Manuela Irina PĂTRĂȘCOIU: CNI a finalizat și predat către beneficiari peste 2.000 de obiective de investiții ce vizează modernizarea României

Manuela Irina PĂTRĂȘCOIU: CNI a finalizat și predat către beneficiari peste 2.000 de obiective de investiții ce vizează modernizarea României

Cu un buget alocat de peste 1 miliard de lei, pe care l-a direcționat aproape integral în investiții, Compania Națională de Investiții a reușit să finalizeze anul trecut obiective în valoare de peste 432 de milioane de lei. Este vorba de peste 520 de contracte aflate în derulare la sfârșitul anului trecut, din care nu mai puțin de 220 de contracte au fost încheiate pe toată durata anului 2020. „Toate aceste obiective, de la promovare, achiziție, urmărire lucrări și până la finalizare sunt realizate prin munca celor doar 180 de oameni care lucrează în acest moment la CNI.  Atunci când știi că de munca ta depind viețile oamenilor, speranța sau viitorul, nu ai cum să nu te implici până peste puteri. Suntem mândri să construim și să punem umărul la modernizarea României”, spune în interviul acordat revistei noastre, directorul general al companiei, Manuela Pătrășcoiu.

Mediul antreprenorial ne-a obişnuit în ultimii 30 de ani cu transformarea posibilului în imposibil. Cum poate transforma CNI imposibilul în posibil, aşa cum şi-a trecut negru pe alb în carta valorilor ce guvernează compania? Care sunt aceste valori şi cum se împletesc acestea? 

Compania Națională de Investiții este o companie cu istorie, pentru că existăm încă din anul 2002. Modul în care este organizată compania CNI este unul similar companiilor private, însă având transparența specifică oricărei entități care operează și cu bugetul public. Asta înseamnă că printre valorile noastre se numără responsabilitatea, încrederea și performanța. Când ne-am luat angajamentul de a declara că misiunea noastră este să facem imposibilul posibil, pentru o Românie mai frumoasă, ne-am raportat la tot ceea ce am realizat până în prezent.

În cei peste 18 ani de existență, CNI a finalizat și predat către beneficiari peste 2.000 de obiective de investiții ce vizează modernizarea României, în sectoare precum: sănătate, educație, cultură și salvarea clădirilor de patrimoniu, sport, infrastructură etc. O parte importantă din proiecte vizează mediul rural și reflectă nevoile comunităților, așa cum au fost solicitate de beneficiari. Anual, echipa de experți în managementul construcțiilor CNI gestionează peste 500 de șantiere și organizează întotdeauna proceduri transparente de licitație.

Cea mai recentă realizare pe care aș putea să o menționez este provocarea pe care am acceptat-o la momentul preluării proiectelor celor 3 arene din București. Am reușit să construim aceste arene în mai puțin de 2 ani. Nu doar munca depusă de antreprenor, ci și munca depusă de întreaga echipă a CNI a condus la acest rezultat.

Avem în toată țara investiții cu care ne mândrim și care schimbă în bine societatea în care trăim. Tot anul trecut am finalizat un centru de recuperare oncologică, unul din puținele care există la noi în țară. Oamenii așteptau un astfel de centru, ce redă speranța pacienților care trec prin clipe grele odată cu aflarea diagnosticului.

O parte importantă a investițiilor pe care le facem posibile sunt în mediul rural, o zonă care are cea mai mare nevoie de dezvoltare. Peste 40% din români trăiesc în mediul rural, conform datelor publicate de instituții. Există numeroase nevoi de dezvoltare în zonele rurale, iar noi reușim să construim proiecte ce vin în ajutorul oamenilor în arii precum sănătate, educație, cultură sau infrastructură. Nimic nu se compară cu bucuria de pe chipul oamenilor din comunitățile locale care au în sfârșit acces la un dispensar modern în comună. Sau la o grădiniță. Sau la un drum de acces, și nu mai sunt nevoiți să parcurgă kilometri întregi până în orașele apropiate, pentru a beneficia de servicii care poate unora li se par firești, însă la care, din păcate, nu există acces uniform.

Educația trebuie încurajată și în mediul rural, și ne bucurăm când beneficiarii înscriu proiecte ce vin să ofere și copiilor din sate condiții moderne pentru sport sau cursuri. Auzim adesea de la beneficiari (Primării de exemplu) ce înseamnă aceste nevoi, pentru că nimeni nu-și dorește ca din cauza unei săli vechi de sport, elevii să înghețe de frig sau să se accidenteze din cauza dotărilor improprii.

Atunci când iei contact cu ce înseamnă de fapt astfel de nevoi în viețile oamenilor, cu realitățile cu care se confruntă zi de zi, nu ai cum să nu te emoționezi. Și atunci, când prin munca ta îți dai seama că poți ajuta la schimbarea unor vieți, nimic nu se compară cu bucuria că ai putut contribui cumva.

Îmi amintesc de exemplu de vizita în teritoriu pe care am făcut-o anul trecut în luna aprilie, cu doar câteva zile înainte de Paște, la Azuga, unde avusese loc o puternică alunecare de teren care punea în pericol casele celor din zonă. Nu mai puțin de 150 de persoane fuseseră evacuate de autorități și o parte dintre ele au fost adăpostite în sala de sport pe care CNI o finalizase cu câteva luni înainte de acest eveniment. În colaborare cu Primăria, CNI și-a luat atunci angajamentul că va face lucrările necesare pentru stabilizarea terenului în zona respectivă. La un un an de la demararea lucrărilor, angajamentul CNI este realizat, lucrarea este finalizată și gata de recepție, iar casele acelor oameni sunt în siguranță.

Atunci când știi că de munca ta depind viețile oamenilor, speranța sau viitorul, nu ai cum să nu te implici până peste puteri. Asta este și ceea ce ține motivată întreaga echipă de management în construcții de la CNI, care merge pe șantiere zi de zi și vede astfel de realități. Suntem mândri să construim și să punem umărul la modernizarea României.

Lupta noastră este una pentru debirocratizare și să arătăm de fiecare dată că putem construi repede și bine, cu responsabilitate. Nimic nu e imposibil atunci când te implici, ești serios și ai o echipă bună.

Aceasta este povestea misiunii noastre de a face imposibilul posibil, pentru o Românie mai frumoasă.

Cunoaştem cu toţii din teorie faptul că, atunci când e criză, statul trebuie să suplinească prin proiecte reculul din mediul privat. Ce a însemnat aceasta pentru CNI, în 2020 şi primele luni din 2021? 

Anul 2020 a însemnat multe provocări și foarte multă muncă pentru CNI. Am căutat să găsim cele mai bune soluții astfel încât, în ciuda pandemiei care a pus la încercare o lume întreagă, activitatea noastră să nu se oprească, șantierele să nu se închidă și proiectele noastre să fie continuate și duse la bun sfârșit. Nevoile comunităților nu pot lua pauză, dimpotrivă, trebuie să continue, pentru că pandemia le poate adânci. Guvernul României a înțeles necesitatea investițiilor care nu trebuie să se blocheze și astfel am beneficiat de sprijin în ceea ce privește derularea proiectelor de investiții.

Cum ar arăta 2020 din punct de vedere al cifrelor: ce buget aţi avut, cât s-a decontat, câte obiective aţi finanţat, câte s-au finalizat şi câte sunt în derulare? 

Este o mândrie pentru mine să spun că alături de echipa mea, am reușit să finalizăm anul trecut obiective în valoare de peste 432 de milioane de lei. Am avut un buget alocat de peste 1 miliard de lei, pe care l-am direcționat în investiții aproape integral. Mai exact 99,8% din bugetul alocat a fost direcționat spre decontarea lucrărilor finalizate și a celor care la 31 decembrie erau în diverse stadii de implementare. Vorbim de peste 520 de contracte aflate în derulare la sfârșitul anului trecut, din care nu mai puțin de 220 de contracte au fost încheiate pe toată durata anului 2020. Toate aceste obiective, de la promovare, achiziție, urmărire lucrări și până la finalizare sunt realizate prin munca celor doar 180 de oameni care lucrează în acest moment la CNI. Este un volum foarte mare de muncă, dar de fiecare dată m-am putut bazat pe fiecare dintre colegii mei. Experiența în construcții face ca echipa noastră să fie foarte eficientă și performantă.

Având un portofoliu atât de vast ştiu că e greu să faceţi clasamente dar totuşi o să vă întreb care ar fi proiectele emblematice finalizate de CNI şi care sunt cele în curs de derulare (şi când vor fi finalizate)? 

Multă lume va spune că arenele pe care le realizăm în București în contextul Euro2020 sunt cele mai mari și emblematice proiecte pe care noi le derulăm. Desigur sunt niște proiecte mari, două dintre ele finalizate și predate deja. Sunt niște arene moderne cu care orice capitală europeană s-ar mândri.

Dar CNI înseamnă în același timp și echipa care va reda strălucirea de altă dată a celei mai frumoase clădiri de pe litoralul Mării Negre: Cazinoul din Constanța. Este un proiect pentru care am așteptat mai bine de 8 ani să îl putem contracta și care în acest moment se află în derulare. Suntem mândri să dezvoltăm un proiect de o asemenea anvergură și complexitate precum acesta, clădirea este o bijuterie arhitecturală care va încânta toți românii și turiștii de la Marea Neagră.

Un proiect care mie îmi este drag și pe care l-am finalizat anul trecut este centrul de recuperare oncologică de la Slatina, Nera, jud. Caraș Severin. Un obiectiv de investiții care va aduce alinare și va ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate a multor oameni greu încercați.

Avem aproape 600 de obiective în derulare, și fiecare în parte este important, nu doar pentru comunitățile locale, ci și prin faptul că fiecare dintre ele este un pas înainte în demersul de modernizare a României. De exemplu, fiecare din cele 7 cămine studențești pe care le avem în lucru sunt așteptate de studenții din respectivele centre universitare astfel încât să poată beneficia de condiții moderne și decente de cazare pe perioada studiilor, fără a fi nevoiți să plătească chirii. Finalizarea căminelor va însemna un sprijin important pentru părinții care au copii la facultate, fiindcă îi va ajuta să își reducă din cheltuielile pe care le au. Orice sprijin contează enorm pentru părinți.

Fiecare din cele 18 unități sanitare pe care le avem contractate la acest moment sunt așteptate atât de medicii care își doresc să lucreze în spitale dotate corespunzător, cât și de pacienți care își doresc să nu mai meargă cu teamă într-o unitate sanitară și care își doresc să se trateze la ei în țara la fel cum ar face-o peste hotare.

Sportivii de performanță așteaptă finalizarea sălilor polivalente sau a bazinelor olimpice pe care le realizăm pentru a se putea antrena și pentru a putea atinge rezultate din ce în ce mai bune. Un exemplu în acest sens este finalizarea din acest an, nu mai departe de acum câteva zile, a primului complex olimpic de natație din România și unul dintre puținele din Europa.

Îmi este greu să fac un clasament, pentru că e că și cum un părinte ar trebui să aleagă pe care dintre copii îl iubește mai mult.

Prin prisma activităţii, lucraţi cu o diversitate de antreprenori: cum decurge dialogul şi colaborarea cu aceştia? Ce puncte tari aţi remarcat la mediul antreprenorial privat şi ce slăbiciuni? 

De cele mai multe ori avem parte de antreprenori care ne înțeleg și cu care avem o colaborare foarte bună. Fiecare dintre aceștia știu încă din etapa în care se prezintă la procedurile de achiziție publică care sunt provocările pe care le au de depășit alături de noi. Cei mai mulți dintre ei sunt antreprenori cu experiență și care duc lucrările la bun sfârșit.

Mulți dintre ei ne-au spus despre problemele pe care le întâmpină cu forța de muncă. Sunt antreprenori care au fost nevoiți să apeleze la muncitori din străinătate pentru că pe piața forței de muncă din România nu au putut găsi specialiștii de care aveau nevoie. Este o realitate din păcate de care multe domenii se lovesc, dar pe care industria construcțiilor o resimte din plin.

Dacă ar fi să vă uitaţi în „ograda” companiei pe care o conduceţi şi o cunoaşteţi atât de bine, care ar fi punctele ei tari şi la ce consideraţi că mai trebuie să „lucraţi”? 

Suntem o echipă care înțelege că munca pe care o depune schimbă vieți și schimbă România. Colegii mei sunt niște profesioniști. Lucrăm împreună și înțelegem că munca în echipă este cheia care ne conduce către succes. Fiecare dintre colegii mei înțelege impactul pe care munca lor o are asupra celorlalți și asupra comunităților pentru care noi realizăm obiective de investiții. Am înțeles că doar fiind orientați către ceilalți, când ne pasă și vrem să fim cu adevărat de folos putem aduce schimbare în jurul nostru. Noi, la CNI suntem adepții unei mentalități deschise și acest lucru se vede și în rezultatele pe care le avem.

Care sunt obiectivele CNI pentru 2021 şi ce planuri aveţi pe termen mediu şi lung? 

În primul rând să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care le avem în acest moment în derulare. Ne dorim să contribuim din ce în ce mai mult la schimbarea României și ne construim programele astfel încât acest lucru să fie posibil.

Avem în lucru la acest moment 2 noi proiecte care să contribuie la viitorul nostru, al tuturor. Dorim să construim creșe moderne, care să reprezinte un start bun în educație pentru cât mai mulți copii. Studiile arată că pentru un viitor mai bun pentru fiecare, este foarte important ca educația să pornească de la vârste fragede. Lucrăm totodată la un nou proiect privind realizarea de toalete în școli, în special în mediul rural, acolo unde știm cu toții ca nu există și că acest aspect este o reală problemă a sistemului educațional românesc, prin oferirea de condiții decente pentru învățământ. Să poți folosi o toaletă la școală nu trebuie să fie un lux.

Vrem să reabilităm și să realizăm unități sanitare moderne în fiecare județ al țării astfel încât comunitățile locale să beneficieze de toate serviciile esențiale, în mod uniform.

România are, cu siguranţă, nevoie de un plan de dezvoltare pe termen lung. Pe ce piloni trebuie construit şi ce rol ar juca CNI în acest complicat edificiu care trebuie să fie şi funcţional nu numai pe hârtie? 

CNI va continua să finanțeze obiective de investiții prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social în conformitate cu strategia de dezvoltare pe care o are Guvernul României. CNI poate realiza investiții în domenii precum cel sanitar, educațional, cultural sau al infrastructurii. Așadar acestea sunt principalele domenii în care vor fi concentrate proiectele pe care noi le derulăm.

Orice plan ne va fi încredințat pentru finalizare, cu siguranță îl vom duce la bun sfârșit, cu aceeași responsabilitate de care am dat dovadă în toți cei 18 ani de când construim proiecte pentru România.

Cum vă doriţi să arate România peste 10 ani? 

Îmi doresc o Românie unde oamenii înțeleg că schimbarea din jurul nostru începe în primul rând cu schimbarea fiecăruia dintre noi. Vrem să cultivăm cât mai mult exemplul ,,se poate și aici”. Dacă toți tragem în aceeași direcție, schimbarea se va întâmpla. Putem avea o Românie frumoasă și toți trebuie să punem umărul să o facem așa, fiindcă e ,,casa” noastră. Și atunci când te gândești la dezvoltare, mentalitatea câștigătoare este simplă: atunci când ești orientat și către cel de lângă tine, poți fi cu adevărat mai bun.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0