Nicolae Cinteză: BNR ţinteşte un nivel al creditelor neperformante sub 6% până în 2017

Nicolae Cinteză: BNR ţinteşte un nivel al creditelor neperformante sub 6% până în 2017

Banca Naţională a României ţinteşte un nivel al creditelor neperformante sub 6% până la finalul anului 2017, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, la cea de-a XIX-a ediţie a Forumului Bancar Român, eveniment organizat de Finmedia şi de revista Piaţa Financiară.

În 2013, conform standardului românesc, nivelul neperformantelor era de 22,6%. Am extrapolat pentru 2013 nivelul expunerilor neperformante după metodologia Autorităţii Bancare Europene (EBA) şi nivelul rezultate era de 28,7%. La finalul lunii septembrie, acest indicator a coborât la 10%. Mai mult, acestea sunt acoperite în proporţie de 55% cu provizioane. Din punct de vedere al gradului de acoperire, până în luna august, am fost pe primul loc în Europa, apoi am fost depăşiţi de Slovenia. Suntem pe locul doi în Europa din punct de vedere al gradului de acoperire. 45% din expunerea neperformantă (4,5% din total, dacă ne raportăm la cele 10% NPL), nu are acoperire cu provizioane, în schimb avem acoperire cu colateralele, ceea ce este un nivel destul de confortabil. Dorim să ducem rata NPL, pentru finalul anului viitor, la un nivel sub 6%. Eforturile noastre vor fi îndreptate în sensul acesta”, a declarat Nicolae Cinteză la Forumul Bancar Român.

Oficialul BNR a mai adăugat că, la data de 30 septembrie 2016, indicatorul de solvabilitate al sistemului bancar românesc se află la un nivel foarte „confortabil” – 18,76%. De asemenea, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR a mai spus că anul 2016 se va încheia „cu bine”, sistemul bancar urmând să închidă bilanţul pe profit. Acesta a anunţat că 26 de instituţii de credit erau pe profit la sfârşitul lunii septembrie şi doar 11 înregistrau pierdere.

Revista Piaţa Financiară va publica interviul realizat cu Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, în ediţia din luna noiembrie.

Una dintre temele abordate anul acesta la Forumul Bancar Român a fost cea a recâştigării încrederii în sistemul bancar din România.

Pentru Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedinte executiv Alpha Bank, ultimele cifre prezentate de autorităţi cu privire la sistemul bancar din România denotă că încrederea românilor este pe un trend ascendent.

La nivelul percepţiei, sunt bănci care spun că încrederea în sistemul bancar a scăzut, dar la nivelul faptelor, la nivel concret al rezultatelor certificate ulterior de studii, realitatea este că încrederea în sistemul bancar a crescut. Studiile internaţionale arată că avansul cel mai mare de încredere a avut loc în perioada 2012-2016. Există un studiu semnat de confidenţă aparţinând Edo Financial Trust, care arată că încrederea a crescut pe industria bancară cu 8 puncte procentuale între 2012-2016 şi cu numai un punct procentual creştere de încredere în food and beverage sau cu numai patru puncte procentuale plus de încredere pentru prestatorii de servicii de comunicaţii (…). Depozitele au crescut, raportat septembrie la septembrie, cu 11 puncte procentuale. Noile credite acordate au crescut cu 8 puncte procentuale în primele nouă luni ale anului în comparaţie cu primele nouă luni din 2015. Există această reorientare puternică din punct de vedere al rolului pe care băncile ar trebui să îl joace în economie dinspre bănci spre piaţa bancară”, a explicat Sergiu Oprescu.

De asemenea, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, a vorbit despre provocări şi a enumerat reglementările legislative, era digitală şi zona de Cyber Security. Cine se adaptează primul la noile condiţii? Aceasta a fost întrebarea lansată de Radu Graţian Gheţea, pentru că, în opinia sa, este nevoie de o recalificare internă în cadrul băncilor, de o acţiune de pregătire profesională care se apropie de o schimbare a meseriei.

După decenii în care bankingul aproape nu se schimba deloc, acum avem foarte multe provocări, unele apărute în 2016, altele anunţate deja. Mă refer la reglementare şi vă invit să vă uitaţi la ce înseamnă aplicarea într-o bancă a regulamentului 575/2013 emis de Parlamentul European şi de Comisia Europeană cu privire la prudenţialitate! Practic, fiecare frază de acolo nu înseamnă doar o bătaie de cap în plus pentru noi, bancherii, ci şi faptul că e necesar să înţelegem şi să îi facem pe fiecare dintre funcţionarii de bancă să înţeleagă la rândul lor informaţia, pentru a aplica ceea ce se cere acolo.”, a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv Banca Comercială Română, a susţinut că, în mod categoric, şi peste 50 de ani vor mai exista sisteme şi agenţii în banking, pentru că nimeni nu va putea schimba lumea 100%. „Lumea poate fi schimbată în anumite procente, comportamentul nostru se schimbă în anumite procente, dar 100% nu se poate schimba şi, de aceea, noi trebuie să fim pregătiţi în a răspunde tuturor posibilităţilor de accesare a serviciilor bancare.”, a declarat Dana Demetrian.

Finmedia şi revista Piaţa Financiară au plecat de la premisa că pieţele financiare, în general, şi sistemele bancare, în particular, traversează o perioadă complicată. Şi nu vorbim aici despre sistemul bancar românesc, pentru veştile mai puţin bune şi cuvinte precum Restructurare, Recapitalizare, Pierderi, Tăieri de costuri sau Disponibilizări se aud prin toate colţurile planetei din îndepărtata Japonie până în SUA, via Europa.

FinMedia şi Piaţa Financiară, care monitorizează şi reflectă de peste două decenii aceste domenii interesante de activitate, şi-au propus ca prin Forumul Bacar Român pună pe tapet starea actuală a sistemelor financiare. La eveniment au luat parte personalităţi din domeniul bancar şi nu numai care, printr-un brainstorming de calitate, au găsit răspunsuri şi au ridicat noi seturi de întrebări.

Prima sesiune a evenimentului a avut ca temă de discuţie „recâştigarea încrederii”. Moderator al acestui panel a fost Şerban Toader, senior partner KPMG, iar printre speakeri s-au mai numărat, alături de bancherii mai sus citaţi: Dumitru Nancu, preşedinte, FNGCIMM, Veronica Toncea, director general Fondul de Garantare al Creditului Rural, Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte Divizia Risc Raiffeisen Bank, Andrei Rădulescu, senior-economist Banca Transilvania, Janos Hoos, Chief Consulting Officer Appello, Tamas Erni, Managing Partner Loxon Solutions, Doru Vîjîianu, General Manager ZIPPER, Vasile Aniculăesei director regional Veritas, Emanuel Oană, director general New Business Dimensions, Andrei Dochia, FS Risk&Regulation Director PwC România.


Sesiunea a doua a evenimentului Finmedia a avut ca temă ClickBanking: de la online la digitalizare”. Moderator al acestei secţiuni a fost Aurelia Costache, Advisory Leader Financial Services Industry EY Romania, iar speakeri au fost Cristina Voiconi, director Libra Internet Bank, Florin Dănescu, preşedinte executiv Asociaţia Română a Băncilor, Elena Ungureanu, Deputy Country Manager Visa Europe, Sorina Bera, CEO Allevo, Artur Derwiszynski, Head of Industry Financial Services CEE SAP SE, Dan Țone, General Manager Eutron Invest Romania, Daniel Rusen, Cloud and Enterprise Business Group Lead- Microsoft Romania şi Marian Ignat, director executiv Digital Banking BCR.

Cea de-a XIX-a ediţie a Forumului Bancar Român a fost organizată cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor. Evenimentul este unul de tradiţie pentru întreaga comunitate financiar-bancară.

Partenerii acestei ediţii au fost: BCR, Appello, KPMG, Loxon, CEC Bank, Visa, Raiffeisen Bank, Zipper, Garanti Bank, Allevo, Alpha Bank, G4S, FNGCIMM, Eutron, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Microsoft, Bulboacă şi Asociaţii, Banca Transilvania, Idea::Bank, Veritas, PWC, New Business Dimensions, Keba, Ropeco.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0