#MAT dă startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”

#MAT dă startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) dă startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”! Inițiativa este premergătoare desfășurării celei de-a treia ediții a competiției internaționale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), prin intermediul căreia, anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinații rurale.

„Invit românii și în special reprezentanții autorităților locale să îți facă satul cunoscut! Anul trecut, o lume întreagă a aflat de Rășinari, frumosul lăcaș al județului Sibiu. Anul acesta, MAT va alege 8 sate pe care le va propune către Organizația Mondială a Turismului pentru a concura la titlul de cel mai bun sat turistic la nivel global. Este o adevărată onoare să redescoperim satul românesc ca sursă pentru dezvoltarea durabilă, de a promova atât tradițiile, dar și de a valorifica oportunitățile naturale în scop turistic”, a declarat Constatin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

În urma depunerii candidaturilor și evaluării acestora, România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de sate turistice, care vor concura cu alte destinații rurale din întreaga lume. Pentru a fi eligibil, satul trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile, precum și stilul de viață al comunității.

În procesul de evaluare, se vor puncta următoarele criterii de selecție: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).

Destinațiile rurale din partea României, care vor participa în cadrul competiției mondiale, vor avea șansa de a fi desemnate „Best Tourism Villages”, asemenea satului Rășinari, care a obținut această distincție anul trecut, sau de a fi incluse in Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării.

Satele recunoscute ca „Best Tourism Villages”, precum și cele selectate pentru a participa în Programul Upgrade, vor deveni membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include, de asemenea, experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinațiile rurale incluse în rețea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT, în recomandări, la evenimente pentru dezvoltarea rurală și turism.

Pentru participarea la concurs trebuie completat în limba engleză formularul Application Form care include Candidacy Document și General Presentation Template. Acestea pot fi descărcate de AICI (click).

Candidaturile se vor trimite către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, via e-mail, la adresa iulia.dangulea@mturism.ro, până la data de 01 iunie 2023.

Regulamentul integral de desfășurare a concursului poate fi consultat AICI (click).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0