Simona Pirtea: „Pot fi și mamă și avocat și femeie în același timp”

Simona Pirtea: „Pot fi și mamă și avocat și femeie în același timp”

Interviu SIMONA PIRTEA, Managing Partner, ENACHE PIRTEA ȘI ASOCIAȚII

Şi-a dorit de mică să facă dreptate şi firesc, pentru că avocatul era pentru ea un gardian al dreptății, a ales parcursul unei facultăţi de drept. Cariera şi, în mod sigur, abilităţile, au adus-o spre domeniul dreptului penal. Experienţa profesională acumulată pe piața avocaturii de business a făcut-o să meargă pe drumul antreprenoriatului, construind, în parteneriat, o firmă de avocatură deja recunoscută în directoarele internaţionale de profil. „Una dintre superputerile în care mă specializez continuu este aceea de a fi magician al timpului și încerc să îmbin viața personală și calitatea mea de mamă cu viața profesională”, ne mărturiseşte Simona Pirtea în interviul acordat revistei noastre.

„I needed a hero, so I became one”. Mi-a plăcut acest motto de pe profilul dvs. aflat pe site-ul firmei. De ce trebuie o femeie avocat să devină eroină, care sunt provocările majore cărora trebuie să le facă față, nu numai ca avocat penalist, ci și ca femeie?

Cred foarte mult în puterea exemplului personal și, de asemenea, în permanenta dezvoltare, atât în plan profesional, cât și în plan personal. Suntem întrebați de mici care este eroul nostru preferat și răspunsurile se raportează în prima parte a vieții la oamenii cei mai importanți din copilărie, părinți și profesori, iar în partea a doua la persoane care ne inspiră și ne fac să ne dorim să devenim mai buni. ”I needed a hero, so I became one” transpune în cuvinte faptul că devin ceea ce admir la cei care mă inspiră, încercând la rândul meu să inspir și să ofer puterea exemplului.

Provocările în viața de avocat sunt nenumărate și cred că acesta este unul dintre aspectele care face această profesie atât de frumoasă. Și cred că le avem toți, deopotrivă, femei și bărbați. Ceea ce are diferit penalul față de celelalte arii de practică este faptul că devine un stil de viață, în sensul că ești disponibil 24 de ore din 24 și nu este suficient să fii doar un foarte bun avocat ci este necesar să fii și psiholog și prieten pentru clienți.

Sunteți licențiată în drept, dar și în comunicare socială și informații și aveți un masterat în resurse umane și comunicare managerială. De ce avocatura, dreptul? A fost propria alegere sau v-a călăuzit cineva? Ce amintiri păstrați din acea perioadă de studii, profesori, mentori?

Întotdeauna am fost o justițiară. Încă de mică ceream dreptate și doream să fac dreptate. Deci avocatura a venit ca un pas firesc în viața mea, avocatul fiind un gardian al dreptății, care încearcă să păstreze echilibrul în corecta aplicare a legilor. Și cu cât are mai multe perspective și analizează problemele din unghiuri diferite, cu atât are șansa să găsească mai multe rezolvări și răspunsuri.

Anii de facultate au contribuit mult la omul care sunt acum. Experiențele și oamenii din jur, atât colegi cât și profesori, mi-au oferit repere pentru ceea ce am construit în anii următori în plan profesional și personal.

În cadrul programului de master ISCE – Law & Business School Barcelona susțineți cursurile de Compliance. Cum sunt tinerii studenți și masteranzi de azi? Ce așteptări au de la această meserie? Sunt mai multe fete, dat fiind că procentele arată o predilecție a acestora spre avocatură? Le-ați da un sfat?

Cursul susținut la ISCE mi-a dat ocazia să relaționez cu studenți de diverse naționalități. Cred că nu sunt diferiți de studenții din România, și unii și alții fiind caracterizați de curiozitate, deschidere către nou și diversitate și de dorința de a avea un echilibru între viața profesională, socială și cea personală. Chiar dacă procentele arată o predilecție a fetelor către avocatură, sfatul meu pentru cei care doresc să devină avocați, deopotrivă băieți și fete, este să investească cât mai mult în ei, să învețe și să se dezvolte în primii ani de profesie pentru că aceștia sunt definitorii, pe scurt să își urmeze visul.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre parcursul carierei dvs., de la expert în probleme de securitate națională la avocat asociat și în final la managing partener al firmei de avocatura Enache Pirtea și Asociații. Îți trebuie curaj ca să faci pasul de la o funcție de executant la una de antreprenor și lider?

Îți trebuie curaj, determinare și încredere. Și oameni cu care să poți construi. Cred foarte mult în echipă, în parteneriat, acesta fiind și unul dintre principiile de bază ale Enache Pirtea şi Asociații. Eu am avut șansa să am lângă mine oameni care mi-au forțat limitele și care au avut încredere în mine, oameni care m-au inspirat și care mi-au oferit foarte multă libertate. Și odată cu încrederea și libertatea vin responsabilitatea, maturitatea și asumarea, care pot trasa mai ușor pașii către antreprenoriat.

Și pentru că tot am adus vorba de antreprenor, cum vedeți antreprenoriatul românesc, ce minusuri există și ce s-ar putea face în sprijinirea acestuia? Mai ales că sunteți membră și activați în cadrul RBL, o fundație a liderilor business-ului românesc.

Antreprenoriatul românesc este, în mod evident, într-o creștere semnificativă atât ca număr al firmelor cât și ca cifră a afacerilor derulate, tot mai mulți oameni de afaceri români autentici dezvoltându-se în peisajul economic național și chiar internațional. Din acest punct de vedere, primii 20 de ani de după Revoluție, marcați de o privatizare accentuată a economiei centralizate deținute de stat, au avut darul de a aduce în România modele de business veritabile și viabile și care au constituit exemple pentru antreprenorii români. Observ, cu precădere în ultimii ani, business-uri foarte puternice create și gestionate de români, mulți dintre liderii acestora regăsindu-se chiar în RBL, oameni care la rândul lor au inspirat o întreagă generație de antreprenori tineri.

Iar ceea ce mediul de afaceri solicită în ultimii ani pentru a se putea dezvolta este, cu precădere, o previzibilitate legislativă și fiscală reală, precum și crearea de politici guvernamentale care să faciliteze dezvoltarea unor business-uri de producție și nu doar a acelora de intermediere sau desfacere a produselor sau serviciilor altor țări. Și tocmai faptul că, personal, cred cu tărie în valoarea reală a antreprenoriatului românesc m-a determinat să fiu unul dintre membrii fondatori ai proiectului Repatriot, născut în cadrul RBL, care încurajează și promovează repatrierea prin antreprenoriat.

Spuneați la un moment dat că dreptul penal este ”o practică pentru avocații cu nervi de oțel”, lupta în instanța pentru destinul clienților reprezentând cea mai grea parte a meseriei și probabil și motivul pentru care sunt puțini avocați buni în această arie. Ce calități și ce abilități ar trebui să aibă un avocat care gestionează relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată?

În dosarele de drept penal nu mai lupți doar pentru dreptate ci ai, de foarte multe ori, destinul oamenilor în mâna ta și poți face diferența. Acest lucru aduce cu el o mare responsabilitate și răspundere și nu îți poți permite să greșești. Pentru că de multe ori timpul de pregătire sau studiu al dosarului este aproape inexistent – de exemplu, în cazul măsurilor preventive am avut situații în care instanța ne-a dat 20 minute să pregătim apărarea, în condițiile în care era primul contact cu clientul și cu dosarul, dosarul având zeci de bibliorafturi. Este esențial pentru avocatul de drept penal să aibă o bază teoretică foarte solidă, rezistență la stres, viteză de reacție, capacitate de analiză și sinteză, fermitate și un bun discurs. În relația cu organele de urmărire penală sunt importante, de asemenea, și capacitatea avocatului de adaptare, cunoștințele de psihologie și flexibilitatea.

Cum este EPA la ora actuală, la 2 ani de activitate, și ce vă gândiți să fie EPA în viitorul apropiat?

Cei doi ani de activitate ai EPA au fost doi ani de consolidare pe piața avocaturii de business sub acest nume. Deși ambii parteneri fondatori aveam experiența avocaturii de business din societățile în care am lucrat anterior, înființarea EPA a fost pentru noi un exercițiu reușit de încredere și de antreprenoriat, în care am îmbinat creșterea societății ca volum de activitate cu extinderea echipei de avocați și a ariilor juridice în care oferim servicii la cel mai înalt nivel profesional.

Am obținut încă din primul an al EPA recunoașterea activității de către publicațiile naționale și mai ales internaționale de referință precum Legal 500, Chambers and Partners, Expert Guides și International Comparative Legal Guides în ceea ce privește activitatea de White Collar & Business Crime, și am reușit să consolidăm portofoliile de clienți și de proiecte în domeniile dreptul muncii, litigii, M&A, corporate sau pharma.

Mă bucur că am construit împreună cu clienții noștri o relație de încredere totală și de sprijin, nu doar din punct de vedere legal ci și din punct de vedere al creșterii și dezvoltării business-ului și sunt convinsă că acest lucru se datorează devotamentului și pasiunii echipei EPA.

Spre viitor privesc cu încredere și curaj pentru că am învățat, de-a lungul anilor de profesie dar și de viață, că munca și efortul, atunci când iubești ceea ce faci, îți vor fi răsplătite fără dubiu și fără întârziere, atât timp cât ai mereu ca reper faptul că avocatura este cu și despre oameni, de ambele părți.

Familia. Cum se descurcă o femeie profund implicată în propria afacere, cu timpul extrem de drămuit, cu prezența și cu dăruirea oferită familiei? Mai aveți timp liber și pentru dvs.?

Plecând de la motto-ul ”I needed a hero, so I became one”, una dintre superputerile în care mă specializez continuu este aceea de a fi magician al timpului și încerc să îmbin viața personală și calitatea mea de mamă cu viața profesională. Deși m-am gândit mult timp la cum să găsesc echilibrul între cele două, am ajuns la concluzia că, de multe ori, nu pot fi separate total, avocatura fiind și ea un stil de viața. Și în acest caz, poate nu e nevoie de un echilibru ci de o îmbrățișare a faptului că, de foarte multe ori, pot fi și mamă și femeie și avocat în același timp.

Cred ca poate fi o lecție foarte valoroasă și pentru copii – aceea că trebuie mereu să îți urmezi visul și că e important ca munca să fie pasiune și nu obligație. Unul dintre avantajele de a fi și mamă și avocat în același timp este că am un mic avocat acasă, care devine expert în arta argumentării și a atenției pentru detalii și care mă provoacă în fiecare zi să devin un avocat și un om mai bun.

 Georgeta Clinca

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0