Embargoul rus asupra alimentelor din UE va costa Europa 5 mld. euro pe an

Embargoul rus asupra alimentelor din UE va costa Europa 5 mld. euro pe an

international

Embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente din Europa, ca parte a răspunsului său la sancțiunile economice aplicate de UE în legătură cu situația din Ucraina, ar putea costa Uniunea Europeană 5 miliarde de euro pe an, conform unui document prezentat, la Bruxelles, comisarilor europeni, citat de Agerpres.

Pe 6 august, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. În schimb, Elveția este scutită de măsurile introduse de Moscova pentru că nu a participat la sancțiunile impuse de occidentali Rusiei după anexarea Crimeei.

Marii exportatori de fructe și legume, precum Polonia și Olanda, resimt deja impactul embargoului, și Comisia Europeană caută modalități de a-i despăgubi pe fermieri sau de a găsi noi piețe de desfacere a produselor alimentare.

Totalul exporturilor de produse alimentare din UE către Rusia s-a ridicat anul trecut la 11,8 miliarde de euro, iar produsele care fac obiectul embargoului rus au reprezentat 5,1 miliarde de euro în exporturi în 2013, menționează documentul.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0