Europa Centrală si de Est ferită de furtuna grecescă?

Europa Centrală si de Est ferită de furtuna grecescă?

grecia-criza-financiara-500x375

Conform analiştilor Erste Group legăturile directe dintre Europa Centrală si de Est şi Grecia sunt destul de reduse, iar faptul  că acestea  au devenit mai rezistente la şocurile financiare externe ca urmare a eliminării deficitelor anterioare de cont curent ne duce cu gandul la o influenta relativ mica a evenimentelor grecesti asupra regiunii mentionate.

Totodată, riscul de contagiune a impactului obligaţiunilor guvernamentale a altor ţări din zona euro pare a fi unul de dimensiuni reduse, cu atât mai mult cu cât achiziţiile de active din partea Băncii Centrale Europene, de 60 miliarde de euro lunar, furnizează un suport consistent.

Deoarece legăturile comerciale dintre Grecia şi alte ţări din zona euro s-au diminuat în ultima perioadă este de presupus că încrederea consumatorilor şi a întreprinderilor ar putea fi afectate negativ.

După ce drama grecească a luat o turnură negativă peste week-end, nu este de mirare faptul că există reacţii negative pe pieţele globale, care au rezultat în slăbirea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru se observă ca fiind o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă, deoarece nu există aproape nici un indiciu despre faptul că Europa Centrală şi de Est ar putea fi lovită în cazul Grexit. Exporturile către Grecia sunt neglijabile, variind în 0,1-0,5% din PIB pentru ţările din Europa Centrală şi de Est (in Austria si Polonia nivelul este de 0.1%, pentru Cehia si Slovenia de 0.2% fiecare, în Bulgaria proporţia este de 3.5%, iar în România de 0.5%), în timp ce legăturile financiare cu Grecia au fost reduse, considerabil în anul precedent (de exemplu subsidiarele băncilor greceşti din România).

În timp ce se poate sugera faptul că legăturile directe ale Europei Centrale şi de Est cu Grecia sunt destul de reduse, iar economiile din Europa Centrală şi de Est au devenit mai rezistente la şocurile financiare externe ca urmare a eliminării anterioare a deficitelor de cont curent, este totusi greu de prognozat cum vor fi afectate activele din regiune în această săptămână din cauza evoluţiilor imprevizibile din Grecia.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0