Modernizarea statului în beneficiul cetățeanului este prioritatea zero a Comisiei de Automatizare și Viitorul Muncii

Modernizarea statului în beneficiul cetățeanului este prioritatea zero a Comisiei de Automatizare și Viitorul Muncii

Marți, 25 aprilie 2023, Comisia Specială a Camerei Deputaților pentru Automatizare și Viitorul Muncii s-a întâlnit în cadrul unei noi sesiuni de lucrări, având ca temă automatizarea în domeniul serviciilor financiare. Dezbaterea a reunit o serie de jucători relevanți din domeniu, instituții de profil, autorități de reglementare și control.

Agenda de lucru a fost structurată pe trei piloni fundamentali ai industriei financiare: creșterea eficienței în sectorul financiar prin automatizare, riscurile și beneficiile implementării acestui sistem și blocajele legislative din domeniu.

La începutul sesiunii de lucru, deputatul George Tuță, președintele Comisiei de Automatizare și Viitorul Muncii, a declarat că “automatizarea în serviciile financiare este un subiect extrem de important, scopul declarat al acestei întâlniri fiind acela de a moderniza statul. În orice democrație, statul are unele servicii sub forma unui monopol și nu are tot timpul preocupări de optimizare sau de eficientizare. De aceea, o astfel de Comisie este un model prin care să aducem la aceeași masa mediul public, cel privat și cel academic, pentru a identifica nevoile pe care le întâmpinați zi de zi, dar și soluțiile prin care noi am putea să modernizăm legislația, pentru a permite creșterea calității vieții pentru cetățeni.

Discuțiile au vizat subiecte precum avantajele automatizării serviciilor finaciare – unele dintre schimbările așteptate fiind eficiența sporită prin reducerea costurilor și a timpului necesar de finalizare a sarcinilor/ serviciilor; acuratețea serviciilor financiare; satisfacția sporită a clienților prin îmbunătațirea experiențelor. Alte subiecte abordate au fost analiza riscurilor și beneficiilor automatizării, tentativele de fraudă și atacurile cibernetice fiind o preocupare generală în domeniu, dar și birocrația și blocajele legislative, care pot fi obstacole majore în reglementarea automatizării sectorului financiar.

Principalele concluzii ale dezbaterii din Comisia Specială subliniază nevoia rapidă de adaptare a furnizorilor de servicii financiare pentru a rămâne competitivi. Aceștia vor trebui să pregătească forța de muncă pentru schimbările inevitabile, să deruleze investiții în optimizare și recalificare, fără să uite educația financiară permanentă. Factorul uman este și rămâne în centrul tehnologiei.

Comisia de automatizare și viitorul muncii este un proiect tânăr – astăzi s-a derulat a treia întâlnire publică. Încercăm să fim această placă turnantă între problemele pe care le întampină mediul de afaceri cu nevoia instituțiilor publice de a avea o reglementare clară și preocupările academice.  Dacă nu vom conlucra în acest mod, nu vom reuși să ținem pasul cu capacitatea fintech-urilor, care doar în ultimii ani au plasat circa 50 de unicorni la nivel mondial.”, a declarat președintele Comisiei Speciale, la finalul dezbaterii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0