François Bloch, CEO, BRD GSG: Piața românească de capital are nevoie de antreprenorii săi cei mai performanți

François Bloch, CEO, BRD GSG: Piața românească de capital are nevoie de antreprenorii săi cei mai performanți

*Economia românească a trecut prin mai multe momente tensionate în ultimii 15 ani, s-a maturizat și este acum mult mai pregătită să facă față cu succes șocurilor. Piața de capital din România a cunoscut, în majoritatea timpului de-a lungul acestor ultimi cinci ani, o creștere constantă, dovedită de altfel și prin dobândirea statutului de piață emergentă din partea furnizorului global de indici FTSE Russell. Este doar un pas pe un drum mai lung. Cred că piața românească de capital are nevoie de un declic. Este vorba atât de încredere în România, ca țară și piață, cât și de încrederea într-un model alternativ de finanțare, prin intermediul bursei* spune François Bloch, CEO, BRD Groupe Societe Generale.

Ce a însemnat pentru compania Dvs prezența pe BVB?

Prezența la o Bursă de valori, oriunde în lume, are cel puțin o valență dublă. Pe de o parte, este un element de prestigiu. Oriunde în lume, cele mai importante companii sunt listate la Bursă. Pe de altă parte, listarea la Bursă este o chestiune de transparență și respect pentru clienți, acționari și alți stakeholderi. Pentru noi, listarea la BVB a fost un eveniment major, care a venit după preluarea de către Societe Generale a pachetului majoritar de acțiuni ale BRD, și un eveniment pentru piața românească de capital, care făcea pe atunci primii pași către dezvoltare. De-a lungul celor 21 de ani de listare, prezența noastră pe Bursă a însemnat multă muncă, multă comunicare cu acționarii și tot mai multă transparență. 

Cum ați aprecia evoluția pieței de capital și a BVB în ultimii 5 ani?

Piața de capital din România a cunoscut, în majoritatea timpului de-a lungul acestor ultimi cinci ani, o creștere constantă, dovedită de altfel și prin dobândirea statutului de piață emergentă din partea furnizorului global de indici FTSE Russell. Este doar un pas pe un drum mai lung. Piața de capital reprezintă o sursă de finanțare suplimentară, disponibilă oricui cu prețul transparenței și mai ales al încrederii. Însă, ca să crească, piața românească de capital are nevoie de noi emitenți, companii puternice, cu amprentă socială importantă. Avem, deci, o relație de dublă dependență: piața de capital nu poate crește de una singură, iar companiile, la rândul lor, trebuie să aibă încredere în piață.      

Cum arată bilanțul companiei la jumătatea acestui an: care indicatori considerați că sunt cei ce vă reflectă cel mai bine performanțele? De care dintre aceștia sunteți cel mai mulțumit și la care considerați că mai e de muncă pentru a-i aduce la nivelul dorit?

În mediul destul de tensionat și provocator cu care ne-am confruntat în primul semestru, am continuat să ne sprijinim atât clienții, cât și economia românească în ansamblu.

Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanță foarte bună la nivelul producției de credite pentru locuințe (+77% față de semestrul I 2021). Finanțările acordate companiilor au înregistrat și ele o creștere solidă (+16% în dinamică anuală) și diversificată. Am continuat să ne implicăm în toate programele guvernamentale de sprijinire a economiei cu credite în valoare de 1,4 miliarde lei aprobate în primul semestru al acestui an. 

Am lansat în luna aprilie credite verzi de nevoi personale și pentru locuințe, continuând, în același timp, să oferim soluții de finanțare sustenabilă clienților noștri companii.

Am înregistrat cel mai bun prim semestru din punctul de vedere al venitului net bancar, în creștere cu 7,6% în raport cu aceeași perioadă a anului 2021, în principal datorită creșterii substanțiale a veniturilor din dobânzi, determinată atât de volumele, cât și ratele de piață în creștere, crescând în același timp semnificativ remunerarea depozitelor atrase, în beneficiul clienților noștri retail și corporate. Costul riscului a fost ținut sub control. În aceste condiții, BRD a obținut o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) ridicată, de aproape 16%. 

În plus, am făcut pași suplimentari livrând noi produse cu valoare adăugată înaltă, repere importante ale parcursului digital: fluxul 100% online pentru emiterea cardurilor de credit, accesibil acum pe site-ul www.brd.ro și prin intermediul You BRD și serviciul de plăți instant, disponibil acum pentru clienții persoane fizice, 24/7, prin intermediul You BRD. 

Cum vedeți evoluția companiei Dvs pe viitor? Cum vedeți evoluția sectorului de activitate în cadrul căruia activați? 

Pentru perioada rămasă din acest an și în 2023, vom continua să aplicăm planurile de dezvoltare a businessului nostru. Cele două mari tendințe din sistemul bancar, digitalizarea și sustenabilitatea, vor continua, la fel ca și modelarea bussinesului în funcție de nevoile clienților, angajaților și altor stakeholderi. La BRD, vom continua să lansăm noi produse și servicii online pentru clienți, să ne îmbunătățim eficiența operațională și să oferim noi instrumente forței noastre de vânzări. 

În ceea ce privește sustenabilitatea, vom continua să ne dezvoltăm ca un business responsabil, pe toate axele noastre strategice, sa propunem noi produse ESG, ca parte a misiunii noastre in slujba clientilor. În ceea ce privește sectorul bancar, 2022 a venit cu o serie de provocări oarecum neașteptate, pe care, totuși, sunt convins că economia le poate rezolva și depăși cu succes. Ne aflăm într-un mediu inflaționist pe care România nu l-a mai cunoscut de la jumătatea anilor 2000. Totuși, punând lucrurile în perspectivă, vedem că economia românească a trecut prin mai multe momente tensionate în ultimii 15 ani, s-a maturizat și este acum mult mai pregătită să facă față cu succes șocurilor inflaționiste. 

Nu cred că există temeri deosebite pentru sistemul bancar; acesta este solid, bine capitalizat și bine supravegheat de Banca Națională și nu este expus la Rusia sau Ucraina. Aș sublinia, însă, capitolul la care băncile sunt acum mult mai atente: flexibilitate, atenție constantă la dificultățile clienților care ar putea fi cauzate de actualul context macroeconomic caracterizat de inflație ridicată și de creșterea dobânzilor.

Care credeți că va fi evoluția pieței de capital românești, pe termen mediu și lung?

Cred că piața românească de capital are nevoie de un declic. Este vorba atât de încredere în România, ca țară și piață, cât și de încrederea într-un model alternativ de finanțare, prin intermediul bursei. Piața românească de capital are nevoie de antreprenorii săi cei mai performanți, de companiile cele mai mari și care și-au dovedit în timp reziliența. Noua generație de antreprenori români ar trebui să se gândească la bursa de la București. Există premise, s-au făcut pași importanți, dar cred că este nevoie de mai multă deschidere către ideea de bursă. Cu siguranță, piața românească de capital va crește în ritm cu restul economiei, iar perspectivele ei, odată ce există planuri de dezvoltare și creștere, nu pot fi decât favorabile.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0