Gala Leasingului, ediția 2023, a dezbătut problematica industriei și a premiat performerii

Gala Leasingului, ediția 2023, a dezbătut problematica industriei și a premiat performerii

2022 a fost pentru jucătorii din piața leasingului unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere al business-ului. Deși au încheiat un număr ceva mai mic de contracte noi, comparativ cu 2021, totuși, valorile  din vânzări înregistrate au fost mai mari. Principala explicație rezidă în creșterea prețului mașinilor (care au o pondere de 60% în total finanțări noi de leasing financiar), al pieselor de schimb auto și al echipamentelor. Livrarea cu mare întârziere a autovehiculelor a adus o intensificare a vânzărilor de mașini second-hand, la prețuri mai mari decât cu un an înainte.

Finmedia și Piața Financiară au organizat tradiționalul eveniment dedicat pieței de profil. În cadrul unei mese rotunde, reprezentanții industriei au analizat evoluțiile din 2022 și din primul trimestru din 2023 (cu accent pe finanțările noi), trendurile pe care se înscriu produsele și serviciile (cu orientarea spre digitalizare dar și spre ESG), factorii potențatori și perturbatori ai industriei pe termen mediu și lung, încercând să creioneze un tablou cât mai complet (în lipsa datelor statistice) al momentului și proiecția sa în viitor.

Ca de obicei, în cadrul galei Leasingului au fost acordate o serie de premii menite să recompenseze activitatea unor jucători din branșă, în anul 2022 și nu numai. Anul acesta premianții au fost: 

Compania Anului în leasing

UniCredit Leasing: premiu pentru evoluția constantă într-un mediu de afaceri fluctuant și menținerea poziției de  lider sistemic de peste 15 ani  pe piața locală de leasing financiar. Se remarcă și buna gestionare a riscurilor, concretizată în reducerea rate creditelor neperformante. Compania îmbină în mod fericit atât componenta financiară cât și pe cea operațională.

Compania Anului în leasing financiar

BCR Leasing: premiu pentru cea mai bună dinamică a businessului, după un 2022 foarte bun, cu o creștere organică de 32% și un salt al activelor totale de 24%. Se remarcă, de asemenea, importanța pe care o capătă în portofoliu a clienților IMM, consecință a aplecării în mod constant către cerințele acestora din partea premiantului.

Compania Anului în leasing operațional

Arval Service Lease România – premiu pentru poziționarea, în 2022,  pe primul loc în piața locală de leasing operațional (odată cu achiziția flotei  BCR Fleet Management) și consolidarea poziției sale pe segmentul full service leasing.

Premiul pentru M&A în leasing financiar 

BT Leasing – premiu pentru dinamica de dezvoltare mixtă în 2022, incluzând o componentă de creștere organică dar și una de tip M&A,  de menționat fiind și procesul rapid și eficient de fuziune cu Țiriac Leasing. Compania se implică în mod constant de asigurarea implementărilor de noutăți tehnologice prin finanțarea achiziției acestora de către clienți. 

Premiul  pentru leasing financiar pentru IMM 

BRD Sogelease: premiu pentru dinamica volumelor finanțate la pachet cu reziliența portofoliului și atenția acordată finanțării de echipamente, sector important pentru dezvoltarea afacerilor – cu accent pe agricultură și construcții, pe bunuri „verzi”. 

Premiul pentru leasing GREEN Energy

Raiffeisen Leasing – premiu pentru o dinamică deosebită, atât la nivel de new business, cât și raportat la numărul de contracte finanțate, în condițiile în care se face remarcată atenția acordată  finanțării de mașini  și echipamente electrice, dar și programul său dedicat leasingului pentru panouri fotovoltaice fiind unul dintre cele mai bune din piață.  

Premiul de excelență pentru 25 de ani de activitate

Garanti BBVA Leasing – premiu pentru cele mai bune rezultate din istoria companiei, cu creșteri de business mai mari cu peste 20% față de așteptările proiectate la începutul anului trecut, atât pe liniile de leasing financiar auto  și de echipamente, cât și pentru leasingul imobiliar. Se remarcă și relația foarte bună dezvoltată cu instituțiile internaționale care îi acordă mereu linii de finanțare spre fructificare în piața românească, în special cu componentă verde. 

Premiul pentru Campania anului în CSR,

OTP Leasing:  pentru proiectul *Fete neînfricate* implementat de Fundația Progress în parteneriat cu OTP Leasing care își propune să ajute la dezvoltarea adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0