Piețele laterale sau cum să domesticești leul fricos

Piețele laterale sau cum să domesticești leul fricos

Persoanele care manifestă o minimă preocupare pentru piețele de capital și pentru investițiile la Bursă sunt în general familiarizate cu sintagmele Bull Market și Bear Market, care desemnează trenduri generalizate, de scădere sau de creștere, a prețurilor acțiunilor listate și ai indicilor sintetici de referință ai piețelor.

De asemenea, investitorii specializați știu în general cum să acționeze atunci când piețele manifestă unul sau celălalt dintre aceste două trenduri de baze și își concep strategiile de plasament pentru ca acestea să fie în concordanță cu aceste evoluții ale piețelor și pentru a putea profita de acestea.

Există, însă, și perioade lungi de timp în care piețele de capital nu manifestă nici un fel de tendința clar conturată și în care cei mai mulți dintre investitori sunt dezorientați, nu știu cum să acționeze și o fac de multe ori la întâmplare.

Despre aceste perioade ale piețelor vorbește cartea „Minighid de piețe laterale. Cum să faci bani pe piețele care nu duc nicăieri”, apărută la editura Publica, cu sprijinul Erste Asset Management.

Cartea este scrisă de Vitaliy N. Katsenelson, Chief Investment Officer la compania de administrare de active Investment Management Associates. Katsenelson este cunoscut și pentru numeroase sale articole publicate în publicații prestigioase precum Financial Times, Bloomberg Businessweek sau Institutional Investor.

Vitaliy N. Katsenelson a botezat aceste piețe cu evoluție neclară și incertă Coward Lion Market.

„Ce mod ingenios de a descrie aceste piețe lipsite de trend, cu o evoluție contrară tuturor așteptărilor, dar care îi înnebunesc pe investitori. Cartea de față este un ghid util și ușor de înțeles care să te ajute în depășirea perioadelor frustrante pe care le vom întâlni. Ai nevoie de aceste sfaturi chiar acum, deoarece, în perioada următoare, piețele n-o vor lua în nici o direcție”, scrie, în prefață, autorul acesteia, John Mauldin, președintele Millenium Waves Investments.

Printre calitățile lui Katsenelson și ale cărții sale se numără aceea că, în analiză sa, autorul nu se sfiește să dea exemple din universul cazinourilor și jocurilor de noroc, comparație pe care, în general, investitorii profesioniști se feresc să o facă, fie din snobism, fie din teamă.

Astfel, unul dintre sfaturile inspirate de gambling pe care Katsenelson le da investitorilor la Bursă este următorul: „Petrece mai mult timp concentrându-te pe proces decât pe rezultatele finale. Dacă nu ar exista hazardul, fiecare decizie pe care am lua-o ar fi bazată exclusiv pe efect. Dacă așa ar sta lucrurile, procesul ar putea fi judecat doar după rezultatul final. Dar hazardul este prezent la fel de constant în investiții ca și în jocurile de noroc”.

Un alt sfat interesant pe care Katsenelson îl dă investitorilor este acela de a se feri, pe cât posibil, de zgomotul asurzitor pe care știrile mass media îl fac în legătură cu piața și care riscă să îi afecteze judecata.

„Volatilitatea pieței de capital și zgomotul infecțios pe care-l produce modifică și comprimă noțiunea de timp, dezlănțuind demonii lăcomiei și ai fricii. (…) Cele mai multe informații oferite de canalele de afaceri sunt la fel de utile pentru un investitor ca un buletin meteo din minut în minut pentru un turist care nu intenționează să călătorească decât peste un an”, scrie Katsenelson.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0