Cum pot băncile de dezvoltare multilaterală răspunde mai bine crizei pandemice

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), instituție financiară internațională înființată de 11 țări din zona Mării Negre, inclusiv România, a analizat impactul crizei pandemice de COVID-19 asupra regiunii Mării Negre și politicile de răspuns la criză ale țărilor sale membre și ale băncilor de dezvoltare multilaterală (MDB).

Multe bănci de dezvoltare multilaterală, în loc să își crească activitățile, și-au adaptat prioritățile și reorientat împrumuturile, astfel încât să își poată menține nivelul solvabilității, în condițiile în care nu se puteau baza pe injecții suplimentare de capital venit de la statele membre, constrânse fiscal și, mai mult, spre deosebire de băncile comerciale, nu au acces la lichiditățile oferite de băncile centrale. Cu toate acestea, MDB-urile au mandate speciale de dezvoltare și un istoric mai bun în ceea ce privește susținerea economiei reale.

În absența de capital nou, decidenții politici ar trebui să amplifice potențialul MDB-urilor de a contribui la recuperarea post-pandemică, prin măsuri precum permiterea securizării activelor și asigurarea accesului la volume importante de lichidități.

Mai multe detalii găsiți în analiza „Criza pandemică de COVID-19 în regiunea Mării Negre și politicile de răspuns ale țărilor membre și ale băncilor de dezvoltare multilaterală”, disponibilă aici: https://www.bstdb.org/news-and-media/news/news_5675.

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituție financiară internațională înființată de 11 state din zona Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Sediul central este în Salonic, Grecia. Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre. Capitalul autorizat al Băncii este de 3,45 miliarde de euro. BSTDB beneficiază de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor’s (S&P) şi “A2” acordat de Moody’s.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0