Grecia – creştere economică pentru prima dată din 2008

Grecia – creştere economică pentru prima dată din 2008

international

Autorităţile elene estimează că economia ţării va intra pe creştere în cel de-al treilea trimestru pentru prima dată din 2008 şi preconizează un avans al produsul intern brut de 0,6% la sfârşitul anului.

„Economia Greciei va înregistra creştere în cel de-al treilea trimestru, pentru prima dată în ultimele 24 de trimestre”, a declarat premierul Antonis Samaras în deschiderea unui târg comercial internaţional din nordul Greciei, releatează abc.net.

Samaras a anunţat şi o serie de tăieri de taxe care vor fi aplicate de anul viitor, printre care o scădere cu 30% a taxei pe combustibilul folosit pentru încălzirea populaţiei. Noile măsuri fiscale vor fi detaliate în octombrie, la prezentarea proiectului de buget pentru anul 2015.

Grecia, ţară care se află în recesiune din 2008, a înregistrat o scădere economică de 0,3% în cel de-al doilea trimestru, după un declin de 1,1% în primele trei luni ale anului, şi este în continuare cel mai îndatorat stat din zona euro.

Potrivit estimărilor, datoria Greciei va depăşi 177% din PIB în 2014.

Cu toate acestea, autorităţile din Atena au reuşit, în mare parte, să readucă sistemul fiscal pe linia de plutire, raportând la finele lui 2013 surplus bugetar înainte de plata dobânzilor. Mai mult, Grecia s-a reîntors pe pieţele financiare internaţionale, reuşind să împrumute 4,5 miliarde de euro prin două emisiuni de obligaţiuni anul acesta.

Însă economia elenă este încă departe de a se putea susţine fără ajutor extern, iar analiştii estimează că autorităţile din Atena vor începe în această în toamnă negocieri pentru un nou acord financiar cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0