Fundatia CAESAR şi LSRS: „România are nevoie de lideri autentici”

Fundatia CAESAR şi LSRS: „România are nevoie de lideri autentici”

BucurestiZilele acestea încărcate de semnificaţie pentru noi toţi, Fundaţia CAESAR şi Liga Studenţilor Români din Străinatate (LSRS) fac un apel la bun simţ şi la decenţa, subliniid că întâia datorie a întregii societăţi româneşti este să îi plângă pe cei dispăruţi tragic în incendiul de la Clubul Colectiv şi să îi sprijine pe cei care se luptă pentru supravieţuire pe paturile de spital în aceste zile şi ore decisive. Reamintim că donaţiile pentru supravieţuitorii catastrofei se pot face pe platforma online a Crucii Roşii Române (www.crucearosie.ro).

Ca reacţie la evenimentele recente, Fundaţia CAESAR şi LSRS îşi exprimă deplina solidaritate cu protestele civice şi paşnice din întreaga ţara şi din diaspora. Acestea salută renaşterea spiritului civic manifestat în 2012 (pentru SMURD), în 2013 (pentru Roşia Montana) şi în 2014 (pentru respectarea dreptului la vot al românilor de pretutindeni). Se atrage din nou atenţia că principala provocare cu care se confruntă România este criza profundă de lideri autentici. Principala vină pentru situaţia actuala revine unei clase politice incompetente, corupte şi deconectate de la nevoile cetăţenilor, o clasă politica lipsită de sentimentul responsabilităţii faţă de cei pe care ar trebui să îi reprezinte. Demisiile din ultimele zile sunt gesturi fireşti în orice societate democratică; ele nu reprezintă o soluţie la corupţia generalizată care afectează dezvoltarea României de peste un sfert de secol.

În viziunea CAESAR, România are un viitor doar în 3D: prin democraţie, dezvoltare şi demnitate.

Aşadar, Fundaţia CAESAR şi LSRS fac pe această cale un apel la solidaritate şi responsabilitate în arena publică. Declaraţiile populiste, gesturile de falsă empatie şi încercările de confiscare a protestelor nu fac decât să decredibilizeze şi mai mult forţele politice actuale. România nu duce lipsa de promisiuni cu tenta electorală. Nevoia acută a ţării este de viziune şi de lideri autentici: competenţi, integri şi dornici să contribuie la o cauză colectivă, mai presus de orice interese individuale.

Fundaţia CAESAR şi LSRS solicită tuturor factorilor de decizie adoptarea de urgenţă a următoarelor măsuri:

„Numirea unui guvern format din experţi cu o reputaţie impecabilă. Nicio persoană condamnată (cu sau fără suspendare) sau urmărită penal pentru corupţie, fraudă, conflict de interese, câştiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private, sau orice altă faptă penală nu poate face parte din acest guvern. Aceasta este şi una din principalele revendicări din mesajul Alianţei pentru o Românie Curată co-semnat de către Fundaţia CAESAR şi alte organizaţii din societatea civilă.”

„Aprobarea de urgenţă în parlament a tuturor cererilor de urmărire penală, votul la vedere în parlament şi publicarea, într-un mod accesibil, a tuturor cheltuielilor parlamentarilor. Initiativă legislativă cetăţenească a Fundaţiei CAESAR, i74 „Parlament pentru cetăţeni”, include un set de măsuri necesare pentru transparentizarea activităţii parlamentarilor şi responsabilizarea lor în exercitarea mandatului (www.i74.ro).”

„Excluderea imediată a tuturor persoanelor condamnate (cu sau fără suspendare) sau urmărite penal din orice funcţie de conducere din partidele actuale.”

„Confiscarea averilor ilegale şi verificarea de urgenţă a averilor nejustificate.”

„Asigurarea unui cadru legal şi administrativ care să asigure desfăşurarea alegerilor din 2016 în condiţii optime pentru apariţia unor noi actori politici. Aceasta presupune, printre altele, asigurarea accesului la vot tuturor cetăţenilor din diaspora şi desfăşurarea alegerilor conform calendarului electoral stabilit.”

În final, Fundatia CAESAR si LSRS fac un apel la unitate către toate organizaţiile studenţeşti şi de tineret, solicitându-le public să susţină în mod activ aceste solicitări şi să se alăture acţiunilor paşnice care au loc în întreaga ţară şi în diaspora.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0