Numărul femeilor din consiliile de administrație ale companiilor de servicii financiare europene a scăzut în 2023

Numărul femeilor din consiliile de administrație ale companiilor de servicii financiare europene a scăzut în 2023

  • 44% din membrii consiliilor de administrație ale companiilor de servicii financiare europene numiți în 2023 au fost femei, în scădere de la 51% în 2022,
  • 59% din membrii consiliilor de administrație numiți în 2023 aveau experiență în funcții de conducere superioară, dar numai 38% dintre aceștia au fost femei, în scădere de la 47% în 2022,
  • 31% din firme încă raportează o reprezentare mai mică de 40% a femeilor în consiliile de administrație, acestea deținând cele mai înalte funcții* doar în cazul a 29% dintre firme,
  • 36% din membrii consiliilor de administrație numiți anul trecut aveau experiență politică, în scădere de la 41% în 2022, 27% experiență în industria tehnologiilor, în creștere de la 22%, și 22% experiență/abilități în domeniul ESG/sustenabilității, în scădere de la 23%.

Numărul femeilor desemnate membri în consiliile de administrație ale celor mai mari companii de servicii financiare europene a scăzut cu șapte puncte procentuale față de anul anterior, potrivit celui mai recent studiu EY European Financial Services Boardroom Monitor, care a relevat că 44% dintre toate persoanele numite anul trecut au fost femei, în scădere de la 51% în 2022.

Cu toate că femeile sunt reprezentate în consiliile de administrație ale tuturor firmelor de servicii financiare europene monitorizate, actuala distribuție pe genuri la nivelul tuturor firmelor este de 57% bărbați și 43% femei (în scădere de la 58% și, respectiv, 42% în 2022), în timp ce 31% dintre firmele de servicii financiare europene cotate la bursă încă raportează o reprezentare a femeilor în consiliile de administrație mai mică de 40%. Acesta este sub nivelul necesar până în 2026, pentru conformarea cu Directiva Comisiei Europene privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților, care impune tuturor companiilor din statele membre UE ca femeile să dețină 40% dintre posturile de administratori neexecutivi sau 33% din toate posturile administrative.

Experiența în funcții de conducere superioară, la mare căutare în consiliile de administrație din Europa

Experiența în funcții de conducere superioară a reprezentat principalul criteriu pentru recrutarea de noi membri în consiliile de administrație în 2023. Pentru al doilea an consecutiv, 59% dintre persoanele numite anul trecut aveau experiență actuală sau anterioară în echipe de conducere superioară. Cu toate acestea, dintre administratorii cu experiență în funcții de conducere superioară numiți în 2023, numai 38% au fost femei, în scădere de la 47% în 2022. 

În cadrul consiliilor de administrație din sectorul european al serviciilor financiare, membrii femei prezintă o probabilitate mai mică decât omologii lor bărbații de a avea experiență în funcții de conducere superioară sau de a deține o poziție de conducere în consiliu. Puțin peste jumătate (51%) dintre femeile administrator au experiență în cadrul unei echipe de conducere superioară, în timp ce 64% dintre bărbații administratori au o astfel de experiență. Din totalul segmentului monitorizat, funcțiile de conducere din consiliile de administrație (definite, în conformitate cu modificările propuse de FCA la normele de listare din Regatul Unit pdf), ca fiind cele de președinte, director general, membru independent de rang superior al consiliului de administrație (Senior Independent Director) sau director financiar doar 29% sunt deținute de femei în companiile financiare europene cotate la bursă.

Răzvan Pîrnac, Director, Financial Services Risk Management, EY România: „Boardroom-ul bancar românesc a atins ținta de 33% reprezentare feminină pentru toți membrii consiliilor de administrație, în condițiile în care, în decembrie 2023, împărțirea pe sexe a consiliilor de administrație ale primelor cinci bănci din România a fost de 39% femei și 61% bărbați. Un procent similar a fost înregistrat și în decembrie 2022. Cu toate acestea, ponderea reprezentării femeilor în consiliile de administrație ale băncilor din România este sub ponderea de 43% din UE”.

Cele mai căutate abilități în rândul administratorilor

Datele din studiul EY Boardroom Monitor relevă că 14% din membrii consiliilor de administrație ale firmelor de servicii financiare europene au plecat din funcție în 2023, în timp ce noile numiri înregistrează un procent de 11%, mai mic decât cel al plecărilor.

Cu toate acestea, firmele de servicii financiare au profitat de noile numiri pentru a aprofunda experiența și seturile de abilități în domeniul politic, al tehnologiilor și al sustenabilității la nivelul consiliilor de administrație. Dintre administratorii desemnați în 2023, 36% aduc experiență politică (în scădere de la 41% în 2022), 27% au experiență profesională în sectorul tehnologic (în creștere de la 22% în 2022) și 22% au experiență profesională în domeniul sustenabilități sau ESG (în scădere de la 23% în 2022).

Și în cazul noilor numiri există o probabilitate mai mare ca aceștia să aibă mai multe cunoștințe și experiență în domeniul sustenabilității, tehnologiei și politicii decât administratorii existenți. Dintre toți membrii consiliilor de administrație, 15% au experiență în domeniul sustenabilității, 18% au experiență în domeniul tehnologic, iar 33% au experiență politică.

În ultimul an, o proporție mai mare de femei administrator au adus experiență în domeniul tehnologic (33%) și ESG (27%) în comparație cu omologii lor bărbați, dintre care 23% au experiență în domeniul tehnologic și 18% au experiență în domeniul ESG sau al sustenabilității.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0