Mugur Isărescu: Stabilitatea macroeconomică şi resursele interne sunt ingredientele creşterii economice stabile

banci1

Stabilitatea macroeconomică şi orientarea dinspre resursele externe spre cele interne sunt două elemente care pot duce la o creştere economică echilibrată şi de durată, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a conferinţei „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, cu tema „Perspectiva economică a României”, organizată de Finmedia .

„Accentul ar trebui sa fie exact pe macrostabilitate, pentru că n-am dus-o niciodată la sfârşit sau dacă am mers cu ea la un moment dat, am încălcat-o. Ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afectează democraţia, aşadar primul accent pentru viitor este niciun pas înapoi de la macrostabilitate în următorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu există creştere economică într-un cadru instabil”, a spus Isărescu.

El consideră că a doua prioritate o reprezintă orientarea dinspre resursele externe spre cele interne, nu doar la cele naturale şi la economisirea internă cât mai ales la forţa de muncă.

„Cred că obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere economică care creează locuri de muncă. Faţă de trecut, cuvântul sustenabilitate este esenţial, ne trebuie o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată, o echilibrare a resurselor şi politicilor. Dacă accelerăm creşterea economică în perioadele pre-electorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale”, a afirmat guvernatorul.

Guvernatorul spune că este dezirabil un ciclu lung de dezvoltare economică, cu cât mai puţine declinuri, fiind de preferat o creştere economică de 4% pe termen mai lung, „dacă atât poate economia”, decât un avans de 7% pe o perioadă de câţiva ani.

„Sper că vom învăţa, o dată pentru totdeauna, că, dacă accelerăm creşterea economică dincolo de un nivel sustenabil în perioadele preelectorale nu facem decât să grăbim declinul în perioada post electorală. Trebuie ca această ţară să vrea un ciclu lung de dezvoltare cu cât mai puţine declinuri. Mai bine să avem 4% dacă acesta este potenţialul economiei româneşti pe an, nu 7% dar să fie pe vreo 10-12 ani. Concomitent cu acest tip de creştere economică cred că trebuie să finalizăm infrastructurile din România. M-am tot gândit ce cuvânt să folosesc, modernizare e deja un cuvânt erodat, eu am intenţia să folosesc cuvântul europenizare a infrastructurilor româneşti dar cred că finalizarea sună bine, să le terminăm o dată pentru totdeauna. Atenţie, nu mă refer la infrastructurile fizice de tipul celor de transport, mă refer şi la cele umane de tip sănătate, educaţie”, a spus Isărescu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0