Primul hidroagregat complet retehnologizat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)

Primul hidroagregat complet retehnologizat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)

Hidroelectrica a finalizat procesul de retehnologizare a hidroagregatului (HA) nr. 6 de la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru). Având la acest moment o putere instalată de 60,14 MVA si o putere maximă disponibilă la cupla turbinei de 55 048,8 kW (55,05 MW), grup generator complet retehnologizat este primul predat pentru operarea comercială din cele șase hidroagregate de la Stejaru. HA6 intră, odată cu finalizarea lucrărilor, într-un nou ciclu de viată, beneficiind totodată, de o creștere a puterii de la 50 la 55 MW.

Probele efectuate certifică faptul că agregatul funcționează la parametrii proiectați, însă probe de performanță vor continua pe parcursul întreg anului 2020, în paralel cu exploatarea comercială.

Pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru s-a semnat în anul 2015 contractul de lucrări nr.1008/2015 între SPEEH Hidroelectrica SA și Asocierea Romelectro SA & Litostroj Power doo Slovenia. Contractul, de tip EPC (Engineering, procurement, construction and commissioning) include retehnologizarea tuturor instalaţiilor și echipamentelor din perimetrul de exploatare Stejaru, respectiv: casa vanelor fluture și conductele forţate, centrala și staţiile exterioare din nodul de sistem de 220kV/ 110kV. Costul total de realizare a lucrărilor la cheie este de cca. 75 milioane de Euro.

Valoarea totală a investiției acoperind hidroagregatul, instalațiile sale auxiliare și instalațiile de racordare până în punctul de conectare la Sistemul Energetic Național este de 9,977 mii euro. Este o lucrare importantă nu doar pentru Hidroelecrica, ci și pentru SEN. Este nevoie să continuăm investițiile, să ne securizăm obiectivele din portofoliu și să introducem agregatele într-un nou ciclu de viață și de exploatare comercială. Ne-am propus ca Hidroelectrica să dea un exemplu de pereverență în ceea ce privește activitatea de investiții, modernizare și retehnologizare” – a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica. ”În acest spirit, ne dorim ca lucrările la hidroagregatul la hidroagregatul 5, următorul pe lista de retehnologizare de la Stejaru, să fie făcute într-un ritm alert.”

Reamintim că Centrala hidroelectrică Stejaru (redenumită prin Ordinul nr.443/11.04.1990 C.H.E.Dimitrie Leonida), este principala centrală din schema hidroelectrică a râului Bistrița.  Centrala dispune de 6 hidroagregate de tip Franscis puse în funcţiune în perioada 1960-1962, cu o putere instalată de 210 MW  (4x 27,5MW+ 2x50MW). Energia medie de proiect este de 434,5 GWh/an (394 GWh/an iniţial, suplimentaţi în 1970 cu 40,5GWh/an la punerea în funcţiune a captării secundare Taşca).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0