Domeniul economiei și finanțelor pus în dezbatere la evenimentul România în 3D

Domeniul economiei și finanțelor pus în dezbatere la evenimentul România în 3D

Sebastian Burduja

Pe final de an, Fundația CAESAR a organizat forumul “România în 3D”, prin intermediul căruia s-a dorit a se crea o platformă de dialog ce va contribui la modelarea unei viziuni pentru o Românie democratică, dezvoltată și demnă. Deși există nenumărate idei și proiecte remarcabile în spațiul românesc, se observă lipsa unor criterii integrate, coerente și complete pentru dezvoltarea țării.

În cadrul evenimentului, s-au reunit participanți precum: lideri din mediul public, privat și neguvernamental/non-profit, membri ai corpului diplomatic, profesori, antreprenori, jurnaliști și membri CAESAR din întreaga lume, ce au fost organizați în 12 grupuri, acoperind astfel principalele domenii pentru dezvoltarea României, domenii precum: administrație publică; antreprenoriat și tehnologia informației; cultură; dezvoltare urbană și regională; economie și finanțe — inclusiv agricultură, industrie, comerț, turism; educație, tineret și sport; energie și mediu; justiție și afaceri interne; lucrări publice și transporturi; muncă, protecție socială și incluziune; relații internaționale și securitate națională; sănătate.

Deschiderea forumului a debutat prin discursul susținut de președintele Fundației CAESAR, Sebastian Burduja, acesta explicând obictivele celor 3D propuși de organizație: „România în 3D înseamnă România dezvoltată, democratică și demnă. Dezvoltată din punct de vedere economic, acest lucru constând în oportunități egale, creștere economică, o economie competitivă pe plan global. România democratică, mai precis, stat de drept, instituții care funcționează, administrație performantă, e-guvernare, implicarea cetățenilor în procese de decizie. Și nu în ultimul rând, România demnă atât în plan intern, presupunând demnitatea individului, șanse egale pentru toți cetățenii, același start în viață indiferent cum ne numim, de unde venim, cine suntem, cât și în plan extern, în fața altor state, România cu fruntea sus ca partener de încredere pentru UE”, a afirmat acesta.

Ulterior, s-au organizat cele 12 grupuri de expertiză, pentru dezbateri asupra domeniilor menționate. La nivelul grupului ECOFIN (economie – finanțe) s-au avut în vedere teme de discuție bazate pe finanțe, agricultură, industrie, competitivitate comercială și nu în ultimul rând relația ECOFIN cu sistemul de învățământ și piața muncii.

Astfel, la finalul celei dintâi zile de împărtășire a ideilor s-au evidențait și concluzii precum :

• În cadrul domeniului de cercetare-dezvoltare este necesar un parteneriat public-privat mai vizibil, care să dea dovadă de predictibilitate și la nivelul căruia, cercetarea să se evidențieze mai pronunțat și în rândul IMM-urilor. De asemnea s-a insistat asupra gradului de absorbție a finanțărilor, care, la momentul actual se evidențiază printr-o lentoare semnificativă.

• În ceea ce privește investițiile străine directe (ISD-urile) – s-a observat faptul că avantajele competitive ale României sunt diminuate de lipsa predictibilății și a infrastructurii, de instabilitatea politică și birocrația mare. Totodată, România se confruntă cu lipsa diplomației de ordin economic, constând în inexistența sau slabele performanțe ale atașatului comercial, care ar trebui să cunoască mediul economic din țară și să se evidențieze prin tehnici bune de negociere, astfel încât să atragă investitorii stăini.

• La nivelul competitivității s-au remarcat idei precum: oferirea de facilități sau subvenții antreprenorilor locali și încercarea de a vinde mai multe produse finite în detrimentul materiilor prime.

  • Subiectul incluiziunii și educației  financiare a vizat aspecte precum: îmbunătățirea accesului la finanțare și totodată, îmbunătățirea capabilității  de finanțare, Strategia de Incluziune și Educație Financiară reprezentând un bun punct de pornire în sensul acesta.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0