Lara TASSAN ZANIN: Ne așteptăm ca România să rămână  o țară foarte importantă pentru activitatea BEI în următorii ani

Lara TASSAN ZANIN: Ne așteptăm ca România să rămână o țară foarte importantă pentru activitatea BEI în următorii ani

Cu un istoric de trei decenii de activitate în România, Banca Europeană de Investiții s-a implicat n tot acest timp în susținerea economiei naționale, prin programe  și linii de finanțare de anvergură destinate cu precădere întreprinderilor mici și mijlocii. Mai mult, în vremea pandemiei de COVID-19 a venit cu un mecanism de finanțare specific, pus în practică prin intermediul unor finanțatori locali, care se traduce practic prin rate mai mici de dobândă față de cele percepute la împrumuturile clasice și cerințe îmbunătățite pentru colateral. Detalii despre toate aceste lucruri aflăm de la Reprezentantul Rezident al Grupului BEI în țara noastră, Lara Tassan Zanin, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate revistei noastre.

Care sunt cele mai recente date statistice privind numărul și valoarea împrumuturilor BEI acordate României de la intrarea pe piața locală până în prezent?

Banca Europeană de Investiții, cunoscută drept bancă a Uniunii Europene, este activă în România de aproximativ 30 ani. De la începutul operațiunilor sale, BEI a acordat țării dumnea­voastră împrumuturi în valoare de 15,2 miliarde euro. În perioada 2016-2020, valoarea medie anuală a împrumuturilor a fost de aproximativ 900 milioane euro, din care circa 60 % a fost alocată sectorului public. Reamintim că finanțările BEI se adresează în principal întreprinderilor mici și mijlocii, sector cu o pondere însemnată în economie. Aș menționa totodată că finanțarea BEI a fost, în mod tradițional, bine reprezentată în sectoarele transporturi, infrastructură urbană și IMM-uri, recent diversificându-se în domeniile educației și sănătății (în principal, pentru servicii de îngrijire terțiară).

În 2020, activitatea de creditare a BEI în România s-a axat pe furnizarea unui răspuns adecvat la criza provocată de pandemia de COVID-19 prin asigurarea de lichidități pentru principalii noștri clienți, continuând totodată să sprijinim programele de investiții aflate în curs. Deosebit de relevantă a fost anul trecut creșterea activității de finanțare (827 milioane euro), respectiv o creștere generală la nivel de țară de 40 %, în special pentru sectorul public (69 %) și pentru bănci (25 %).

Ce ne puteți spune despre rezultatele de până acum ale inițiativei Grupului BEI pentru IMM-uri în România?

Inițiativa pentru IMM-urile din România a fost lansată în 2016, prin colaborarea la nivelul Uniunii Europene între Grupul BEI , respectiv Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții, precum și autoritățile locale române pentru a sprijini investițiile private și a stimula crearea de locuri de muncă la nivel de întreprinderi mici și mijlocii.

În 2019, având în vedere punerea în aplicare cu succes a Inițiativei pentru IMM-uri din România, autoritățile române au alocat o sumă suplimentară de 150 milioane euro din programul operațional regional, cofinanțată prin FEDR, aducând bugetul total al fondurilor ESI în cadrul programului la 250 milioane euro. Această sumă, împreună cu resursele suplimentare din partea Grupului BEI și a Comisiei Europene, va avea drept rezultat o finanțare totală a IMM-urilor românești disponibilă în cadrul SMEi România de până la 1,38 miliarde euro.

În acest cadru, în anii 2019 și 2020, au fost semnate noi acorduri și au fost operate modificări ale acordurilor existente cu intermediarii financiari români pentru creșterea volumelor de finanțare. La 30 septembrie 2020, aproximativ 2.600 de
IMM-uri aveau primite finanțări, în valoare totală de aproximativ 718 milioane euro, în cadrul acestui instrument financiar, reprezen­tând mai mult de jumătate din finanțarea totală disponibilă pentru sprijinirea întreprinderilor locale. Datele pentru sfârșitul anului 2020 nu sunt încă disponibile.

În 2020, BEI și instituțiile financiare locale s-au implicat, de asemenea, în sprijinirea firme­lor din România afectate de COVID-19. Vă rugăm să detaliați în ce a constat acest sprijin.

Anul trecut, BEI a semnat cinci contracte cu instituții financiare din România, contracte dedicate COVID-19, în valoare totală de 203,84 milioane euro. Intermediarii, respectiv instituții financiare locale, au trebuit să aloce aceste fonduri unor companii din categoria IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie, în confor­mitate cu normele de acordare ale BEI. Normele de alocare aplicabile contractelor de COVID-19 au o flexibilitate mai mare în comparație cu normele de alocare a unui împrumut standard al BEI. De exemplu, în timp ce împrumutul standard impune ca mecanismele de finanțare a capitalului circulant („WCF”) să fie angajate timp de 2 ani, pentru facilitățile de tip COVID-19 toate fondurile cu capital de lucru sunt eligibile fără nicio cerință privind scadența minimă. Cerința privind scadența minimă de 2 ani este rezultatul obiectivului împrumuturilor BEI de a finanța noi investiții. În cazul contractelor legate de
COVID-19, obiectivul a fost definit ca furnizarea lichidităților – atât de necesare IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie – ceea ce a permis eliminarea cerinței privind scadența minimă. În plus, cheltuielile eligibile care urmează să fie finanțate prin facilitățile de capital circulant sunt extinse prin includerea unor cheltuieli precum salariile, impozitele și costurile de asigurări sociale, care nu sunt eligibile pentru un împrumut standard al BEI.

La sfârșitul anului 2020, a avut loc prima colaborare între BEI și Deutsche Leasing România pentru a permite întreprinderilor locale afectate de COVID-19 să beneficieze de o finanțare prin leasing financiar pentru echipamente în valoare de 370 milioane euro. În opinia dumneavoastră, care este sensul acestei finanțări și dacă a adus ceva nou în ceea ce privește condițiile de finanțare în comparație cu alte împrumuturi ale BEI acordate anterior României?

La semnarea acordului de finanțare cu Deutsche Leasing România s-a anunțat că aceasta este prima tranzacție de securitizare sintetică din România, care permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii de finanțare din România.

Acesta este un instrument nou mobilizat de BEI în România și funcționează după cum urmează: BEI garantează pierderile de credit pentru o tranșă de tip mezanin a unui portofoliu de contracte de leasing și împrumuturi pentru IMM-uri. Aceasta înseamnă că primele 1,5 % din pierderi sunt asumate de Deutsche Leasing România (DLRO), următoarele 15 % de BEI, iar restul de DLRO.Valoarea garanției BEI este de aproximativ 40 milioane euro și va permite DLRO să obțină asistență (de reglementare) în ceea ce privește capitalul și să poată spori numărul împrumuturilor acordate IMM-urilor locale.Ca parte a tranzacției, DLRO s-a angajat să împrumute de patru ori valoarea garanției (circa 160 milioane euro) în condiții preferențiale (25 bps p.a. reducere la ratele dobânzii) pentru IMM-uri din sectoarele considerate prioritare pentru BEI (excluzând, de exemplu, bunurile imobiliare).Atât portofoliul de referință (garantat de BEI), cât și împrumuturile viitoare sunt concentrate în sectorul agricol și în zonele rurale ale țării, în mod tradițional greu accesibile prin intermediul canalelor bancare tradiționale. Dat fiind istoricul unor astfel de finanțări și având în vedere dimensiunea redusă a debitorilor, primirea unui împrumut se va traduce printr-o creștere rapidă a personalului (un număr de angajați cu 80 % mai mare într-o perioadă de
4 ani de la primirea unui împrumut).

Pe lângă colaborarea cu Deutsche Leasing România, ce ne puteți spune despre cooperarea BEI cu băncile și alte instituții financiare nebancare din România de-a lungul anilor? Credeți că acestea și-au atins scopul preconizat?

În ultimii 5 ani, în perioada 2016-2020, BEI a semnat contracte de finanțare pentru România în valoare totală de 4,55 miliarde euro, ceea ce a condus la o medie anuală a împrumuturilor semnate de 909 milioane euro. Cea mai mare parte a finanțărilor BEI a fost destinată împrumuturilor pentru IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie, devenite operaționale prin intermediul instituțiilor financiare locale (în proporție de 31% , în valoare 1,41 miliarde euro), urmate de transpor­turi (29 %, respectiv 1,32 miliarde euro), agricultură (12 %, mai precis 546 milioane euro), apă, canalizare și deșeuri solide (9 %, care înseamnă 409 milioane euro), energie (6 %, în sumă de 273 milioane euro), eficiență energetică și dezvoltare urbană (7 % sau 318 milioane euro) și educație (6 %, mai exact 273 milioane euro).

Ce poziție ocupă în prezent România în rândul țărilor partenere care primesc finanțare din partea BEI și ce perspective credeți că are țara noastră în acest sens?

Dacă privim puțin în urmă, vedem că, în ceea ce privește  volumul finanțărlor BEI, România deținea în 2017 poziția  12-a, un an mai târziu locul al 13-lea, iar în 2019 al 15-lea din cele 28 de state membre UE.

Începând din 2020, când BEI a devenit Banca Uniunii Europene inclusiv pentru susținerea finanțărilor în domeniul schim­bărilor climatice, analizăm cu și mai mare atenție proiectele de investiții legate de climă și cele ecologice. În acest context, ne așteptăm ca România să rămână o țară foarte importantă pentru activitatea Grupului BEI în următorii ani.

 

Profil

Dr. Lara Tassan Zanin a fost numită Directorul Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) în România la 1 septembrie 2018. Biroul de la București reunește 40 de membri și este cel mai mare birou de reprezentanță al grupului. Lara a reprezentat BEI, începând din 2006, în locații precum Turcia, Cehia, Slovacia și România. A deschis reprezentanța din Ankara, unde a și lucrat trei ani, iar vreme de doi ani a activat în Cehia și Slovacia. Totodată, timp de trei ani, a reprezentat BEI în cadrul Boardului Executiv al Băncii Europene de Investiții în Londra.

Lara este inginer civil cu specializare în transport, licențiată la Universitatea Trieste din Italia. Este doctor licențiat în Sisteme de Transport Inteligente, cu aplicație pe sectorul de transport public, domeniu pentru care a petrecut o perioadă la cunoscutul institut american Massachusetts Institute of Technology din Boston. Totodată, are un Executive MBA în cadrul Școlii de Business din Londra.

Lara Tassan Zanin are peste 20 de ani de experiență în domeniul bancar, economic și ca inginer și a primit Medalia de Onoare pentru rezultatele excepționale aduse în cadrul piețelor emergente fiind pentru prima dată când această distincție a fost acordată unui membru al staff-ului BEI.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0