-->

EY: Valoarea tranzacţiilor din petrol şi gaze a crescut cu aproape 69% în 2014

Valeriu Binig_Partner EY Romania

Valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a cunoscut o creştere de 69% în 2014, în timp ce volumul tranzacţiilor şi-a continuat declinul pe fondul creșterii volatilității, se arată în studiul EY Global oil and gas transactions review 2014. Conform studiului, incertitudinile legate de preţurile materiilor prime vor continua să influenţeze deciziile în tranzacții în anul care urmează, pe măsură ce companiile caută stabilitatea financiară.

În ceea ce priveşte perspectivele locale, Valeriu Binig (foto), Partener EY România, spune că piaţa aşteaptă noul cadru privind redevențele în sectorul hidrocarburilor. “Clarificarea cadrului de reglementare şi armonizarea cadrului fiscal cu noul cadru privind redevențele în sectorul hidrocarburilor vor facilita noi tranzacții în acest sector din România. Investitorii în upstream așteaptă lansarea unei noi runde de concesiuni în domeniu şi clarificările anunțate de autoritățile române pentru 2015”, a declarat Binig, într-un comunicat.

După mai bine de trei ani de preţuri mari și relativ stabile ale petrolului, slăbirea fundamentelor pieței din a doua parte a lui 2014 a depăşit, în cele din urmă, ca importanţă, incertitudinea geopolitică, fapt care a generat scăderea preţurilor la produse petroliere cu mai mult de 50% şi încetinirea activităţii de tranzacționare spre sfârșitul anului.

Studiul relevă faptul că anul 2014 a fost remarcabil pentru tranzacţiile din sectorul de petrol şi gaze, în pofida scăderii cu 20% a volumului tranzacţiilor, la un număr de 1885 de la 2367 în anul 2013. Valoarea globală totală a tranzacţiilor a crescut cu mai mult de 69% faţă de 2013, la un nivel de 443 miliarde USD – mult mai sus decât cel mai recent astfel de vârf, înregistrat în anul 2012, cifrat la 374 miliarde USD.

O evoluție asemănătoare a înregistrat fiecare segment al sectorului de petrol şi gaze. Valoarea tranzacţiilor a crescut cu 21% în zona upstream, cu 88% în downstream, cu 115% în midstream şi cu 242% în zona serviciilor pentru industria extractivă. În acelasi timp, volumul tranzacţiilor a scăzut în fiecare segment, cu excepţia tranzacţiilor din zona de downstream.

Fuziuni în upstream, creşteri în downstream

Tranzacţiile din zona upstream au continuat să domine peisajul global al fuziunilor şi achiziţiilor, reprezentând aproape trei sferturi din volumul global al tranzacţiilor încheiate, în pofida unei scăderi de 22% faţă de anul precedent. În același timp, valoarea totală a tranzacţiilor din zona upstream a scăzut sub 50% pentru prima dată în 2014, ca urmare a creșterii activității de tranzacționare în celelalte zone ale sectorului. Valoarea tranzacţiilor a crescut însă cu 21%.

Activitatea de tranzacționare din acest segment a fost impulsionată în mare parte de consolidarea USA și de mega-tranzacţiile de la nivel global. 65% din valoarea totală a tranzacţiilor globale de mari dimensiuni din zona upstream (120 miliarde USD) a fost generat de 50 de tranzacţii cu valori mai mari de 1 miliard de USD.

Activitatea din zona de downstream a cunoscut cea mai puternică creştere din ultimii doi ani în termeni de volume ale tranzacţiilor şi volume agregate, cu o creștere de 16% faţă de 2013. Este singurul segment din sectorul de petrol şi gaze care a înregistrat creşteri record ale volumelor tranzacţiilor în 2014. Valoarea totală raportată a acestor tranzacţii a cunoscut şi ea o creştere de 88% faţă de anul precedent, ajungând la 25,1 miliarde de USD.

Statele Unite au atras cel mai mare număr de tranzacţii din zona downstream – aproximativ 56% – în vreme ce Asia (incluzând Australia) şi Europa au atras 16%, respectiv 18% din totalul tranzacţiilor. În timp ce activitatea din Europa a scăzut cu 30% pe fondul persistenţei incertitudinii economice şi a dezechilibrelor de tip cerere/ofertă din 2014, segmentul tranzacţiilor din zona downstream nu dă semne de încetinire.

În zona midstream, numărul tranzacţiilor a scăzut în 2014, însă valoarea lor publică a crescut în mod abrupt. Cu 102 tranzacţii anunţate pentru 2014, activitatea de tranzacționare a scăzut cu peste 23%. În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor a înregistrat o creștere mai mult decît dublă, ajungând la 161 miliarde de USD, ca rezultat al încheierii câtorva tranzacţii mari.

Activitatea de tranzacționare care a avut în vedere gazoductele a deținut cea mai mare pondere din total. În contextul creșterii explozive a resurselor neconvenţionale din Statele Unite, atenţia acordată investiţiilor în infrastructură se situează la cote istorice maxime, pe măsură ce sunt construite noi gazoducte, noi unități de procesare şi de depozitare. De asemenea, activitatea din zona de midstream se consolidează din ce în ce mai mult, pe măsură ce tot mai multe companii vor să profite de avantajele oferite de Master Limited Partnership (MLP).

În pofida unei scăderi de la an la an a volumului de tranzacţii, valoarea tranzacţiilor de pe segmentul serviciilor pentru industria extractivă (OFS) a înregistrat o creştere spectaculoasă de 242%, până la nivelul de 72 miliarde USD în 2014, ca urmare a încheierii mai multor tranzacţii mari – incluzând aici mega-tranzacţia anunţată de Halliburton în noiembrie 2014. Excluzând tranzacţia Halliburton/Baker Hughes, valoarea tranzacţiilor a continuat să înregistreze o creştere impresionantă de 62% faţă de 2013.

În ceea ce priveşte perspective pentru 2015, studiul EY arată că este posibil ca preţul petrolului să scadă şi mai mult.Companiile de petrol şi gaze din întreaga lume caută în prezent modalităţi de generare a veniturilor şi de îmbunătăţire a nivelurilor de costuri în actualul context al scăderii preţului petrolului. Este posibil ca acesta să scadă şi mai mult în absenţa unor schimbări pe termen scurt în balanţa petrolieră la nivel global, dar aşteptările sunt ca piaţa să se consolideze şi activitatea de tranzacţionare să se intensifice până în a doua jumătate a lui 2015. Creşterea preţurilor nu va fi suficientă pentru un succes durabil. Gestionarea eficientă a transformărilor structurale din prezent în sectorul de petrolul şi gaze necesită un grad mare de flexibilitate financiară, operaţională şi de portofoliu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0