„Inflația este inamicul oricărui program de investiții”

„Inflația este inamicul oricărui program de investiții”

Bursa, are, fără doar și poate, o componentă importantă de adrenalină și suspans. Cotațiile acțiunilor listate fluctuează și generează câștiguri și pierderi. Investitorii care se bazează pe creșterea prețurilor acțiunilor din portofoliu pentru a-și asigura profitul tranzacționează foarte des, le place riscul și volatilitatea mare.

În cartea sa „Minighid de investiții cu dividende mari. O formulă sigură pentru profituri garantate”, apărută la Editura Publica cu sprijinul Erste Asset Management, Charles B. Carlson vorbește despre o cu totul altă abordare a pieței de capital. Editor al publicației DRIP Investor și autor al best-seller-ului Buying Stocks without a Broker, Carlson susține și demonstrează că este mai profitabil și mai sigur să câștigi la Bursă din dividendele plătite de companiile listate din profituri decât din aprecierea acțiunilor acestora.

„Dacă doriți o rețetă pentru a va îmbogăți pe piața de capital, iată cum sună: găsiți acțiuni cu un potențial de apreciere peste medie și dividende în creștere și cumpărați-le la prețuri atrăgătoare”, afirmă Carlson în introducerea lucrării.

Cartea sa este, practic, un ghid de selectare a companiilor cu cel mai bun potențial de a oferi dividende.

„Inflația este inamicul oricărui program de investiții. Unul dintre modurile prin care se pot limita efectele ei este să să vă asigurați că portofoliul dumneavoastră include companii care au obiceiul de a-și mări dividendele. În capitolul 6 discutăm despre importanța creșterii dividendelor, scoțând în evidență acțiunile cu dividende mari, sigure și cu o creștere rapidă”, se spune în lucrare.

Cartea este extrem de utilă prin întrebările pe care le pune și la care își propune să răspundă.

Un exemplu:

Ce ați prefera mai curând să aveți – o acțiune care va aduce un randament de 7%, fără nicio șansă de creștere a dividendului, sau una cu un randament de 4,5%, cu perspective excelente de majorare?

În ultimă instanță, vă doriți acțiunea care generează cele mai mari venituri totale de-a lungul timpului. Și nu știți cum va performa fiecare dintre aceste acțiuni în raport cu aprecierea prețului lor.

Totuși, examinând pentru pentru moment doar randamentele dividendului și fluxurile de numerar pe termen lung, haideți să ne întoarcem la întrebare: pe care dintre ele ați prefera-o?

Majoritatea investitorilor orientați spre venituri ar accepta acțiunea care are un randament de 7%, dat fiind că fluxul de numerar actual este mai bun decât ceea ce primiți în cazul acțiunii care are un randament de 4,5%.

Acest fapt poate fi valabil în anul de față, dar ce se întâmplă în cinci ani de acum încolo, în zece sau douăzeci de ani?

Presupunând că prețul acțiunii care are un randament de 4,5% nu se schimbă niciodată, dividendul va trebui să ajungă la 55%, astfel încât acțiunea să aibă un randament de 7%.

Dacă o companie și-ar mări dividendele cu 9% pe an, dividendul ar ajunge la 55% în aproximativ cinci ani. Și dacă dividendul continuă să crească cu 9% pe an, se va dubla în alți opt ani, și din nou în următorii opt ani.

Ceea ce merită subliniat este că impulsul celor mai mulți investitori în dividende este să se concentreze asupra veniturilor curente.

Dar dacă păstrați acțiunile pe termen lung, trebuie să luați în considerare potențialul de creștere a dividendului când evaluați dimensiunile randamentului dividendelor unei acțiuni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1