, recomandând implementarea de noi programe fiscal-bugetare pentru susținerea economiei.
Știrile macroeconomice, din sfera companiilor (Apple, Schlumberger) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au influențat piața financiară marți. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a crescut la 0.741%, indicele Dow Jones a urcat cu 2%, iar dolarul s-a depreciat cu 0.49% raportat la euro (cursul BCE).
În România, Conform Institutului Național de Statistică (INS) construcțiile au decelerat de la 33.1% an/an în martie la 12.1% an/an în aprilie (minimul din februarie 2019), evoluție influențată de incidența pandemiei și consecințele șocului în sfera climatului investițional. Sectorul intensiv în capital și forță de muncă a crescut însă cu 26.5% an/an la patru luni, dinamică susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și derularea proiectelor lansate înainte de incidența pandemiei. Se evidențiază majorarea construcțiilor inginerești cu 45.7% an/an. Prognozăm creșterea construcțiilor în 2020 și o dinamică puternică în acest deceniu, evoluție susținută de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus și dezvoltarea infrastructurii publice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0