Green Group obține primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România

Green Group obține primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România

GREEN GROUP, cel mai mare parc integrat de reciclare din România, a semnat primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România, cu un grup de patru bănci locale: ING Bank, Unicredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank și OTP Bank România, marcând începutul implicării la o scară mai largă a sistemului bancar românesc în susținerea economiei circulare locale.

ING Bank România a acționat ca și coordonator și agent de documentare. Aranjori au fost ING România și Unicredit Bank. ING Bank London a acționat ca agent de facilitate și de garanții. Suma tranzacției a fost de 66.000.000 EURO, menită să refinanțeze împrumuturile existente și să susțină noi proiecte de investiții și dezvoltare.

Integrând operațiunile a 6 companii într-un model unic de business, Green Group este astăzi un jucător important pe piața europeană în tratarea și reciclarea deșeurilor de mase plastice tip PET, sticlă, echipamente electrice și electronice, cât și a deșeurilor de echipamente de iluminat uzate.

Noua linie de finanțare vine în sprijinul eforturilor de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspirațiile UE, ce face trecerea către economia circulară și are un impact major în combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, producția de fibre sintetice din 100% PET reciclat reduce amprenta C02 cu 75% comparativ cu producția din petrol.

Cu investiții în valoare de 170 milioane EUR și cu o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri.

Totodată, prin activitatea prestată, Green Group contribuie esențial la atingerea țintelor de reciclare ale României atât pentru deșeurile din plastic (PET), sticlă, cât și pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE).

De la preluarea din 2016 de către Abris Capital Partners, Green Group a crescut semnificativ, prin următoarele investiții majore:

Reciclare Deșeuri din Plastic și Producție de Fibră Sintetică Poliesterică

  • o investiție de 21 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru producția de fibră sintetică poliesterică la Urziceni, jud. Ialomița, cu tehnologie de ultimă generație și modernizarea fabricilor existente din Buzău și Iași, crescând capacitatea instalată de producție cu 55% la 80.000 tone/an;

  • o investiție de 13 milioane de EUR pentru automatizarea liniilor de sortare și reciclare din Buzău, crescând astfel capacitatea de procesare a deșeului PET cu 50% la 100.000 tone/an;

  • o investiție de 8 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET în Lituania, cu o capacitate de reciclare anuală de 20.000 tone/an;

  • o investiție de 13 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET în Slovacia, cu o capacitate de reciclare de 45.000 tone/an.

Reciclare Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice

  • o investiție de 11 milioane EUR pentru consolidarea poziției de lider pe piața reciclării DEEE-urilor prin deschiderea celei de-a doua fabrici la Câmpia Turzii, jud. Cluj, și modernizarea liniilor de reciclare a fabricii de la Buzău, dublându-și capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone/an.

Green Group va continua investițiile în dezvoltarea capacităților de reciclare și producție, vizând poziția de lider european.

Green Group este pionierul economiei circulare în România, reușind să treacă de la reciclare la upcycling. Acest lucru înseamnă că dintr-o sticlă PET putem obține cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație fibră sintetică poliesterică de înaltă finețe. Green Group folosește un model de economie regenerativă, reciclând anual 3 miliarde de sticle din plastic ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 km de sticle PET, adică o dată și jumătate distanța de la Pământ la Lună”. a declarat Constantin Damov, CEO Green Group.

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, a declarat: Sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă în mediul bancar și ne așteptăm ca, în următoarele decenii, business-ul sustenabil să devină normă. Credem că semnarea, împreună cu Green Group, a primului credit sindicalizat sustenabil de pe piața locală reprezintă un pas ferm în direcția unei economii circulare locale. Mă bucur că ING a avut ocazia să faciliteze și să susțină acest proiect.”

Vrem să contribuim atât la protejarea și dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător cât și la sprijinirea afacerilor care au în vedere economia circulară și promovarea unui model economic sustenabil, dovedind astfel că suntem “Banca pentru lucrurile care contează”. Participarea la acest credit sindicalizat, care va avea ca rezultat investiții în noi capacități de reciclare, arată angajamentul asumat de UniCredit Bank în sprijinirea și diversificarea economiei românești în mod sustenabil”, a declarat Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank.

Industria de reciclare este un business care se află în plină expansiune, iar prin acest parteneriat ne dorim să contribuim la dezvoltarea economiei circulare în România. OTP Bank Romania susţine activ un viitor durabil şi suntem mândri să fim parteneri în cadrul primului credit sindicalizat destinat industriei de reciclare de pe piaţa locală”, a declarat Dragoş Mirică, Director general adjunct, Divizia Corporaţii şi Membru al Directoratului în cadrul OTP Bank România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0