OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primele trei trimestre din 2022

OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primele trei trimestre din 2022

  • OTP Bank România consolidează operațiunile locale și raportează rezultate operaționale solide, venituri totale în creștere cu 20%, precum și costuri operaționale mai mari cu 9%,.
  • Profitul operațional a atins 146 milioane RON, ceea ce marchează o creștere de 67% comparativ cu 2021.
  • Venitul net din dobânzi a crescut cu 33% de la an la an, la un total de 484 milioane RON.
  • Volumul creditelor performante a crescut cu 13% față de anul trecut, susținut de creditarea corporate.
  • Depozitele au crescut cu 5% de la an la an, în principal datorită segmentului retail. 
  • Rezultatul după impozitare este o pierdere de 15 milioane RON, din cauza creșterii provizioanelor totale. 

 OTP Group anunță rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale acestui an. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 15 milioane RON în primele nouă luni din 2022, un rezultat al majorării provizioanelor totale, în valoare totală de 151 milioane lei, din care 58 milioane lei au fost constituite in al treilea trimestru.

Profitul operațional în primele nouă luni ale anului 2022 a ajuns la 146 milioane RON, în creștere cu 67% față de același interval din 2021, în urma efectului pozitiv al unei creșteri dinamice de 20% a veniturilor totale. În cadrul acesteia, taxele și comisioanele nete au crescut cu 8%, iar venitul net din dobânzi a crescut cu 33% față de anul trecut. În același timp, cheltuielile de exploatare au crescut cu 9% în primele nouă luni, având în vedere cheltuielile mai mari cu personalul în urma creșterii salariilor și din creșterea cu 3% a numărului mediu de angajați. 

„Rezultatele primelor nouă luni indică o performanță financiară solidă, având la bază o abordare constantă a pieței centrată pe client, o propunere comercială excelentă și o activitate operațională intensă. Avem un nivel bun al profitului operațional, cu volume dinamice pentru zonele de creditare și de economii, a veniturilor la nivel general și a veniturilor din dobânzi, ceea ce demonstrează capacitatea noastră de a propune o oferta bancară potrivită pentru clienții noștri și de a ne adapta într-un mediu economic care se deteriorează rapid. În același timp, evaluăm în mod constant evoluția riscurilor și asigurarea viitorului potențial vine acum cu un preț mai mare al provizioanelor de risc, care au generat pierderi suplimentare în primele 9 luni ale anului. Costurile mai mari sunt acum o constantă, dar aceste cheltuieli ne ajută să ne consolidăm poziția pe piață, să ne dezvoltăm echipa, așa cum am făcut de-a lungul anului, și să oferim o produse bancare optime pentru clienții noștri.” a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 33%, ajungând la un total de 484 milioane RON. Dinamica anuală a beneficiat de creșterea volumelor de credite performante și de îmbunătățirea cu 30 bps a marjei nete de dobândă, alimentată de creșterea ratei dobânzii de referinta la trei luni pentru tranzacțiile interbancare (principalul reper pentru creditele corporate).

În primele trei trimestre costul total al riscului s-a ridicat la -151 milioane RON, alimentat de un cost al riscului de credit de -110 milioane RON, ca urmare a creșterii portofoliului de credite, dar și a perspectivelor economice în scădere. Provizioanele pentru alte riscuri s-au ridicat la -40 milioane RON.

Volumul creditelor performante a crescut cu 13% de la an la an în primele nouă luni din 2022, fiind susținut de o creștere de 19% a segmentului de creditare corporate, în timp ce creditarea  segmentului retail a crescut cu 7%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 5% față de primele nouă luni ale anului trecut,. În al treilea trimestru depozitele clienților au înregistrat o creștere trimestrială de 11% ajustată la cursul schimb valutar (+8% față de anul trecut), în principal datorită creșterii cu 16% a  segmentului corporate și cu 6% a segmentului retail. Raportul net credit/depozit a scăzut cu 11 puncte procentuale t-o-t, la 127%.

Raportul net credite/depozite s-a redus cu 11 puncte procentuale de la trimestru la trimestru, la 127%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 21,49 miliarde RON, în creștere cu 11% față de nivelul consemnat în luna septembrie 2021.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,54%  vs 20,78% în T3 2021, pe fondul majorăriicapitalului social cu 200 milioane lei din decembrie 2021.

În primele noua luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 439 miliarde HUF (5.628 milioane RON) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 232 miliarde HUF (2.972 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (218 miliarde HUF/ 2.792 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (76.5 miliarde HUF/ 980 milioane RON), Croația (38 miliarde HUF/ 485 milioane RON), Serbia (32 miliarde HUF/ 416 milioane RON), Slovenia (19 miliarde HUF/ 237 milioane RON) Ucraina (-26 miliarde HUF/ -333 milioane RON), Rusia (24 miliarde HU / 304 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 58 milioane RON), Moldova (6 miliarde HUF/ 72 milioane RON) și subsidiara din Albania (7 miliarde HUF/ 93 milioane RON).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0