Punct de răscruce la plăţile cu cardul: 1 din 2 tranzacţii se face la comercianţi

Catalin_Cretu-visa plati telefoane mobile

O pondere de 45% din totalul tranzacţiilor cu un card Visa se realizează la comercianţi, conform datelor de la finalul lunii septembrie 2013, restul fiind retrageri de numerar la bancomate, în creştere faţă de 41% în 2012, o dovadă a schimbării foarte rapide a comportamentului consumatorilor, chiar şi în perioada crizei.

Numărul plăţilor la comercianţi a crescut cu 20% în 2013 iar valoarea medie a tranzacţiilor la comercianţi a scăzut cu 3,7%, atingând pragul de 35 euro, ceea ce demonstrează că românii îşi folosesc cardurile Visa pentru a face plăţi frecvente şi de valoare mai mică direct la comercianţi. Comparativ, valoarea medie a tranzacţiei cu cardul la comercianţi în Europa este de 48,8 euro, a anunţat astăzi Visa.

„Rămânem în continuare cel mai performant sistem de plată şi aceasta se datorează încrederii clienţilor, care au tot mai mulţi bani pe cardurile Visa şi realizează plăţi cu preponderenţă la comercianţi”, a spus Cătălin Creţu, director regional România şi Croaţia la Visa Europe, în cadrul unei conferinţe de presă. În 2013, portofoliul de carduri Visa emise în România a rămas stabil, la 7,15 milioane de carduri.

El a ţinut să menţioneze şi faptul că rata fraudelor cu cardul din totalul plăţilor, de 0,004%, este de 11 ori mai mică în România faţă de media europeană.

Numărul tranzacţiilor realizate cu carduri Visa emise în România direct la comercianţi a crescut cu 20,7% în anul financiar 2013, de şapte ori mai rapid decât numărul retragerilor de numerar (3%), ceea ce arată că înlocuirea plăţilor în numerar cu cele prin card se accelerează, potrivit rezultatelor anuale pentru România raportate de Visa Europe.

Cheltuielile efectuate la comercianţi pe carduri Visa emise în România au crescut cu 16,2%, în timp ce totalul sumelor cheltuite a crescut cu 10,7% (la 19,3 miliarde euro), ceea ce arată că înlocuirea plăţilor în numerar cu cele prin card se accelerează în portofoliul Visa.

Segmentul cardurilor emise pentru companii a înregistrat pentru al treilea an consecutiv o creştere de două cifre a tuturor indicatorilor. Astfel, s-au emis mai multe carduri Visa pentru companii (+13,9%), care au fost folosite pentru a realiza cheltuieli mai mari per total (+17,2%, la 4,24 miliarde euro) şi tranzacţii mai multe la comercianţi (+20,8%). Un sfert (25%) din totalul cheltuielilor efectuate la comercianţi cu carduri Visa se realizează pe cardurile pentru companii.

Cardurile de debit, principalul segment al portofoliului deţinut de Visa Europe în România, au înregistrat o evoluţie bună în 2013, confirmând faptul că posesorii de carduri îşi folosesc mai des cardurile pentru a plăti direct la comercianţi, fără costuri suplimentare. Numărul tranzacţiilor efectuate cu carduri de debit Visa la comercianţi (POS şi online) s-a majorat cu 20,7% în 2013, în timp ce valoarea medie a plăţilor realizate direct la comercianţi a scăzut cu 3,5%. Totodată, valoarea plăţilor la comercianţi cu carduri de debit a avansat cu 16,4%.

De asemenea, cardurile de credit au înregistrat o evoluţie solidă, întrucât numărul total al tranzacţiilor efectuate direct la comercianţi a urcat cu 20,5%, iar sumele cheltuite au crescut cu 13,4%. Datele Visa Europe arată că românii folosesc tot mai des cardurile de credit pentru articole cu valoare mai mică, valoarea medie a plăţilor realizate cu aceste carduri la comercianţi scăzând cu 5,9%. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0