//

EUROSFAT 2020: Competențele digitale trebuie să fie o piatră de temelie, precum cititul și aritmetica

EUROSFAT 2020: Competențele digitale trebuie să fie o piatră de temelie, precum cititul și aritmetica

Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică, o piață în care competențele digitale sunt pietre de temelie, precum cititul și aritmetica, a declarat Dragoș Pislaru, europarlamentar USR PLUS în cadrul EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din România. 

“Piața muncii din România și din tot UE avea probleme și înainte de COVID-19, unele structurale, unele care țin de stagnare sau dificultăți de modernizare. Pandemia este o lovitură, dar trebuie să fie și un moment în care suntem aproape obligați să facem tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică, orientată către viitor, o piață în care competențele digitale sunt pietre de temelie, precum cititul și aritmetica, a explicat Dragoș Pîslaru.

În afară de dezvoltarea competențelor digitale, europarlamentarul a adăugat că altă provocare pentru piața muncii europene e recunoașterea studiilor realizate peste hotare.

“Vorbim mereu de diplome românești care nu sunt recunoscute în afară, dar sunt mulți români care vor să revină acasă și au dificultăți în a le fi recunoscute diplomele, calificările sau experiența profesională. Domeniul competențelor trebuie să fie unul flexibil, adus la zi permanent și care permite învățatul continuu, cu termeni de studiu de scurtă durată și certificări obținute mai repede și pe subiecte nișate” a adăugat parlamentarul.

Totodată, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, crede că “sistemul de educație este complet rămas în urmă față de provocările actuale ale pieței muncii”. Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat ca pentru minister este o prioritate digitalizarea procedurilor. “Încercăm să digitalizăm pe cât posibil relațiile de muncă astfel încât să flexibilizăm accesul oamenilor la locuri de muncă”, a spus secretarul de stat.

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, crede că pandemia de Covid-19 a adus Europei o oportunitate în domeniul digital. “Dacă până în pandemie Europa era a treia roată la căruță în competiția digitală cu SUA sau China, pandemia ne-a forțat să ne adaptăm mai rapid. Avem nevoie de o ardere a etapelor pentru a ajunge din urmă SUA sau China. Planul de redresare este o importantă oportunitate și este absolut necesar să alocăm 20% dintre fonduri pentru digitalizare. Acești bani sunt esențiali dacă îi alocăm în zonele corecte”, a explicat Burnete.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0