Doru Boloș, Președinte Director General, Grupul Zeolites: Zeolitul activat la Rupea, soluție românească la nivel european, pentru absorbția radiațiilor nucleare

Doru Boloș, Președinte Director General, Grupul Zeolites: Zeolitul activat la Rupea, soluție românească la nivel european, pentru absorbția radiațiilor nucleare

Clujeanul Doru Boloș exploatează prin Zeolites Group, firmă la care este PDG, cel mai pur zăcământ de zeolit din regiune, Zeolitul de Rupea, din munții Perșani. Este vorba de un mineral din familia aluminosilicaților, care provine din erupții vulcanice care au avut loc acum milioane de ani, care reușește să absoarbă metalele grele și radioactive, fiind probabil o posibilă soluție pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm în acest moment, generate de amenințarea unui atac nuclear în proximitatea țării noastre. 

Cum a ajuns un investitor pe bursă să intre adânc într-o lume mai puțin cunoscută românilor și nu numai: afacerile cu Zeolit?

Intrarea mea în afacerea cu zeolit are o poveste extrem de interesantă. S-a petrecut la începutul anului 2014 când colegii mei actuali, de la Rupea, mi-au propus să investesc în zeolitul de Rupea, o afacere în care ei credeau foarte tare.

Apetitul meu ridicat pentru investiţiile mai riscante, aşa cum părea la acel moment acest business, m-a determinat să încerc să aflu ce înseamnă zeolitul, iar discuţia cu un cunoscut profesor, specialist în fizică nucleară, a fost relevantă pentru decizia mea de a investi.

Da, Zeolitul de Rupea poate fi activat pentru absorbţia radiaţiilor nucleare, a ionilor de Cesiu şi Stronţiu. Această extraordinară caracteristică a zeolitului de Rupea, activat după o metodă specifică, nu era de actualitate la nivelul anului 2014 dar, din păcate, a devenit extrem de actuală şi utilă la nivelul anului 2022.

Şi încă un element care a fost relevant pentru decizia de a investi în Zeolit a fost răspunsul aceluiaşi distins profesor la întrebarea mea, oarecum puerilă: “La ce este bun zeolitul?“ Răspunsul a fost de o francheţe extraordinară: “Zeolitul acesta o să te ajute să mori sănătos”.

Aşa am devenit eu , alături de partenerii mei, investitor în afacerea cu zeolit. 

Care este povestea Grupului Zeolites și ce etape principale de dezvoltare a cunoscut?

Grupul de firme “Zeolites” a fost înființat în anul 2013 cu scopul de a exploata unul din puținele zăcăminte de zeoliți din România situate în zona Rupea din judeţul Braşov.

Proprietățile extraordinare ale zeoliților au definit interesul Grupului de a transforma o resursă naturală, ecologică, în produs finit sau materie primă, de cea mai bună calitate, cu aplicabilitate în diverse domenii.

Fabrica de procesare a resurselor de zeolit a fost dată în folosinţă în luna Ianuarie 2018 când s-a finalizat programul de investiţie pentru o linie tehnologică de ultimă generație ce permite prelucrarea rocii, respectând toate normele de protejare a mediului înconjurător, prin tehnologii avansate de purificare, filtrare şi prelucrare sub diferite forme. Nici o parte a procesului tehnologic nu implică folosirea de substanțe toxice ci doar extragerea zăcământului din carieră și prelucrarea acestuia prin procedee specifice până ce este adus la stadiul de „ZEOLIT ACTIVAT”.

Expoatarea deschisă de Grupul de firme “Zeolites” respectă toate cerințele de mediu, absolut tot fluxul de producţie realizându-se sub autorizarea instituțiilor abilitate.

La nivelul anului 2022 am dezvoltat peste 20 de produse ce îşi găsesc aplicabilitatea în domenii diverse precum:

  • Cultura plantelor,
  • Creşterea animalelor
  • Tratarea şi epurarea apelor
  • Pet Shop
  • Protecţia Mediului 
  • Gospodărie 

Ce planuri de dezvoltare aveți pe termen mediu și lung?

Încă de la început am considerat că activitatea de cercetare reprezintă motorul dezvoltării Zeolites Group.

Pe lângă departamentul propriu de Cercetare – Dezvoltare am iniţiat parteneriate cu prestigioase Institute de Cercetare şi Universităţi. Colaborarea cu aceste entităţi de cercetare ne-a ajutat foarte mult în dezoltarea unor produse validate ştiinţific.

Pentru exemplificare putem enumera cele două medalii de aur obţinute la Saloanele de Inventica,  ca urmare a parteneriatului cu USAMV Cluj-Napoca, ce a dus la dezvoltarea unor produse de real ajutor în zootehnie.

Tot aici mai putem exemplifica implicarea, alături de institutul de cercetare  INCDO-INOE 2000, Filiala ICIA, Cluj-Napoca,  în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1 – Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi inovare în sprijinul competitivităţii economice. În cadrul acestui proiect am obţinut 5 produse pentru care am solicitat brevetarea lor la OSIM , tocmai datorită rezultatelor excepţionale obţinute în urma cercetărilor făcute pe Zeolitul de Rupea.

În principal, aş vrea să scot în evidenţă ultimul rezultat din cadrul acestui proiect şi anume absorbţia radiaţiilor nucleare, a ionilor de Cesiu şi Stronţiu, care au ajuns până la 99.5%. Aceste rezultate au fost validate ulterior şi de către Institutul Nuclear de la Piteşti şi de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din Măgurele.

Putem spune că, în acest moment, deţinem tehnologia de a activa zeolitul nostru astfel încât să poată să absoarbă radiaţiile nucleare, protejând astfel mediul înconjurător, culturile agricole, apa, animalele din ferme şi gospodării, animalele de companie şi nu în ultimul rând, pe noi oamenii.

Pe termen lung ne propunem să continuăm , chiar şi mai susţinut, activitatea de cercetare alături de parteneri de prestigiu din domeniu,  pentru a rămâne „furnizori de sănătate„ pentru tot ce ne înconjoară: apa, aer, sol, plante, animale şi om.

Cum vă finanțați dezvoltarea și cum decurge relația cu instituțiile din sectorul financiar?

Finanţarea dezvoltării companiei s-a făcut, în principal, până acum de către acţionari, care au investit sume consistente. Considerăm una din sursele de dezvoltare viitoare, accesarea de fonduri europene prin depunerea de proiecte alături de partenerii noştri.

Care este publicul țintă și care sunt cele mai importante linii de business?

Domeniile de utilizare ale produselor din zeolit sunt extrem de variate şi includ următoarele:

  • Tratarea şi epurarea apelor (pentru absorbţia de Fier şi Mangan, Metale grele, Amoniu, Hidrogen Sulfurat etc.)
  • Protecţia Mediului (material absorbant pentru poluări accidentale, antiderapant ecologic)
  • Cultura Plantelor (amendament fertilizator pentru sol, iar zeolitul cu aplicare foliară foarte eficient pentru combaterea dăunătorilor) 
  • Zootehnie (aditiv furajer pentru animale şi aşternut ecologic pentru ferme de animale)
  • Casă şi grădină (pentru animale de companie şi grădinărit)
  • Produse pentru sănătatea omului (Doctor ZECO este singurul Bioabsorbant de pesticide de pe fructe şi legume eficient, dovedit ştiinţific, 100 % NATURAL, un produs realizat cu 4 Institute de Cercetare şi o Universitate)
  • În acest moment suntem în proces de avizare a unui Dispozitv Medical , de uz uman, din zeolit. Preconizăm că în anul 2023 vom lansa şi această linie de business.

Digitalizarea a cuprins cu fervoare toate domeniile de activitate în ultimul timp: ce a însemnat aceasta pentru grupul Dvs.?

Digitalizarea a reprezentat şi pentru noi una din soluţiile prin care am încercat să ajungem la clienţii noştri cu produsele, având în vedere şi faptul că am avut 2 ani de pandemie iar comerţul online, prin intermediul magazinelor de e-commerce, a reprezentat soluţia optimă.

În acest moment avem două magazine online în care clienţii pot cumpăra produsele noastre: www.zecoshop.ro – unde pot fi găsite toate produsele iar www.DoctorZECO.ro este magazinul online dedicat în exclusivitate Absorbantului de pesticide de pe fructe şi legume.

Cum vedeți mediul antreprenorial din România: ce plusuri și ce minusuri are? Există diferențe între cel din Ardeal și respectiv cel din alte zone geografice?

Mediul antreprenorial din România este un mediu extrem de dinamic cu o dezvoltare susţinută.

Principalul minus pe care îl văd eu reprezintă impredictibilitatea fiscală atât pe termen scurt cât mai ales pe termen mediu şi lung.

Nu cred că există diferenţe majore între mediul de business din Ardeal şi celelalte zone ale ţării, dar există diverse poluri de atracţie în jurul unor centre urbane de interes major, unul dintre aceste centre fiind Clujul, unde asistăm la o efervescentă antreprenorială în toate domeniile.

Cum vedeți România și cum vă doriți să fie ea peste 25-30 de ani? 

Din punct de vedere economic se estimează că vom atinge cel mai mare nivel al PIB din istorie, în acest an, aproximativ 280 mld dolari.

Văd un segment al industriei IT foarte bine reprezentat şi într-o efervescentă continuă.

Agricultura poate deveni una din sursele principale de hrană ale Uniunii Europene (deocamdată, paradoxal importăm!).

O infrastructură de transport sub orice critică, inadmisibilă pentru anul 2022 şi pentru posibilităţile ţării.

Peste 30 de ani, România va fi țara copiilor noştri, construită în era digitală, mult schimbată în bine, într-o Europă în care ne vom fi găsit locul meritat.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0