Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, la Forumul Bancar Român: Nu vom avea recesiune în 2022: o creștere economică într-un scenariu plauzibil va fi de 3%

Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, la Forumul Bancar Român: Nu vom avea recesiune în 2022: o creștere economică într-un scenariu plauzibil va fi de 3%

Realitatea ne parașutează în cea mai grea situație de după al doilea război mondial. Se intră într-un cvasiregim de război. Nu pot să îmi imaginez însă o agresiune a Rusiei asupra unui stat membru NATO. Chiar dacă aspecte de genul atacurilor informaționale se vor intensifica.
Avem o situație îngrijorătoare: nivelul veniturilor în PIB este unul foarte mic. Criza actuală presupune multe cereri venite către stat. Cei care nu cred în necesitatea intervențiilor în economie ar trebui să reflecteze. Vedem deja creșteri de preț la gaz și la țiței. Politica de tip *block* va complica accesul la resurse. Și nu mă refer aici la petrol și gaze ci și al metale cum ar fi nichel sau litiu, dar chiar și la cereale. Să sperăm că nu vom ajunge în situația în acre va trebui să importăm grâu. Cheltuielile militare vor crește în Europa pe fondul unor legături mai strânde UE-SUA. Va fi esențială o colaborare pe linia aprovizionării cu resurse energetice. Trăim vremuri grele și de neimaginat. Se schimbă radical climatul în Europa și mediul investițional e foarte sensibil la creșterea riscurilor.
Fără energie nu putem trăi. Scumpirea energiei a scumpit prețul vieții și a redus sever puterea de cumpărare. De aici și persistența inflației la niveluri înalte. România nu e un formator de piața energiei pentru că am avut o politică dezastruoasă în domeniu: de la designul pieței la tratatea cu nesăbuință a resurselor. Reglementările de piață nu anulează libertatea pieței!
Nu poți să ai o piață expusă la volatilitatea pieței spot: România are contracte spot de 40% în timp ce în Europa ele nu depășesc 15%. E aberant să nu ai stocuri de materii prime, mai ales în domeniul energiei. Noi nu putem să ducem prețurile administrativ în jos! Statul nu își permite astfel de cheltuieli. Trebuie studiat modelul britanic în acest domeniu.
Trebuie să valorificăm la maxim PNRR: el aduce bani ce pot fi esențiali pentru România. Acești bani ne pot feri de o anunțată criză alimentară.
Ipoteza oficială pe care s-a construit proiectul de buget era optimist. Nu vom avea recesiune în 2022 dar contextul actual conduce la ideea că cifrele de creștere vor fi ami mici decât speram. Într-un scenariu plauzibil creșterea poate fi de 3% din PIB.
Inflația se menține înaltă în toată lumea ceea ce atrage înăsprirea politicilor de politică monetară. Trebuie însă o cadență potrivită care să permită concilierea scăderii presiunilor inflaționiste cu neafectarea mediului antreprenorial și a minvestițiilor.
Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să continue. Nu poți explica piețelor întreruperea acestei consolidări pe motiv că trebuie să îți protejezi populația. Protejați trebuie doar cei vulnerabili! Altfel piețele ne penalizează.
PNRR trebuie să ne ajute să restructurăm economia, să atenueze efectul contracționist al consolidării fiscal-bugetare. Reduceri de cote și la TVA și la CAS sunt foarte periculoase! Banca națională nu poate contracara derapajele politicilor fiscale prin politici monetare. Bugetul nu e doar o chestiune în sine: un derapaj al său deraiază economia și deranjează universul economic.
Banii din PNRR nu pot fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0