-->

Fiscul se plânge că aplică legi proaste, politicienii îi mai dau una – în plată

Fiscul se plânge că aplică legi proaste, politicienii îi mai dau una – în plată

ionut-balan

Ionuţ Bălan, bloguluibalan.ro

Scriam de curând că în țările cu legi ce nu corespund principiilor etice, care se plasează departe de natural, nu sunt sinergice, oamenii cheltuiesc mult să se apere de ele. Din acest motiv, firmele mari își angajează “armate” de juriști, contabili și inspectori de resurse umane, personal cufundat în hârtii, care uneori e mai bine tratat și remunerat decât cel direct productiv.

Și în ciuda faptului că DNA se luptă cu corupția, legislația cu dedicație, făcută după interesele personale ale politicienilor, nu încurajează prosperitatea, ci doar conservă o anumită formă de putere. Cu alte cuvinte, pentru că nu s-a modificat legislația, dar s-a cedat puterea unei anumite pături care se ocupă cu pedepsirea discreționară a neregulilor anterioare, parcursul e steril, resursele economice sunt alocate prost, asistăm doar la distrugeri, fără să se pună nimic în loc.

Aceste lucruri se pare că le sesizează și Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), care critică lipsa asumării responsabilității oamenilor politici de prim rang,  “față de legile strâmbe și nedrepte pe care funcționarii publici din cadrul ANAF trebuie să le aplice’’.

SNFP precizează: “Este ușor să vă ascundeți în spatele funcționarilor publici, dând vina pe ei atunci când un contribuabil precum un post de televiziune important, cu impact în conservarea sau știrbirea imaginii dvs, precum Antena 3, critică nedreptatea pe care o lege aprobată și promulgată de domniile voastre o creează, dar, mai greu este să spuneți că legea este proastă”.

SNFP subliniază că, zilnic, funcționarii publici, angajați ai ANAF, se confruntă cu situații generate de “aplicarea legilor strâmbe, neprietenoase și greu de implementat”  și le cer politicienilor să promoveze acte normative coerente, “care să ducă atât la întărirea statului de drept, cât și la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile publice”.

Dar pentru că nu erau suficiente legi strâmbe mai e pe țeavă una, cea privind darea în plată. Un act normativ, căruia i se poate pune lejer eticheta ca fiind de inspirație sovietică, pentru că se verifică perfect, cu ajutorul lui, postulatul lui Lenin potrivit căruia dacă vrei să termini o economie de piață trebuie să-i distrugi sistemul bancar.

Și apropo de asta, când președintele Iohannis a refuzat să promulge legea dării în plată a înșiruit pe multe pagini motivația sa, dar, din păcate, despre respectivele puncte nu se discută mai deloc, ceea ce sugerează că acesta e tot un act normativ cu dedicație, căruia politicienii doresc să-i aducă modificări de formă, nu de fond.

Și ar mai fi ceva de adăugat. Nu sunt luate în considerare sugestiile președintelui, pentru că într-un stat social, cum e România, punctele de vedere raționale au ajuns să fie ignorate, iar anticipațiile publicului sunt ancorate de politicieni pur emoțional.

Așa că pentru cei care au citit “Peripețiile bravului soldat Svejk” ar trebuie să observe că acesta s-a cățărat, cu tupeu, la vârful societății românești și elaborează legi. În timp ce persoanele educate şi cu cea mai redusă înclinaţie pentru compromis sunt cantonate la nivelurile inferioare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0