Cristea, AMRSP: Sistemul de termoficare din Bucureşti are nevoie de investiţii de 1,5 mld. euro

termo-sudSistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti are nevoie de investiţii de aproximativ 1,5 miliarde de euro, pentru modernizarea CET-urilor şi a reţelei de distribuţie, a declarat Adrian Cristea, director general al Autorităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), la Thermal Energy Forum 2015.

„Acum suntem în etapa în care aşteptăm hotărârea de guvern referitoare la transferul acţiunilor statului la Electrocentrale Bucureşti către Primăria Capitalei”, a declarat Cristea referitor la stadiul realizării sistemului integrat de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) în Bucureşti.

Memorandumul “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București”, aprobat de Guvern în martie 2013, la propunerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prevedea parcurgerea mai multor etape: divizarea Electrocentrale București – ELCEN, reorganizarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti – RADET în societate comercială, transferul acţiunilor ELCEN din proprietatea statului român în cea a Municipiului Bucureşti, fuziunea dintre ELCEN şi societatea rezultată din reorganizarea RADET, realizarea SACET Bucureşti integrat prin trecerea celor 4 CET-uri şi selectarea unui partener/operator cu experienţă profesională şi capabilitate financiară.

Până la această dată, singura etapă finalizată este divizarea societății Electrocentrale București, îndeplinită de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și ELCEN la 1 octombrie 2014.

“Până în prezent a fost realizată divizarea ELCEN în cele trei societăţi (…) Cu privire la reorganizarea RADET Bucureşti în societate comercială s-au făcut paşi importanţi şi sperăm ca aceasta să fie realizată până în luna iunie. Referitor la transferul de acţiuni (din proprietatea statului în cea a Primăriei Capitalei – n.r.), ne aşteptăm ca la sfârşitul lunii martie să avem hotarârea de guvern aprobată, în aşa fel încât să trecem la etapa de fuziune a ELCEN cu RADET, astfel ca în luna noiembrie să avem toate documentele necesare. După fuziune, pentru asigurarea finanţării sistemului urmează să selectăm un operator cu experienţă în domeniu care să realizeze marea parte a investiţiilor în sistemul integrat”, a declarat Adrian Cristea.

Reprezentantul AMRSP a arătat că sistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică ar avea nevoie de investiţii de aproximativ1,5 mld. euro.

“Pot să vă spun că din estimările pe care le avem, investiţiile necesare sunt la un nivel extrem de ridicat, aproximativ 1,5 miliarde de euro. Fonduri europene avem rezervate doar pentru redimensionarea sistemului de transport la o valoare de 176 milioane de euro”, a spus Cristea. El a precizat că sunt necesare sume importante pentru modernizarea CET-urilor, a reţelei de distribuţie şi a punctelor termice, cele mai mari investiţii fiind necesare la nivelul surselor de producere a energiei termice – 800 mil. euro.

“Obiectivul municipalităţii este obţinerea celui mai bun tarif pentru cetăţeni din punct de vedere al suportabilităţii”, a declarat directorul AMRSP, adăugând că în ceea ce priveşte evoluţia tarifului estimează ca „abia în anul 2024 se va egaliza tariful cu suportabilitatea populaţiei”.

Potrivit Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), sistemul centralizat de alimentare cu energie termică dererveşte în Bucureşti 564.440 apartamente (un grad de deservire a populaţiei de 77%).

Fuziunea stinge datoriile RADET

Cristea a arătat că fuziunea între ELCEN şi RADET va duce la crearea unei „întreprinderi de nivel european”, unificarea putând aduce „un plus nu numai întreprinderii, ci şi o posibilitate de creditare mai mare”. Totodată, el a precizat că fuziunea va stinge datoria RADET către ELCEN.

Datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București sunt în continuă creștere. Astfel, la 31 ianuarie, RADET datora ELCEN 3,580 mld lei, din care: 2,503 mld. lei energie termică, 431 mil. lei dobânzi de întârziere şi 646 mil. lei penalități în diferite stadii de judecată.

Potrivit ELCEN, întârzierea la plată a facturilor de energie termică este de peste doi ani. La mijlocul lunii februarie, conform evidenței contabile, ELCEN încasa de la RADET factura din decembrie 2012.

„Situația precară actuală a sistemului centralizat de termoficare, numărul în creștere al avariilor și problemele legate de producția și distribuția energiei termice sunt cauzate, în principal, de neplata subvenției la căldură pentru bucureșteni de Primăria Municipiului București (PMB)”, se arată într-un comunicat al ELCEN.

La 13 februarie, totalul datoriilor ELCEN către furnizorii de gaze naturale și servicii conexe se ridica la 315 milioane de lei: 125 mil. lei către Romgaz, 88 mil. lei către Distrigaz Sud Rețele, 71 mil. lei către OMV Petrom GAS şi 31 mil. lei către Transgaz.

Totodată, reprezentanţii ELCEN arată că pentru eliminarea riscului ca bucureștenii să rămână fără căldură, de-a lungul anilor, ELCEN a contractat credite de consum pentru plata combustibilului consumat în procesul de producție. Valoarea rămasă de rambursat este de 570 mil. lei. În prezent, ELCEN se află în proces de a contracta un nou credit, în valoare de 150 mil. lei, pentru a diminua valoarea facturilor restante la combustibil.

Transferul acţiunilor ELCEN, neconstituţional

Reprezentanţii ELCEN arată că nu sunt împotriva fuziunii cu RADET, dar precizează că actualele probleme financiare ale sistemului de alimentare centralizată cu energie termică sunt artificial legate și condiționate de transferul cu titlu gratuit al acțiunilor ELCEN din portofoliul statului român către Primăria Capitalei și de fuziunea ELCEN-RADET.

„Din punct de vedere tehnic și economic, ELCEN consideră că fuziunea cu RADET poate fi un pas natural pentru optimizarea funcționării SACET și creșterea calității serviciului public la un tarif suportabil pentru populație. Astăzi, însă, cele două companii nu au o strategie comună de acțiune. Ele funcționează operativ, fără probleme deosebite, chiar dacă organizatoric aparțin de acționari diferiți. În cazul fuziunii, conducerea administrativă unică ar putea avea efecte pozitive, atât în stabilirea strategiei de funcționare și dezvoltare, cât și în rezolvarea problemelor financiare actuale, cu condiția ca obligațiile financiare asumate de Primăria Municipiului București prin subvenție să fie respectate”, se arată în comunicatul ELCEN.

Totodată, reprezentanţii ELCEN atrag atenţia asupra legalităţii transferului cu titlu gratuit al acțiunilor deținute la ELCEN de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri către Primăria Municipiului București şi amintesc precedentul din cazul transferului unui pachet de acțiuni deținute de stat la Portul Constanţa către Consiliul Local al Municipiului Constanța, considerat de Curtea Constituţională ca fiind neconstiţuţional.

„În prezent, ELCEN nu cunoaște perspectiva societății care s-ar crea ca urmare a fuziunii cu RADET București. În mod normal, un asemenea proces se încheie cu transparență și strânsă colaborare din partea ambelor companii, lucru care până acum nu a fost demonstrat de RADET București”, se mai arată în comunicatul ELCEN.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0