Indicatorul Robor la 3 luni, la un nou minim istoric

moneyIndicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor în lei, s-a stabilizat la un minim istoric, de 1,73%, vineri fiind a patra zi de scădere consecutivă. Băncile comerciale sunt obligate să-şi menţină lichidităţile la un anumit nivel în conturi speciale la BNR. Scăderea rezervelor minime obligatorii în valută eliberează o cantitate de bani pe care băncile o pot folosi, de exemplu, pentru creditarea persoanelor fizice şi a celor juridice.

Presa economică scrie că este dat astfel un semnal pentru ieftinirea împrumuturilor în lei. Se asteaptă şi o stimulare a creditării în valută, întrucât de astăzi intră în vigoare decizia BNR de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 14%, iar rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 10%.

În august şi septembrie indicatorul a avut o tendinţă ascendentă, atingând un maxim de 3,2% pe an. Pe fondul acestei creşteri şi ratele la creditele în lei au urcat. Tendinţa de creştere s-a inversat după intervenţia băncii centrale prin mai multe operaţiuni repo menite să crească lichiditatea în piaţă, dar şi în urma reducerii dobânzii-cheie. Maximul anului pentru Robor a fost de 3,76% şi a fost atins în februarie.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0