Noi reguli pentru îmbunătățirea decontării instrumentelor financiare în UE

Noi reguli pentru îmbunătățirea decontării instrumentelor financiare în UE

Comisia Europeană, Consiliul si Parlamentul UE au aprobat şase regulamente (standarde tehnice) pentru a facilita aplicarea Regulamentului European nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării instrumentelor financiare în Uniunea Europeană și depozitarii centrali de instrumente financiare (CSD Regulation sau CSDR).

Regulamentele sunt direct aplicabile tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeană, fără a fi necesară transpunerea acestora în legislaţia naţională.

Noul set de reguli europene, ce va intra in vigoare la data de 30 martie 2017, stabileşte parametrii şi standardele tehnice de reglementare şi implementare pentru alinierea la cadrul de reglementare armonizat instituit de CSDR a următoarelor activităţi, practici şi proceduri:

  • calcularea sancțiunilor în fonduri bănești pentru decontările neexecutate și operațiunile depozitarilor în statele membre gazdă – Regulament UE nr 389/2017

  • reglementarea anumitor cerințe prudențiale aplicabile depozitarilor centrali care ofera servicii auxiliare de tip bancar – Regulament UE nr 390/2017

  • decontarea internalizată – Regulament EU nr. 391/2017 şi Regulamentul EU nr. 393/2017

  • modelele și procedurile pentru autorizarea, supravegherea, cerințele operaționale, examinarea si evaluarea depozitarilor centrali Regulament EU nr. 392/2017 şi Regulamentul EU nr. 394/2017

Pentru asigurarea atingerii de către CSDR a obiectivelor sale principale, respectiv creşterea siguranţei şi eficienţei infrastructurilor de decontare, armonizarea regulilor aplicabile depozitarilor centrali şi asigurarea unor condiţii echitabile de concurenţă între aceste instituţii, toţi depozitarii centrali din Uniunea Europeană vor trebui să aplice pentru obţinerea unei noi autorizaţii de funcţionare pe baza cerinţelor din CSDR, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a standardelor tehnice, respectiv până la sfârşitul lunii septembrie 2017. Autorităţile locale competente vor elibera nouă licenţa în termen de 6 luni de la data depunerii dosarului complet de reautorizare, respectiv în prima parte a anului 2018.

Beneficiile reautorizarii Depozitarului Central se vor concretiza prin armonizarea activităţilor, procedurilor, practicilor şi regulilor Depozitarului Central, ca infrastructură a pieţei financiare, cu noul cadru de reglementare armonizat la nivelul Uniunii Europene.

Schimbarile din mediul post-tranzactionare european se suprapun si completeaza amplul proiect de reformare a pieţei locale de capital, menit să înlăture barierele existente în procesul de investiţie şi să faciliteze evoluţia pieţei autohtone la categoria de “piaţă emergentă”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0