OTP Asset Management România: creştere cu 30% a activelor în administrare în 2016

OTP Asset Management România: creştere cu 30% a activelor în administrare în 2016

Numărul de investitori în fondurile administrate de OTP Asset Management România a crecut cu 11,4% în 2016, iar activele aflate sub administrarea acestei instituţii financiare au depăşit 620 de milioane de lei la finalul lunii noiembrie 2016, adică o majorare de 30%, potrivit unui comunicat de presă.

Specialişii OPT Asset Management România spus că anul acesta atenţia investitorilor s-a îndreptat cu precădere spre fondurile de obligaţiuni denominate în lei sau euro.

„Piaţa fondurilor de investiţii din România este în continuă cre;tere, în ultimii 10 ani, înregistrându-se un număr de peste 427.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creştere de peste 5 ori. De asemenea, sumele aflate sub administrare şi plasate în fonduri de investiţii au ajuns la un nivel de peste 24 miliarde lei, înregistrând o creştere spectaculoasă de peste 32 de ori, în ultimii 10 ani”, se mai arată în comunicat.

Valoarea investiţiei pe cap de locuitor în România este de aproximativ 445 euro, mult mai mică decât cea din Ungaria, de 1.807 euro/ cap de locuitor sau decât cea din Polonia, de 1.553 euro, potrivit datelor prezentate de OTP Asset Management. Suma de 445 euro/ cap de locuitor reprezintă doar 75% dintr-un salariul mediu din România, în timp ce în Ungaria, investiţia în fonduri pe cap de locuitor este de peste două salarii medii, iar în Polonia, de aproximativ 1,7 salarii medii.

Chiar dacă evoluţia în România a fost una accelerată, cifrele statistice din zona Europei Centrale şi de Est arată că românii mai au încă mult de recuperat faţă de cetăţenii altor state din regiune în ceea ce priveşte economisirea, indiferent dacă este vorba despre depozite bancare sau despre fonduri de investiţii, subliniază experţii OTP Asset Management.

„Statisticile ne arată că economisirea regulată, pe termen lung, este încă într-o fază incipientă în România, iar dacă evoluţia nu va avea acelaşi trend susţinut de creştere, efectele negative s-ar putea vedea, în viitor, în confortul financiar al românilor. Pe parcursul ultimilor ani, OTP Asset Management şi-a asumat rolul de participant activ în procesul de creştere a educaţiei financiare a românilor, împreună cu Fundaţia Dreptul la Educaţie, lansată de OTP Bank Romȃnia în 2014 şi cu alţi parteneri din piaţa de capital, în vederea creşterii conştientizării necesităţii de a economisi constant. Consider că disciplina de a economisi pe termen lung, într-un portofoliu diversificat, reprezintă o soluţie optimă pentru creşterea confortului nostru financiar.“, susţine Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.

Specialiştii OTP Asset Management consideră că, în contextul actual, în care nivelul de incertitudine este în creştere la nivel global, este recomandată o abordare prudentă a investiţiilor de diversificare a portofoliilor pe diferite tipuri de instrumente financiare şi diverse valute.

„Această abordare este cea mai potrivită, deoarece diversificarea este principala metodă de protecţie pe termen lung, în condiţii de randament aşteptat superior produselor de economisire clasice.”, adaugă Dan Popovici.

O dovadă în acest sens ar fi, potrivit comunicatului, şi evoluţia fondului OTP Global Mix, fond diversificat flexibil, care are investiţii atât în obligaţiuni, cât şi în acţiuni şi care a înregistrat un randament de 6,20% în primele 11 luni ale acestui an. Pe ultimul an calendaristic, OTP Global Mix a înregistrat o creştere de 6,28%, în condiţii de volatilitate mult mai redusă decât fondurile de acţiuni. Fondul are o expunere globală, investind în companii (obligaţiuni şi acţiuni), ale căror servicii şi produse sunt utilizate zilnic precum Apple, Alphabet (Google), Whirlpool sau Citi Bank. De asemenea, fondul are expunere şi pe o serie de acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, printre care Banca Transilvania, BRD sau OMV Petrom.

Prezentă pe piaţa locală din 2007, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. În prezent, compania deserveşte peste 7.900 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în opt fonduri de investiţii.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare.

Fundația „Dreptul la Educație“, lansată de OTP Bank Romȃnia, în 2014, beneficiază de experienţa de mai mult de 20 de ani a fundaţiei „OTP Fáy András“ din Ungaria şi oferă cursuri gratuite de educaţie financiară pentru tineri cu vârste între 10 şi 18 ani, din toată ţara. De la lansarea fundaţiei şi până în prezent, aproximativ 2.000 de elevi din 41 de instituţii şcolare partenere aflate în 18 judeţe au beneficiat de cursurile Fundaţiei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0