Nicolae Cinteză, BNR: Vom continua operaţiunile de curăţare a portofoliilor bancare

piatabancara

La finele primului trimestru al anului 2014, situaţia sistemului bancar românesc rămâne una stabilă: solvabilitatea se cifra undeva în jurul a 15,9%, în timp ce creditele neperformante (NPL, cele clasificate Pierdere 2) reprezentau 22,26%. Indicatorul va suferi însă pe viitor modificări semnificative. Pe de o parte, o recomandare europeană spune că atunci când se evaluează neperformanţa, e necesar ca raportarea să se facă la total expuneri, inclusiv credit guvernamental, ceea ce ar coborî substanţial valoarea indicatorului.

Dincolo de toate acestea, va continua procesul de curăţare a portofoliilor bancare, Direcţia Supraveghere din cadrul BNR având un plan exact, în patru paşi, dintre care primul a fost deja implementat: „Am făcut o recomandare scrisă către bănci să scoată în afara bilanţului acele credite neperformante care sunt provizionate 100%“, ne-a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Ce rezultate se vor obţine prin scoaterea acestor credite, estimate undeva la 6,0 miliarde lei? Indicatorul de neperformanţă ar urma să coboare undeva la 17,91%. De menţionat, nu este vorba de o procedură clasică de tip „write-off“, pentru că, chiar dacă creditele sunt scoase din bilanţ, banca îşi păstrează dreptul de a-l urmări pe debitor pentru recuperarea creanţei datorate.

Cel de-al doilea pas vizează aşa numitele credite „evergreen“. „Vom solicita ca pentru toate acele credite pentru care clienţii nu au plătit nimic timp de 360 de zile iar băncile nu au iniţiat nicio acţiune juridică de recuperare să se facă o provizionare de 100%“, spune oficialul BNR. Suma unor astfel de credite era la 31 martie de 12,97 milioane lei, ele fiind provizionate parţial. Diferenţa de provizionare (expunerea neacoperită) este de 3,8 milioane lei, iar ca urmare a acestei măsuri, valoarea NPL va coborî la 13,54%.

Un al treilea pas se referă la împrumuturile luate de către companiile cu probleme. „Vom aduce în discuţie şi creditele acordate unor întreprinderi care nu au un program de restructurare aprobat de un judecător. Trebuie să ţinem cont de faptul că din totalul întreprinderilor care intră în procedură de insolvenţă circa 92-93% falimentează iar gradul de recuperare a creanţelor nu depăşeşte 10%. Considerăm că pentru aceste credite nu se justifică menţinerea provizionării IFRS şi vom solicita provizioane suplimentare până la un maxim de 90% din expunerea brută. Desigur, pe măsură ce se aprobă un plan de organizare, vom elibera o parte din provizioanele constituite“, consideră Nicolae Cinteză.

Cel de-al patrulea pas va viza acele credite acoperite parţial cu provizioane. „În cazul în care există credite care au acoperire cu provizioane undeva în jurul a 90%, vom recomanda scoaterea acestora din bilanţ. Am avut deja o tranzacţie de valoare mare, cea făcută de Volksbank, şi considerăm că există deja stabilit un benchmak“ afirmă oficialul BNR.

Şeful Direcţiei Supraveghere a subliniat încă o dată faptul că interpretarea indicatorului NPL trebuie făcută întotdeauna în corelaţie cu gradul de acoperire a creditelor cu provizioane şi că doar 7,3% din rata NPL mai poate produce pierderi în sistemul bancar (rata de acoperire a NPL se menţine în jurul a 67%, în mod constant).

Revenind la cifrele aferente primului trimestru din 2014, activele totale în sistemul bancar au coborât la 352,5 miliarde lei (de la 362,2 miliarde lei la finele lui 2013) iar fondurile proprii ale băncilor au crescut la 30,1 miliarde lei (rata fondurilor de nivel 1 este de 14,1%). Creditul neguvernamental intern se cifra la 31 martie la 217,87 miliarde lei (102,44 miliarde lei persoane fizice, 115,42 miliarde lei persoane juridice), în scădere faţă de momentul 31 decembrie 2013, când soldul era de 218,46 miliarde lei. Continuă procesul de economisire: volumul depozitelor populaţiei a urcat la 130,4 miliarde lei, de la 129,7 miliarde lei la finele anului trecut.

Se menţine un ecart simţitor între provizioanele RAS şi IFRS: 36,16 miliarde lei, respectiv 25,28 miliarde lei. Băncile au făcut în acest prim trimestru un profit de 597,95 milioane de lei, mai mare decât în tot anul 2013 (497,64 milioane lei). Sistemul bancar avea la finele primului trimestru al anului curent 5.421 de unităţi (5.492 la 31 decembrie 2013) şi 58.192 salariaţi (58.612 la 31 decembrie 2013).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0