Deprecierile continuă. Doar petrolul şi yen-ul o duc bine

Deprecierile continuă. Doar petrolul şi yen-ul o duc bine

Lira sterlină a picat din nou ceea ce i-a determinat pe investitori să caute siguranţă în yen şi aur, notează reuters.com. Partea bună este că, astăzi, pierderile nu mai sunt însă, la fel de mari precum vinerea trecută, când pieţele globale au suferit cel ma mare declin din ultimii cinci ani.

poza 1

Lira a mai recuperat puţin din pierderi după ce ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a afirmat că există planuri robuste după Brexit şi că Banca Angliei va face mai mult dacă va fi nevoie.

Lira s-a tranzacţionat la 1.3455 dolari, în minus cu 1,8%. Pe piaţa din Asia, a scăzut chiar la 1.3228 dolari vinerea trecută, până la cel ma mic nivel al său din ultimii 31 de ani.

Riscul evident va fi în cazul altor deprecieri”, a afirmat Neil Mellor, strateg de curs valutar la Bank of New York Mellon în Londra, potrivit reuters.com.

Şi euro a pierdut 0.6% până la 1.1057 dolari, de la un nivel minim de 1.0980 dolari.

Indicele bursier britanic FTSE 100 care a căzut cu 3,2% vinerea trecută, a continuat deprecierea şi astăzi cu 0,8%.

Iar indicele pan-european FTSEurofirst 300, după cele 7 procente pierdute vineri, a mai scăzut cu 1,1%.

DAX s-a retras cu numai 0,5%, iar IBEX a câştigat 1,8% în Spania după ce partidul premierului Mariano Rajoy s-a descurcat mai bine în alegerile din weekend.

Acţiunile financiare au dus la declinuri în Asia şi Hong Kong. Sectorul financiar este unul dintre cele mai ameninţate de Brexit dacă investitorii de produse şi servicii din City-ul londonez pierd paşaportul de UE, adică documentul care le asigură acces pe o piaţă unică, mai notează reutrers.com.

Cu toate acestea, indicele japonez Nikkei 225 a închis cu 2,4% mai mult după ce oficialii guvernamentali au intensificat avertismentele că ar putea intreveni în piaţa valutară pentru a stabiliza yen-ul a cărui putere afectează exportatorii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0