Economia regiunii în scădere cu peste 3% an/an în T1, în contextul șocului pandemiei

Economia regiunii în scădere cu peste 3% an/an în T1, în contextul șocului pandemiei

Pe 15 mai Eurostat a comunicat datele preliminare cu privire la evoluțiaeco nomiei regiunii (principalul partener economic al României) în primul trimestru al anului curent. Eurostat va publica primele estimări pentru dinamica componentelor PIB din trimestrul I la începutul lunii iunie. Statisticile indică scăderea pronunțată a PIB-ului regiunii în perioada ianuariemartie, pe fondul incidenței pandemiei și restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare. Astfel, conform Eurostat economia regiunii a scăzut cu un ritm trimestrial de
3.8% în T1 2020.
Această evoluție a fost determinată îndeosebi de declinul important înregistrat de principalele economii din regiune, Germania, Franța, Italia și Spania, cu dinamici trimestriale de 2.2%, 5.8%, 4.7%, respectiv 5.2%. Ritmul anual al PIB-ului regiunii s-a situat la -3.2%, cea mai slabă evoluție din T3 2009, după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.
Primele patru țări ale Zonei Euro (din perspectiva PIB-ului nominal) au consemnat ritmuri anuale de declin de 2.3% (Germania), 5.4% (Franța), 4.8% (Italia) și 4.1% (Spania).
Declinul economiei Zonei Euro în trimestrul I 2020 a fost determinat de deteriorarea semnificativă a cererii interne, aspect semnalat în al doilea grafic alăturat.
Astfel, scăderea producției industriale cu 6% an/an reflectă declinul investițiilor productive, pe fondul incidenței șocului pandemiei (cu impact la nivelul fluxurilor comerciale internaționale) și restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare (cu implicații la nivelul pieței forței de muncă).
De asemenea, vânzările din comerțul cu amănuntul s-au diminuat cu 1.7% an/an în perioada ianuarie-martie, evoluție care confirmă declinul consumului privat (principala componentă a PIB).
Pe de altă parte, datele Eurostat indică ameliorarea exportului net de bunuri în primele trei luni ale anului curent: excedent de 53.7 miliarde EUR, în urcare cu 28.8% an/an, pe fondul scăderii importurilor cu 4.1% an/an la 512.3 miliarde EUR (exporturile s-au redus cu 1.8% an/an la 566 miliarde EUR).
În ultimele săptămâni am asistat la ameliorarea indicatorilor care comensurează pandemia, ceea ce a permis eliminarea graduală a restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare (începând cu Germania de la jumătatea lunii aprilie).
Totodată, climatul din piețele financiare s-a ameliorat în ultimele săptămâni, într-o evoluție influențată de dinamica din piețele internaționale, precum și de măsurile de susținere economică implementate de Banca Centrală Europeană și de guvernele din regiune.
Spre exemplu, volumul activelor BCE a crescut cu 14% între februarie și aprilie, la 5.35 trilioane EUR (nivel record).
Totodată, încrederea investitorilor s-a ameliorat semnificativ în luna aprilie, după scăderea importantă înregistrată în martie.
În acest context, economia regiunii va continua să scadă în trimestrul II, dar va iniția un nou ciclu economic în trimestrul III. Conform previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI) PIB-ul Zonei Euro ar putea să scadă cu 7.5% an/an în 2020, o redinamizare fiind prognozată pentru 2021 (4.7% an/an).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0