Profitul bancar răzbeşte de sub neperformante, dar nu e loc de exuberanţă

coverstory

Cele 41 de bănci româneşti au reuşit să revină pe profit în prima parte a acestui an, cu câştiguri de 1,15 miliarde lei, faţă de pierderi de aproape 200 milioane lei în primele 6 luni din 2012 şi de 2,3 miliarde lei la finalul anului trecut, conform datelor furnizate de BNR.

Pe de altă parte, rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la aproape 21% în iulie, faţă de 18,24% la finalul anului precedent şi 7,89% în 2009, indicator influenţat şi de reducerea soldului total de credite. Situaţia neperformantelor din sistem nu este chiar atât de înfricoşătoare, pentru că rata de peste 20% trebuie privită împreună cu gradul de acoperire cu provizioane care trece de 60%, dar şi cu rata de solvabilitate de circa 15% la nivelul sistemului. „Un grad de acoperire de aproape 63% înseamnă că 63% din neperformanţă este recunoscută prin provizioane. Adică în capitalul propriu a fost asumat costul, iar ceea ce se recuperează din creanţe va fi venit pur. Apoi mai sunt şi garanţiile din care este imposibil să nu se recupereze diferenţa rămasă de la provizionare“, susţine Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR. Există însă posibilitatea ca rata creditelor neperformante să explodeze către 25% odată cu finalizarea controalelor în ceea ce priveşte modul de restructurare a creditelor, susţin surse din piaţa bancară.

De asemenea, sistemul este în plin proces de restructurare şi de dezintermediere (deleveraging). Din aceste motive, tendinţa de consolidare a profitabilităţii băncilor este nesigură, chiar dacă poate fi compensată de o revigorare a creditării datorită scăderii dobânzilor în lei şi îmbunătăţirea prognozelor de creştere economică.

Dincolo însă de performanţele băncilor, este important că solvabilitatea acestora rămâne foarte solidă, de 14,67% în medie, cu mult peste pragul minim legal de 8%. Pe de altă parte, conform previziunilor lansate în urmă cu mai mulţi ani, pe piaţa bancară se intensifică procesul de consolidare prin fuziuni, achiziţii şi transferuri de active. Să vedem însă cum au evoluat în prima parte a acestui an cele mai importante bănci româneşti.

 

BCR a recuperat pierderile din 2012

Liderul sistemului, BCR, a reuşit o revenire spectaculoasă, de 180 de grade, a rezultatelor financiare, cu un profit net de 556,7 milioane lei (126,8 milioane euro), faţă de pierderea de 548,5 milioane lei (124,9 milioane euro) din semestrul 1 2012. Rezultatul „marchează livrarea obiectivelor ambiţioase ale programului de redresare a BCR şi, de asemenea, contabilizând impactul pozitiv din eliberarea unor pasive fiscale în cuantum de 560,8 milioane lei (127,7 milioane euro)”, precizează banca. La sfârşitul primului trimestru, BCR avea pierderi de 12,1 milioane de lei.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite au scăzut semnificativ, cu 37,8%, datorită unui flux mai redus de credite neperformante, conform aşteptărilor. Rata creditelor neperformante (NPL) a crescut în continuare până la 29,2% din portofoliul total de credite, din cauza scăderii portofoliului de credite, în timp ce formarea creditelor neperformante s-a redus semnificativ atât în termeni absoluţi, cât şi relativi. Rata de acoperire a creditelor neperformante se situează la 61,6%, semnificativ superioară valorii de 53,7% din iunie 2012.

BCR şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă în funcţie de active, în pofida unei reduceri a activelor totale cu 4,9%, până la 69,7 miliarde lei. Volumul agregat al creditelor a scăzut cu 4,3%, până la 50,9 miliarde lei, iar depozitele au scăzut cu 3,2%, la 36,6 miliarde lei. BCR avea o rată de solvabilitate de 12,96% în iunie 2013. „Prima jumătate a anului ne-a confirmat faptul că scăderea costurilor de risc este calea către profitabilitate. În plus, remarcăm cu încântare efectele puternic pozitive ale programului de restructurare asupra performanţei noastre operaţionale. Capitalul actual al BCR şi lichiditatea sunt o bază excelentă pentru a finanţa în continuare oportunităţi de creştere generate de îmbunătăţirea situaţiei economice din România”, a declarat Bernd Mittermair, Chief Financial Officer al BCR.

 

Şi BRD redevine profitabilă

A doua bancă după mărime, BRD, a avut în prima parte a anului un profit net de 62 milioane lei, în creştere cu 58% faţă de S1 2012. Volumul total al creditelor brute acordate clientelei a scăzut cu 1%, la 34,85 miliarde lei. La nivelul creditelor de retail s-a înregistrat un progres (+3,2% vs -1,4% la nivelul pieţei, la sfârşitul lunii mai 2013). Această evoluţie pozitivă a creditelor pentru persoane fizice a fost determinată de creşterea portofoliului de credite imobiliare (în special al creditelor acordate în cadrul programului „Prima Casă”), cu 31,7% faţă de 30 iunie 2012. Creditele acordate companiilor (17,59 miliarde lei) au cunoscut o scădere faţă de iunie 2012 (-4,8%). Volumul depozitelor a avansat cu 0,9% faţă de 30 iunie 2012, atingând 33,26 miliarde de lei. Astfel, raportul credite nete/depozite a continuat să se îmbunătăţească, nivelul consemnat la sfârşitul primului semestru fiind de 91,4%, mai scăzut cu 6,2 puncte faţă de 30 iunie 2012. Costul net al riscului pentru prima jumătate a anului 2013 a cunoscut o evoluţie pozitivă faţă de 30 iunie 2012, cu o scădere de 7,8% – raport cost/venituri îmbunătăţit (45,0%) în comparaţie cu S1 2012 (46,9%).

 

Banca Transilvania rămâne constantă

Banca Transilvania a încheiat prima jumătate a acestui an cu un profit net de 180,19 milioane lei, aproximativ similar primului semestru al anului trecut, când a fost de 179,62 milioane lei. „Primul semestru a fost pentru Banca Transilvania conform cu estimările noastre de la începutul anului şi suntem încrezători că vom realiza bugetul asumat faţă de acţionari, pentru 2013. Am reuşit să realizăm un profit substanţial, chiar dacă în continuare contextul economic rămâne dificil. Vom continua să fim activi pe piaţă, să optimizăm modelul nostru de business şi, în acelaşi timp, să contribuim la revenirea economiei româneşti”, declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare sunt de 141 milioane lei, comparativ cu 182,72 milioane lei, la 30.06.2012. Raportul cost/venit a fost de 52%. Activele au avansat cu 2%, la 30,1 miliarde lei. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,94% din totalul portofoliului de credite. S-au înregistrat creşteri ale totalului resurselor atrase cu 4% faţă de sfârşitul anului trecut, soldul depozitelor fiind de 24,1 miliarde lei. Raportul credite/resurse atrase şi împrumutate s-a situat la 77,30%, iar solvabilitatea a fost de 11,85% cu profitul inclus, respectiv de 10,92% fără profit inclus.

 

Rezultate foarte bune la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane euro (265 milioane lei), în creştere cu 20%. Valoarea totală a activelor, de 5,59 miliarde de euro, a scăzut cu 1%. Rata solvabilităţii a fost de 14,2%, ROE (return of equity) s-a ridicat la 19%, iar rata creditelor neperformante a crescut uşor până la 8% (faţă de 7,2%, cât era în iunie 2012). Volumul total al creditelor a crescut cu 6%, la 3,6 miliarde euro, în timp ce depozitele au avansat cu 8%, ajungând la peste 4 miliarde euro. Raportul credite/depozite este de 89%, faţă de 91% în iunie 2012. „Am încheiat prima jumătate a anului 2013 cu un rezultat foarte bun, ţinând cont că mediul economic îşi revine, dar foarte lent. Am probat soliditatea modelului nostru de business în condiţii economice dificile şi sunt foarte mulţumit de cum a performat banca. Pentru a doua jumătate a acestui an vom continua să controlăm strict costurile şi riscurile, să îmbunătăţim procesele şi operaţiunile acolo unde putem şi să ne consolidăm relaţia cu cele 2 milioane de clienţi ai noştri”, a spus Steven van Groningen, Preşedinte&CEO Raiffeisen Bank.

 

UniCredit Ţiriac îşi consolidează poziţia

UniCredit Ţiriac Bank a anunţat un profit net de 202,9 milioane lei (46,2 milioane euro) în primul semestru din 2013, de peste 2,5 ori mai mare decât în primele şase luni din 2012. Provizioanele pentru credite s-au situat la 227,6 milioane lei, în creştere cu 73%, însă la un nivel relativ similar dacă se exclud schimbările de metodologie de anul trecut. Banca a eliberat pasive fiscale amânate, constituite ca urmare a conversiei la IFRS, în concordanţă cu cerinţele legale.

Activele băncii au atins 24,4 miliarde lei, în creştere cu 7,4%. Volumul de credite a crescut cu 0,7%, la 17,1 miliarde lei: finanţările pentru IMM-uri au avansat cu 33% şi cu 9% pentru companiile de talie medie. Depozitele au ajuns la 12,9 miliarde lei, în creştere cu 10,3%.

„În ciuda creşterii PIB înregistrate la nivel statistic şi a faptului că sistemul bancar a revenit pe profit, factorii economici şi de piaţă continuă să arate o situaţie delicată la nivelul agenţilor economici. Consumul rămâne în mare parte modest, iar cererea de credite a continuat să scadă, în timp ce numărul falimentelor şi creditelor neperformante a crescut. Cei mai mulţi dintre jucătorii din piaţă trec printr-un proces de restructurare. În acest context economic, UniCredit Ţiriac Bank va continua să îşi consolideze poziţia pe piaţă, printr-o creştere consistentă şi stabilă a business-ului. Categoriile IMM şi companii de talie medie vor rămâne principalele segmente pe care ne vom axa pentru dezvoltare. După achiziţionarea portofoliului RBS, vom miza pe produse de nişă profitabile şi rezonabile ca nivel al riscurilor pentru a creşte şi în zona de Retail. Activităţile de administrare a riscurilor şi asigurarea unei bune calităţi a portofoliului de finanţări vor rămâne priorităţi pe agenda noastră”, a spus Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

 

EximBank îşi dezvoltă activitatea

O altă performeră este EximBank, care a reuşit să-şi dubleze profitul brut, ajuns la aproape 30 milioane lei. „Pentru acest an ne-am setat ca obiectiv creşterea organică, dezvoltarea activităţii fiind corelată şi cu o creştere a eficienţei în utilizarea resurselor. Acţiunile întreprinse pe finalul anului trecut şi la începutul acestui an pentru repoziţionarea băncii au dat rezultate, astfel că, în primul semestru al acestui an, EximBank a înregistrat o creştere a veniturilor bancare cu aproape 5% faţă de perioada similară din 2012, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cu 15%”, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank. El a adăugat că dinamizarea activităţilor comerciale ale băncii este evidentă, expunerea totală a EximBank în nume şi cont propriu fiind la jumătatea anului cu 22% peste nivelul de la finele anului trecut. Pe parcursul primului semestru, banca a făcut schimbări la nivelul structurii comerciale şi a implementat un concept organizaţional bazat pe existenţa unor directori regionali ce coordonează vânzările la nivel naţional. Acest proces s-a derulat în paralel cu dezvoltarea reţelei de unităţi. Tot în prima jumătate a anului, EximBank a lansat o aplicaţie online care permite utilizatorilor site-ului www.eximbank.ro să afle, de la propriul computer, dacă se precalifică pentru accesarea unui credit, precum şi valoarea împrumutului pe care l-ar putea primi. De asemenea, pentru eficientizarea activităţii, în EximBank se derulează un proces de optimizare a fluxurilor de lucru şi de reorganizare a departamentelor de client support, precum şi de adaptare/lansare de produse.

 

Garanti Bank şi-a dublat profitul

Şi grupul Garanti Bank a reuşit să-şi dubleze profitul net în primul semestru, de 19,8 milioane euro. La finele lunii iunie 2013, totalul activelor grupului se ridica la 1,75 miliarde de euro. Toate cele patru companii din cadrul Grupului Garanti România au înregistrat profit în prima jumătate a anului 2013: Garanti Bank – 17,1 milioane de euro, de patru ori mai mult faţă de anul precedent; Garanti Credite de Consum – 0,9 milioane de euro; Garanti Leasing – 1,3 milioane de euro; Garanti Credite Ipotecare – 0,5 milioane de euro. „Grupul Garanti şi-a menţinut trendul ascendent prin dezvoltarea tuturor segmentelor, achiziţia de noi clienţi, creşterea volumului de depozite şi de credite acordate în special pe segmentul IMM-urilor – motorul creşterii economice în contextual actual. Gestionarea eficientă a riscurilor, împreună cu o atenţie sporită îndreptată către nevoile clienţilor au constituit cheia succesului în dezvoltarea sustenabilă a grupului. Pentru a doua jumătate a anului, estimarea noastră asupra pieţei pe baza datelor existente este una prudentă, dar avem în vedere menţinerea obiectivelor de profitabilitate pentru Garanti România”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Grupul Garanti România.

 

Carpatica: rezultate încurajatoare în procesul de transformare

Şi Banca Comercială Carpatica a înregistrat un profit net auditat de 16,1 milioane lei în S1, în creştere cu 74,6%. Creditele noi au crescut cu 4,2%, la 71,5 milioane euro, soldul net al creditelor – 1,3 miliarde lei – fiind cu 10% mai mare comparativ cu sfârşitul anului 2012. Depozitele la termen au avansat cu 5,9%, la 2,3 miliarde lei, astfel că raportul credite-depozite este de 61,7%. Banca are o solvabilitate de 10,6%. „Rezultatele obţinute de bancă sunt încurajatoare şi demonstrează că am făcut progrese în implementarea strategiei noastre în procesul de transformare a băncii. Noua şi experimentata noastră echipă de management se concentrează asupra îmbunătăţirii semnificative a proceselor operaţionale şi a rezultatelor. În timpul procesului continuu de remodelare a business-ului, suntem mai mult decât oricând deschişi pentru noi oportunităţi de afaceri, oferind clienţilor noştri susţinere continuă într-un mediu economic plin de provocări. Aspirăm să fim o bancă orientată spre clienţii săi, fiind în continuă căutare de noi oportunităţi şi alianţe strategice. Sunt încrezător că procesul de transformare început în acest an va genera beneficii substanţiale şi sustenabile în viitorul apropiat”, a declarat Johan Gabriels, CEO al Băncii Comerciale Carpatica.

 

Volksbank redevine eficientă şi se extinde

O altă bancă ce trece printr-o transformare radicală este Volksbank, aceasta reuşind să devină profitabilă în prima parte a anului, cu un câştig net de 4,2 milioane euro, faţă de o pierdere de 12,1 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, acţionarul majoritar din Austria va majora capitalul social al subsidiarei din România cu 60 de milioane de euro, în a doua parte a acestui an, fondurile fiind necesare mai ales pentru finanţarea investiţiilor băncii în vederea extinderii în România, după cum spun reprezentanţii băncii. „Acţionarii doresc să întărească poziţia Volksbank România pe piaţa locală şi să sprijine continuarea programului de restructurare, relansare şi investiţii. Din planul de investiţii fac parte modernizarea reţelei de sucursale – investiţiile fiind estimate la circa 10 milioane de euro; sisteme şi infrastructură IT – circa 20 milioane euro; marketing şi resurse umane. Capacitatea băncii de a atrage depozite este de 3,6 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, astfel că raportul credite nete/depozite a continuat să se îmbunătăţească, nivelul consemnat la sfârşitul primului semestru fiind de 320%, faţă de 545% la 30 iunie 2012. Costul net al riscului a scăzut cu 45%, în timp ce volumul creditelor neperformante a rămas stabil. În perioada următoare, Volksbank se va concentra pe atragerea de noi depozite şi pe creşterea bazei de clienţi şi a veniturilor din operaţiunile cu clientelă“, precizează banca.

Banca Cota de piaţă 31 iulie 2013 (active) % Cota de piaţă 31 decembrie 2012 (active) %
BCR 18,88 19,29
BRD 12,66 13,11
Banca Transilvania 8,48 8,09
Raiffeisen Bank 7,03 6,46
CEC Bank 6,95 7,35
UniCredit Ţiriac 6,87 6,85
ING Bank 4,61 4,50
Alpha Bank 4,54 4,51
Volksbank 4,19 4,50
Bancpost 3,27 3,33
Piraeus Bank 2,24 2,14
Banca Românească 1,96 1,89
Citibank 1,93 1,78
Garanti Bank 1,84 1,83
Credit Europe Bank 1,53 1,38 

Sursa: băncile comerciale, estimări redacţionale

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0