//

Lira cade înaintea zilei în care Theresa May va anunţa planul de Brexit

Lira cade înaintea zilei în care Theresa May va anunţa planul de Brexit

Lira sterlină a atins nivelul cel mai scăzut din ultimele trei luni, sub 1.20 dolari, pe fondul rapoartelor cu privire la ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică a Uniunii Europene, ca parte a planurilor sale de Brexit, anunţă bbc.com.

Lira a pierdut teren şi în faţa euro, până la cel mai mic nivel din ultimele două luni. Moneda britanică a scăzut cu 1%, la 1.13 euro pe piaţa din Asia, mai anunţă jurnaliştii britanici.

Analiştii susţin că traderii au reacţionat la anunţurille potrivit cărora prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, va susţine marţi, 17 ianuarie, un discurs în care va semnaliza un aşa-numit „Brexit dur”. Mai multe ziare britanice au anunţat, ieri, acest lucru, printre care şi The Sunday Times.
Cea mai mare temere este că „divorţul dur” de piaţa unica va afecta exporturile Regatului Unit şi va alunga investitorii străini din ţară.

Lira sterlină a pierdut aproximativ 20% în faţa dolarului american de la referendumul din iunie 2016, până la minime văzute doar în 1985, mai scrie bbc.com. Volatilitatea are la bază incertitudinea cu privire la impactul economic în cazul în care Marea Britanie va renunţa la accesul liber la UE.

BBC mai reaminteşte că ultima cădere semnificativă a lirei a venit după ce preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a afirmat, într-un interviu pentru publicaţia The Times, că scumpirea lirei a fost „ nemaipomenită” pentru afacerile britanice.

O liră mai slabă ajută companiile din UK să fie mai competitive în afara graniţelor, dar face şi vacanţele în străinătate mai costisitoare şi importurile de bunuri mai scumpe.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0