Primele brute ale VIG au crescut semnificativ, cu 13,6%, la 9,5 miliarde de euro

Primele brute ale VIG au crescut semnificativ, cu 13,6%, la 9,5 miliarde de euro

  • Profitul inainte de impozitare a crescut considerabil, cu circa 10%, la 413,4 milioane de euro
  • Rata combinata s-a imbunatatit usor, la 95,1% 

In contextul unor provocari geopolitice si economice majore, Vienna Insurance Group (VIG) a consemnat o evolutie foarte buna in primele trei trimestre din 2022. Toti indicatorii cheie au continuat sa se imbunatateasca in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.  

“Desigur, ca orice alta companie, resimtim efectele situatiei actuale, inflatia fiind cel mai important factor in acest context. Situatia de fata conduce, intre altele, la cresterea cheltuielilor cu daunele, ceea ce pune presiune asupra evolutiei ratei combinate. Cu toate acestea, suntem increzatori ca strategia noastra axata pe o ampla diversificare ne va permite sa gestionam eficient riscul inflatiei, per ansamblu. O evaluare recenta a riscurilor a demonstrat ca pietele noastre cele mai mari din punct de vedere al volumului sunt bine pozitionate datorita masurilor luate si politicii actuale de preturi. Avem incredere in continuare in potentialul de crestere pe termen lung al regiunii ECE, in special datorita prognozelor actuale pentru aceasta zona, ce sunt din nou cu mult peste prognozele ce vizeaza zona euro. 

Avand in vedere situatia actuala si cu conditia ca pana la finele anului sa nu intervina fluctuatii si factori perturbatori externi neasteptati, estimam un volum total al primelor de cel putin 12 miliarde de euro in 2022 si un profit inainte de impozitare care sa depaseasca rezultatul de anul trecut, de 511 milioane de euro. In ceea ce priveste rata combinata, tintim un nivel in jurul a 95%, in ciuda provocarilor actuale”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group. 

Crestere a primelor pe toate pietele si liniile de business

Un trend ascendent clar s-a putut observa la nivelul volumului primelor. Valoarea totala a crescut semnificativ in primele noua luni ale anului 2022, cu 13,6%, in termeni anuali, pana la 9,530 miliarde de euro. Aceasta include in premiera rezultatul companiilor de asigurare achizitionate recent in Ungaria si Turcia, care reprezinta 3% din totalul primelor, adica 291 de milioane de euro. Chiar exceptand aceste companii, avansul subscrierilor a fost de doua cifre, de 10,1%. Toate liniile de business si pietele VIG au consemnat o crestere a primelor. Cu exceptia asigurarilor de viata cu prima unica (+3,1%), toate liniile de business au inregistrat rate de crestere de doua cifre (RCA +21%, CASCO +13,6%, proprietati si raspunderi +15,3%, asigurari de sanatate +11,8%, asigurari de viata cu prima regulata +10%).

Profitul inainte de impozitare a crescut cu circa 10%

Avand o valoare de 413,4 milioane de euro, profitul inainte de impozitare s-a situat cu circa 10% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul financiar (excluzand companiile consolidate prin punere in echivalenta), situat la 479,2 milioane de euro, a scazut cu 8,4% in raport cu anul trecut, in special din cauza masurilor deja luate in primul si al doilea trimestru al anului pe fondul expunerii pe obligatiuni guvernamentale si corporative din Rusia. Avand o valoare de 302,4 milioane de euro, profitul net a fost in crestere cu 10,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Rata combinata s-a imbunatatit usor

Situandu-se la un nivel de 95,1%, rata combinata a scazut usor fata de nivelul de anul trecut (95,2%). Totusi, presiunea exercitata de cresterea costurilor medii, generata partial de inflatie, este evidenta daca vom compara nivelul actual cu cel din prima jumatate a anului, de 94,3%. Investitiile Grupului, incluzand numerarul si echivalentele in numerar, se situau la data de 30 septembrie 2022 la nivelul de 34,1 miliarde de euro. Profitul (anualizat) pe actiune a crescut in perioada mentionata de la 2,86 euro la 3,07 euro (+7,3%).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0