Depozitarul Central efectuează în regim gratuit unele servicii de registru pentru deţinătorii de instrumente financiare

Depozitarul Central efectuează în regim gratuit unele servicii de registru pentru deţinătorii de instrumente financiare

Consiliul de Administraţie al Depozitarul Central a aprobat o serie de gratuităţi pentru deţinătorii de instrumente financiare. Astfel, începând cu data de 24.06.2017 şi până la sfârşitul anului curent, nivelul efectiv al tarifului perceput pentru operaţiunile de colectare şi înregistrare a codului IBAN va fi zero. De asemenea, în continuarea demersurilor desfăşurate în scopul reducerii dimensiunii Secţiunii I a Registrului, Depozitarul Central a hotărât aplicarea până la sfârşitul anului a unui tarif zero pentru transferurile de acţiuni din Secţiunea I, în conturile globale administrate de către participanţi, în Secţiunea II.

“Aceste măsuri fac parte din amplul demers de popularizare a pieţei de capital şi a noţiunilor de educaţie financiară pe care Depozitarul Central şi-a asumat să îl susţină. Am hotărât, alături de membrii Consiliului de Administraţie, ca până la sfârşitul anului 2017, tarifele aferente celor două operaţiuni să fie zero. Speram ca această măsură cu implementare imediată să încurajeze deţinătorii de instrumente financiare să-şi exercite drepturile cu mai multă consecventa şi să fie mai activi, în interesul propriu.” a declarat Silvia Buicanescu, director general al Depozitarului Central.

Înregistrarea codului IBAN la Depozitarul Central este necesară şi utilă pentru deţinătorii de instrumente financiare care nu au cont deschis la un intermediar, pentru încasarea automată a dividendelor sau a altor sume de bani cuvenite, plata acestora fiind instructată de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de emitentul la care respectivul acţionar are deţineri.

Astfel, până la sfârşitul anului 2017, pentru încasarea sumelor cuvenite de la emitenţi direct în conturile bancare personale, deţinătorul de instrumente financiare trebuie să transmită Depozitarului Central numai documentele necesare înregistrării în baza de date a IBAN-ului acestuia fără să mai achite niciun tariful pentru procesarea acestei operaţiuni.

De asemenea, continuând eforturile de promovare a serviciilor oferite acţionarilor înregistraţi în Secţiunea I a Registrului şi în vederea conştientizării de către publicul larg a calităţii de acţionar, a drepturilor ce decurg din acest statut şi a posibilităţii şi modalităţii de înstrăinare a acţiunilor deţinute, Depozitarul Central a stabilit aplicarea unui tarif zero pentru transferul instrumentelor financiare din Secţiunea I a Registrului în Secţiunea a II-a.

Având în vedere că vânzarea acţiunilor deţinute implică transferul prealabil al acestora din Secţiunea I a Registrului în conturile globale administrate de către participanţi (Secţiunea a II-a), Depozitarul Central a hotărât ca tariful perceput pentru transferurile de acţiuni din Secţiunea I a Registrului în conturile globale administrate de către participanţi să fie zero.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0